Νέο μπάχαλο στη Λιβύη, καθαιρέθηκε ο Μπασάγα από «πρωθυπουργός» διορισμένος από το Κοινοβούλιο

Την ώρα που οι εγγυήτριες δυνάμεις προσπαθούν να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα στη Λιβύη, η πολιτική κατάσταση στην πολυβασανισμένη χώρα συνεχίζει να θυμίζει κινούμενη άμμο.

Μπασάγα τέλος

Έτσι, το κοινοβούλιο στη Λιβύη, που εδρεύει στα ανατολικά της χώρας, ψήφισε να αντικατασταθεί από πρωθυπουργός ο Φάτι Μπασάγα, αφού δεν κατάφερε να αναλάβει τα καθήκοντά του στην Τρίπολη, όπου ο εν ενεργεία πρωθυπουργός Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά αρνείται να του παραχωρήσει την εξουσία. ο κοινοβούλιο ανέθεσε τα καθήκοντα του πρωθυπουργού στον υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησης Μπασάγα, τον Οσάμα Χάμαντ, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του, Αμπντάλα Μπελχαΐκ. Πρόκειται κατά τα φαινόμενα για μια νέα προσπάθεια να απομακρυνθεί ο Ντμπεϊμπά και να αναλάβει την εξουσία μια νέα κυβέρνηση στην Τρίπολη.

Ο Μπασάγα διορίστηκε πρωθυπουργός τον Μάρτιο του 2022, όμως η προσπάθειά του να μπει στην Τρίπολη και να ασκήσει τα καθήκοντά του κατέληξε σε συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών του και ομάδων που πρόσκεινται στον Ντμπεϊμπά. Αναγκάστηκε έτσι να ασκεί τα καθήκοντα του πρωθυπουργού εκτός της Τρίπολης αλλά δεν είχε κανέναν έλεγχο στα δημόσια οικονομικά της χώρας. Νωρίτερα ο Μπασάγα, με επιστολή του προς το κοινοβούλιο, ανέφερε ότι παραδίδει τα καθήκοντά του στον αναπληρωτή του, τον Άλι Κατράνι, χωρίς να διευκρινίσει αν και πότε σχεδιάζει να επανέλθει. Μια πηγή προσκείμενη στον Μπασάγα είπε ότι παίρνει προσωπική άδεια.

Διπλωματικές κινήσεις

Η κυβέρνηση Ντμπεϊμπά ανέλαβε καθήκοντα το 2021 στο πλαίσιο μιας διαδικασίας, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, η οποία είχε ως στόχο τη διενέργεια προεδρικών και βουλευτικών εκλογών την ίδια χρονιά. Οι εκλογές όμως ματαιώθηκαν, λόγω διαφωνιών για τους κανόνες. Οι διπλωματικές προσπάθειες τώρα επικεντρώνονται στο να συμφωνήσουν το κοινοβούλιο και ένα άλλο νομοθετικό σώμα, το Ανώτατο Κρατικό Συμβούλιο, σε νέους κανόνες ώστε να διεξαχθούν εκλογές. Ωστόσο, υψηλόβαθμα στελέχη του κοινοβουλίου πιέζουν να αναλάβει την εξουσία μια νέα μεταβατική κυβέρνηση πριν από τις εκλογές, με τους αντιπάλους τους να θεωρούν ότι πρόκειται για μια τακτική παρακώλυσης.

Με την αντικατάσταση του Μπασάγα, το κοινοβούλιο ίσως να ελπίζει ότι θα εξασφαλίσει την υποστήριξη και άλλων παραγόντων στη δυτική Λιβύη που αντιτάσσονται στον Ντμπεϊμπά και θέλουν να τον απομακρύνουν. Το Ανώτατο Κρατικό Συμβούλιο στη Λιβύη, που ουδέποτε αναγνώρισε τον διορισμό του Μπασάγα, χαρακτήρισε «πολιτική παραδοξολογία» την απόφαση του κοινοβουλίου να τον αντικαταστήσει. Ωστόσο, ούτως ή άλλως, η κατάσταση στη χώρα παραμένει εκρηκτική και εντελώς απρόβλεπτη.

Καμία δημοσίευση για προβολή