Νέο “Εισπρακτικό Κέντρο Οφειλών” ιδρύει η εφορία ρίχνοντας 120 εφοριακούς στο κυνήγι μικροοφειλετών

Πώς λειτουργεί το μέτρο του ακατάσχετου

Νέα υπηρεσία ιδρύεται από την Εφορία προκειμένου να ριχτεί στη μάχη για την είσπραξη μικροοφειλών ώστε να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα.

Πρόκειται για το Κέντρο Είσπραξης Οφειλών Αττικής, το οποίο στελεχώνουν 120 εφοριακοί και θα αρχίσει να λειτουργεί από την 1η Νοεμβρίου, αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η ρύθμιση των οφειλών.

Αντικείμενο της νέα υπηρεσίας που ιδρύει η εφορία θα είναι η είσπραξη μικρών σχετικά ποσών που έχουν αφήσει ανεξόφλητα οι φορολογούμενοι. Στο τυπικό του πράγματος θα κυνηγά ποσά έως και 1,5 εκατ. ευρώ, αλλά στην ουσία θα ψάχνει τρόπους να φέρει στο ταμείο όσους οφείλουν έως και 5.000 ευρώ, που αποτελούν και την συντριπτική πλειοψηφία των οφειλετών.

Οι 120 εφοριακοί του Κέντρου Είσπραξης Οφειλών Αττικής θα έχουν αποκλειστική αρμοδιότητα την είσπραξη οφειλών προς το Δημόσιο που δεν υπερβαίνουν το 1.500.000 ευρώ. Η υπηρεσία αυτή, θα δρα παράλληλα με τα Ελεγκτικά Κέντρα και τις εφορίες και θα επιβάλλει άμεσα και στοχευμένα κατασχέσεις σε καταθέσεις, εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία στους φορολογουμένων που χρωστούν φόρους, τέλη και πρόστιμα.

Το «κυνήγι» των μικροφειλετών από τα νέα Εισπρακτικά Κέντρα έχει τα εξής πλεονεκτήματα:

Καταγράφονται ενιαία και εντοπίζονται ευκολότερα πλέον, ανά γεωγραφική περιοχή, οι οφειλέτες και τα περιουσιακά στοιχεία ή οι πηγές εισοδημάτων τους, ακόμα και αν πχ αλλάζουν συχνά διεύθυνση κατοικίας, εργασία ή επαγγελματική δραστηριότητα, με αποτέλεσμα ο «φάκελός» τους να μεταφέρεται από ΔΟΥ σε ΔΟΥ.

Παρακολουθείται αυτόματα και κεντρικά η δημιουργία και εξέλιξη νέων οφειλών, που αν ξεπεράσουν τα 500 ευρώ ενεργοποιούν τα μέτρα είσπραξης.

Δημιουργούνται υποδομές (ηλεκτρονικές κλπ) για άμεση αναζήτηση και επιδίωξη της είσπραξης, αντί να απαιτείται συνεχής συντονισμός διάσπαρτων υπηρεσιών.

Επιδιώκεται εξοικονόμηση δαπανών και χρόνου (πχ για επικοινωνίες ή μετακινήσεις) από την λειτουργία μίας μεγάλης μονάδας είσπραξης, αντί πολλών και κατακερματισμένων σε ολόκληρη την χώρα.

Τέλος οι έφοροι και οι υπάλληλοι των δικαστικών Τμημάτων ΔΟΥ παύουν να θεωρούνται «φοροεισπράκτορες».

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Καμία δημοσίευση για προβολή