Νέοι πονοκέφαλοι για το Βερολίνο: Ισχνή ανάπτυξη προβλέπουν για τα επόμενα χρόνια κορυφαία ινστιτούτα

Γερμανία: Ο «μεγάλος ασθενής»... χειροτερεύει - αναθεώρηση των προβλέψεων από το Ifo

Σε επί τα χείρω αναθεώρηση της πρόβλεψής τους για την ανάπτυξη της οικονομίας στην Γερμανία τα δύο επόμενα έτη προχώρησαν το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών DIW και το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών Ifo του Μονάχου, μετά και τις χθεσινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης για σημαντικές περικοπές δαπανών.

Αναθεωρήσεις επί τα χείρω

Το DIW προβλέπει τώρα ανάπτυξη 0,6% για το 2024 και 1,0% για το 2025, έναντι 1,2% που προέβλεπε και για τα δύο έτη στην προηγούμενη εκτίμησή του, τον Σεπτέμβριο. “Η σημερινή πρόβλεψη λαμβάνει υπ’ όψιν ότι τα προσεχή δύο χρόνια θα ληφθούν μέτρα λιτότητας και ότι πολλά από τα υπεσχημένα έργα δεν θα υλοποιηθούν“, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ινστιτούτο.

Παράλληλα, επισημαίνει ακόμη ότι “η ιδιωτική κατανάλωση απέτυχε σε μεγάλο βαθμό ως οικονομική κινητήρια δύναμη, αντίθετα με τις αρχικές προσδοκίες, καθώς εν όψει αβέβαιων καιρών, οι καταναλωτές αρχικά αναπλήρωσαν τα εξαντλημένα χρηματοοικονομικά αποθέματά τους, αντί να ξοδέψουν απευθείας τα χρήματα“.

Το Ifo, από την πλευρά του, προβλέπει ότι το 2024 η ανάπτυξη θα περιοριστεί στο 0,9%, ενώ πριν από λίγους μήνες εκτιμούσε ότι θα έφθανε στο 1,4%. Το συγκεκριμένο ινστιτούτο θεωρείται από τα πιο συντηρητικά και “σκληροπυρηνικά“, όσον αφορά στις προβλέψεις του για τα οικονομικά μεγέθη, ενώ, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη είχε ταχθεί αναφανδόν υπέρ της εξόδο της Ελλάδας από την ΟΝΕ και το κοινό νόμισμα.

Πολλά προβλήματα

Οι προβλέψεις για ισχνή ανάπτυξη στην “ατμομηχανή” της Ευρώπης έρχονται μετά τα… ακροβατικά που υποχρεώθηκε να κάνει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ, προκειμένου να “κλείσει τρύπα” στα δημοσιονομικά μεγέθη ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ. Τελικά, ο προϋπολογισμός έκλεισε με σημαντικές περικοπές στις δαπάνες, μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας, να εξαιρέσει 60 δισ. ευρώ που είχαν “καπαρωθεί” για τις ανάγκες της πανδημίας του κοροναϊού.

Ωστόσο, τα δημοσιονομικά είναι μόνο ένα μέρος των προβλημάτων που η Γερμανία καλείται να αντιμετωπίσει, καθώς μέσα στο 2023 η οικονομία της χώρας μπήκε σε ύφεση, ενώ κρίσιμοι τομείς της οικονομικής δραστηριότητας αντιμετωπίζουν προβλήματα που, προς το παρόν, τουλάχιστον, μοιάζουν αξεπέραστα, ιδίως μετά την ενεργειακή κρίση που προκάλεσε η αποδέσμευση της χώρας από το φθηνό ρωσικό φυσικό αέριο ως βασική ενεργειακή πηγή. Ταυτόχρονα, με αυτά και με εκείνα, η κατανάλωση στη χώρα έχει πέσει, καθώς οι πολίτες μοιάζουν να “κρατούν δυνάμεις” για πιθανή νέα κρίση.

Καμία δημοσίευση για προβολή