Νέος ΥΠΕΞ της Βρετανίας ο πρώην πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον σε απροσδόκητο come-back λόγω “γκέλας” με αποπομπή ΥΠΕΣ

Ο 57χρονος πρώην πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον διορίζεται νέος υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, διαδεχόμενος τον Τζέιμς Κλέβερλι, ο οποίος τοποθετήθηκε ως νέος υπουργός Εσωτερικών της χώρας μετά την αποπομοπή από τη Βρετανική κυβέρνηση της Σούελα Μπρέιβερμαν.

Ντέιβιντ Κάμερον - Η στιγμή της παραίτησης λόγω αποτελέσματος του δημοψηφίσματος Brexit

Ο άνθρωπος στον οποίο οφείλεται το δημοψήφισμα που προκάλεσε το Brexit επιστρέφει απροσδόκητα από την πολιτική αυτοεξορία του, για να αναλάβει θεαματικά το Βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών. Όπως ανακοίνωσε σήμερα η Ντάουνινγκ Στριτ, ο 57χρονος πρώην πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον διορίζεται νέος υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, διαδεχόμενος τον Τζέιμς Κλέβερλι, ο οποίος τοποθετήθηκε ως νέος υπουργός Εσωτερικών της χώρας μετά την αποπομοπή από τη Βρετανική κυβέρνηση της Σούελα Μπρέιβερμαν, αποκαλούμενης από πολλά Βρετανικά ΜΜΕ και ως “Kρουέλα” για την ομοιότητα της σκληρής μεταναστευτικής πολιτικής της με τις πρακτικές της “κακιάς” ηρωίδας Κρουέλα Ντε Βιλ στα 101 Σκυλιά της Δαλματίας.

Η κα Μπρέιβερμαν απολύθηκε σήμερα από την υπουργική της θέση μετά την ιδιαίτερα σκληρή κριτική που άσκησε εναντίον της Αστυνομίας – της οποίας μέχρι χθες ήταν πολιτική προϊσταμένη – επειδή επιτρέπει την εκδήλωση φιλο-Παλαιστινιακών, αντι-Ισραηλινών διαδηλώσεων στους δρόμους της Βρετανίας αντί να τις καταπνίξει, όπως εκείνη θα προτιμούσε.

Στις πρώτες του δηλώσεις μετά τον διορισμό του, ο κ.Κάμερον επεσήμανε, ότι ευελπιστεί πως η εμπειρία του ως πρωθυπουργού θα τον βοηθήσει να ασχοληθεί με τις τρέχουσες διεθνείς προκλήσεις. Ως γνωστόν, ο Ντέιβιντ Κάμερον ήταν πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου από το 2010 έως το 2016, όταν παραιτήθηκε μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος περί Brexit που ο ίδιος διοργάνωσε, αφού το είχε υποσχεθεί στους ψηφοφόρους του, πολλοί εκ των οποίων αντιδρούσαν έντονα για την εξουσία που είχε επί Βρετανικών υποθέσεων η Ε.Ε.. Βεβαίως, το Ηνωμένο Βασίλειοα ψήφισε υπέρ της αποχώρησής του από την Ευρωπαϊκή Ένωσης, το οποίο έχει ήδη πράξει.

Η απρόσμενη επιστροφή του στην πρώτη γραμμή της βρετανικής πολιτικής πραγματοποιείται αφού πέρασε τα τελευταία επτά χρόνια γράφοντας τα απομνημονεύματά του και εμπλεκόμενος με επιχειρήσεις, περιλαμβανομένης της Greensill Capital, μιας εταιρείας χρηματο-οικονομικών υπηρεσιών η οποία αργότερα κατέρρευσε. Η κατάρρευση αυτή πυροδότησε ερωτήματα σχετικά με το σε ποιο βαθμό πρώην ηγέτες μπορούν να χρησιμοποιούν την ιδιότητα και το κύρος τους προκειμένου να επηρεάσουν την κυβερνητική πολιτική, αφού ο κ.Κάμερον είχε επικοινωνήσει κατ΄επανάληψη με υψηλόβαθμους υπουργούς το 2020 κάνοντας δημόσιες σχέσεις για την εταιρεία.

Σύμφωνα με το Βρετανικό πρωθυπουργικό γραφείο, ο βασιλιάς Κάρολος ενέκρινε την απόφαση να δοθεί έδρα στον Κάμερον στη βρετανική Άνω βουλή – τη Βουλή των Λόρδων – επιτρέποντάς του να επιστρέψει στην κυβέρνηση ως υπουργός, παρότι δεν είναι πλέον εκλεγμένο μέλος του κοινοβουλίου.

Καμία δημοσίευση για προβολή