Νεύρα Ερντογάν για τις αντιδράσεις -εντός και εκτός Τουρκίας- για την καταδίκη Ιμάμογλου

Αποφασισμένος να αποσταθεροποιήσει τη Συρία ο Ερντογάν

Δεν του έφθαναν όλα τα άλλα, τώρα ο Τούρκος πρόεδρος βρίσκεται μπροστά στο «μπούμερανγκ», όπως εξλίχθηκε η υπόθεση με την καταδίκη Ιμάμογλου.

Σφοδρές αντιδράσεις

Όπως είναι ήδη γνωστό, την περασμένη εβδομάδα ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 2 ετών και 7 μηνών και σε στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων την περασμένη εβδομάδα. Η απόφαση αυτή -στην οποία αποδίδονται πολιτικά κίνητρα, εν όψει των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία- προκάλεσε κινητοποίηση της τουρκικής αντιπολίτευσης και διεθνή κατακραυγή.

Η Ουάσινγκτον εξέφρασε «βαθιά ανησυχία και απογοήτευση» για την απόφαση, το Βερολίνο έκανε λόγο για «σκληρό πλήγμα στη δημοκρατία», η Γαλλία κάλεσε την Τουρκία «να ανατρέψει επειγόντως τις αρνητικές τάσεις στον τομέα του Κράτους Δικαίου, της δημοκρατίας και του σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων», ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση επέκρινε μία «δυσανάλογη» καταδικαστική απόφαση.

Νεύρα Ερντογάν

Μπροστά σε αυτό τον ορυμαγδό των αντιδράσεων ο -εκνευρισμένος- Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέκρινε ως ανάμειξη στα εσωτερικά ζητήματα της Τουρκίας τις δυτικές αντιδράσεις, λέγοντας ότι «υπάρχουν εκείνοι που κάνουν πολιτική μηχανική μέσω μίας ετυμηγορίας που δεν έχει τελεσιδικήσει. Υπάρχουν ξένοι που χρησιμοποιούν μία δικαστική απόφαση (…) για να κατευθύνουν την πολιτική της χώρας μας».

Ο εκνευρισμός του Τούρκου προέδρου, ωστόσο, είναι δικαιολογημένος: ο Εκρέμ Ιμάμογλου, εξελέγη δημοτικός άρχων της Κωνσταντινούπολης σε δύο νικηφόρες ψηφοφορίες το 2019 απέναντι στον υποψήφιο του καθεστώτος Ερντογάν και θεωρείται ως ένας από τους πλέον επικίνδυνους υποψηφίους της αντιπολίτευσης, όσον αφορά στις προεδρικές εκλογές του καλοκαιριού του 2023 στην Τουρκία.

Παραμένει δήμαρχος

Ο Ιμάμογλου κατηγορήθηκε για «εξύβριση» των μελών της εκλογικής επιτροπής. τους οποίους και είχε χαρακτηρίσει ως «χαζούς» μετά την ακύρωση της πρώτης ψηφοφορίας των δημοτικών εκλογών που τον είχε αναδείξει νικητή, προκαλώντας επανάληψη της ψηφοφορίας και δίνοντας έτσι στον Εκρέμ Ιμάμογλου την ευκαιρία να διευρύνει την νίκη του κατά την επαναληπτική ψηφοφορία τρεις μήνες αργότερα.

Παρά την καταδίκη, ο 52χρονος πολιτικός, μέλος του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος θα μπορέσει να παραμείνει δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης μέχρι την εκδίκαση της έφεσης. Έτσι, το πρόβλημα του Ερντογάν παραμένει άλυτο, ενώ οι σφοδρές αντιδράσεις στο εσωτερικό της Τουρκίας έδειξαν ότι ο Ιμάμογλου παραμένει εκτός από εξαιρετικά δημοφιλης και ένα «αγκάθι» στο πλευρό του Τούρκου προέδρου που δίνει μάχη ζωής και θανάτου για την επανεκλογή του.

Καμία δημοσίευση για προβολή