«Νεύρα» του προέδρου της Κροατίας για την αγορά μαχητικών Rafale: Μας είναι άχρηστα, καλύτερα να παίρναμε αντιαεροπορικά συστήματα

Dassault Rafale

Μπορεί τα γαλλικά μαχητικά παντώς ρόλου (omnirole) Rafale τα τελευταία χρόνια να έχουν κινήσει το ενδιαφέρον πολλών χωρών -μεταξύ τους και η Ελλάδα, η οποία θα αποκτήσει 24 μαχητικά-, ωστόσο υπάρχουν και πολιτικοί που αμφισβητούν τη χρησιμότητά τους.

«Αγοράσαμε κάτι που δεν χρειαζόμαστε»

Ένας από αυτούς είναι και ο Κροάτης πρόεδρος και ύπατος αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας του, Ζόραν Μιλάνοβιτς, ο οποίος, ούτε λίγο ούτε πολύ, έβγαλε… άχρηστα τα 12 μεταχειρισμένα γαλλικά μαχητικά, που η χώρα του συμφώνησε να αγοράσει έναντι του ποσού των 1,2 δισ. δολαρίων, στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου, μέσω διακρατικής συμφωνίας με τη Γαλλία. Σημειώνεται ότι ο Μιλάνοβιτς είχε εκφράσει τον περασμένο Δεκέμβριο ανησυχίες και για το κόστος της συμφωνίας.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Euractiv, o Μιλάνοβιτς ισχυρίστηκε ότι η αγορά των Rafale ήταν κακή επιλογή, λέγοντας ότι είναι άχρηστα. Ο Κροάτης πρόεδρος αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία, είπε: «Μπορείτε να δείτε τώρα πόσο αντέχουν τα αεροπλάνα σε αυτόν τον πόλεμο… Δεν θα ήμασταν καλύτερα με 100 drones ή 100 αντιαεροπορικά συστήματα; Αγοράσαμε κάτι που δεν χρειαζόμαστε. Είναι άχρηστα για πόλεμο και θα είναι καλά μόνο για επίδειξη».

«Τώρα δεν έχουμε συστήματα αεράμυνας»

Ο Μιλάνοβιτς, ο οποίος φέρεται να έχει αλλάξει θέση αρκετές φορές σχετικά με την αγορά των γαλλικών μαχητικών, είπε δηκτικά ότι «τώρα δεν έχουμε συστήματα αεράμυνας, αλλά έχουμε 12 αεροπλάνα». Βάσει της συμφωνίας, η Γαλλία θα παραδώσει τα πρώτα έξι Rafale ανάμεσα στο τρίτο τρίμηνο του 2023 και τις αρχές του 2024, και τα υπόλοιπα έξι την άνοιξη του 2025, εκ των οποίων τα 10 θα είναι μονοθέσια και τα δύο θα είναι διθέσια. Η Κροατία προχώρησε στην αγορά για να αντικαταστήσει τα σοβιετικής εποχής MiG-21 που ήδη έχει αποσύρει.

Σημειώνεται ότι πριν τα Rafale, το Ζάγκρεμπ είχε επιχειρήσει να αγοράσει μεταχειρισμένα F-16 από το Ισραήλ, ωστόσο, το Κογκρέσο των ΗΠΑ απαγόρευσε την πώληση πριν τα μαχητικά «γδυθούν» από όλες τις αναβαθμίσεις που τους είχαν γίνει για να ενταχθούν στην ισραηλινή πολεμική αεροπορία, επικαλούμενο ασφάλεια μεταφοράς τεχνολογίας. Τελικά, η Κροατία απέσυρε το ενδιαφέρον της και στράφηκε προς τα Rafale, με τη συμφωνία να κλείνει πέρσι.

Καμία δημοσίευση για προβολή