Φορολογικό ν/σ: Η «μητέρα όλων των μαχών» στη Βουλή, με τον Μητσοτάκη να «το παίρνει πάνω του»

Με ομιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και των λοιπών πολιτικών αρχηγών, πραγματοποιείται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών «Μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής».

Το νομοσχέδιο θεωρείται ως μια από τις εμβληματικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της κυβέρνησης, ωστόσο, έχει προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις σε πολλούς κλάδους ελευθέρων επαγγελματιών (οι ιδιοκτήτες ταξί απεργούν, οι δικηγόροι δηλώνουν ότι θα προσφύγουν στο ΣτΕ). Στο πλαίσιο αυτό, ο Κ. Μητσοτάκης «παίρνει επάνω του» την υποστήριξη του νομοσχεδίου, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός δεν αποκλείεται να ανακοινώσει από το βήμα της Βουλής κάποιες επιπλέον θετικές παρεμβάσεις, οι οποίες, ωστόσο, δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να αλλάζουν τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου ή τους στόχους του για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

Παρατηρήσεις από το Επιστημονικό Συμβούλιο

Εν τω μεταξύ, στο «παρά πέντε» της έναρξης της συζήτησης του επίμαχου νομοσχεδίου στη Βουλή, η έκθεση του Επιστημονικού Συμβουλίου του σώματος περιλαμβάνει πολλές παρατηρήσεις επί του σχεδίου νόμου, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι ναι μεν το Σύνταγμα δεν αποκλείει τη θέσπιση, κατά τρόπο γενικό και απρόσωπο, τεκμηρίων προς σύλληψη της φοροδιαφυγής, υπό την προϋπόθεση όμως ότι τα τεκμήρια ανταποκρίνονται στα δεδομένα της κοινής πείρας και ότι είναι μαχητά. Το επιστημονικό συμβούλιο διατυπώνει τον προβληματισμό του ως προς το ζήτημα των «δεδομένων της κοινής πείρας», ως ένδειξη για το παραγόμενο εισόδημα.

Όπως, μεταξύ άλλων επισημαίνεται στην έκθεση, δεν υπάρχει ανάπτυξη των εμπειρικών δεδομένων στα οποία βασίσθηκε η καταρχήν ταύτιση του ελάχιστου εισοδήματος των αυτοτελώς απασχολούμενων προσώπων και των ελεύθερων επαγγελματιών με τον νομοθετημένο κατώτατο μισθό ή τις αποδοχές του υψηλότερα αμειβόμενου απασχολούμενου υπαλλήλου κάθε υποχρέου. Το επιστημονικό συμβούλιο διατυπώνει τον προβληματισμό του κατά πόσο η βάση προσδιορισμού για το τεκμήριο συμβαδίζει με τις αποφάσεις του ΣτΕ που έκρινε ότι οι μισθωτοί και οι μη μισθωτοί τελούν υπό «ουσιωδώς διαφορετικές συνθήκες απασχολήσεως και παραγωγής εισοδήματος».

Μεταβαλλόμενο εισόδημα

Η έκθεση επισημαίνει ότι σε αντίθεση με τους μισθωτούς, το εισόδημα των μη μισθωτών είναι διαρκώς μεταβαλλόμενο, δεν συναρτάται, καταρχήν, με τους παράγοντες που διαμορφώνουν το ύψος του νομοθετημένου κατώτατου μισθού ή του μισθού του υψηλότερα αμειβόμενου απασχολούμενου υπαλλήλου, ενώ δεν αποκλείεται να είναι και αρνητικό (ζημίες), κυρίως στους τομείς της βιοτεχνίας και του εμπορίου. «Συνεπώς, η επίκληση των διδαγμάτων της κοινής πείρας για τη συναγωγή τεκμηρίου ως προς το ύψος του ελάχιστου καθαρού εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα που αποκτά ένα φυσικό πρόσωπο βάσει του νομοθετημένου κατώτατου μισθού ή, πολύ περισσότερο, των αποδοχών του υψηλότερα αμειβόμενου απασχολούμενου υπαλλήλου, παρίσταται, ενδεχομένως, προβληματική», αναφέρει το επιστημονικό συμβούλιο.

Όπως εξάλλου σημειώνεται, «δεδομένου ότι, κατά την κοινή πείρα, οι συνθήκες άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας είναι πολύ διαφορετικές στα μεγάλα αστικά κέντρα εν σχέσει προς τις μικρότερες πόλεις ή τα χωριά, με πληθυσμό άνω των 500 κατοίκων, επισημαίνεται ότι, ενδεχομένως, το τεκμήριο θα έπρεπε να διαρθρώνεται σε περισσότερα κλιμάκια αναλόγως της γεωγραφικής θέσης και του πληθυσμού της πόλης ή του χωριού εγκατάστασης του υποχρέου».

Καμία δημοσίευση για προβολή