Νορβηγία-Ρουμανία: Μια απρόβλεπτη συμμαχία και αγοραπωλησίες F-35 και F-16, με τις ευλογίες των ΗΠΑ

Μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη, όσον αφορά στα εξοπλιστικά προγράμματα δύο χωρών της Ευρώπης και μελών του ΝΑΤΟ, βρίσκεται σε διαδικασία υλοποίησης το τελευταίο διάστημα, δείχνοντας πώς στη συμμαχία, κάποιες φορές, «τό’ να χέρι νίβει τ’ άλλο».

F-35 στη Νορβηγία, F-16 στη Ρουμανία

Συγκεκριμένα, η Βασιλική Πολεμική Αεροπορία της Νορβηγίας στο πλαίσιο συμφωνίας που έχει κάνει με την αμερικανική Lockheed Martin, αναμένεται να παραλάβει νέα μαχητικα αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς τύπου F-35Α, ενώ για να εξοικονομήσει χώρο αλλά και χρήματα προχωρά στην πώληση μεταχειρισμένων μαχητικών αεροσκαφών F-16.

Μια χώρα που «ψάχνεται» πολύ καιρό για την απόκτηση μεταχειρισμένων μαχητικών αεροσκαφών είναι η Ρουμανία, προκειμένου να αναβαθμίσει και να εκσυγχρονίσει τις αεροπορικές της δυνάμεις, στα πρότυπα του NATO και σύμφωνα με διεθνή αμυντικά μέσα ενημέρωσης, φαίνεται πως οι δύο χώρες «τα έχουν βρει» για να πραγματοποιήσουν την συμφωνία.

Συμφωνία 454 εκατ. ευρώ

Ειδικότερα, ο υπουργός Άμυνας της Ρουμανίας δήλωσε πριν λίγες ημέρες ότι το Βουκουρέστι επιδιώκει να αποκτήσει 32 μεταχειρισμένα μαχητικά αεροσκάφη F-16 από τη Νορβηγία, όσο αυτή θα παραλαμβάνει τα μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς. Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος κατέθεσε επίσημο αίτημα στο ρουμανικό κοινοβούλιο, για να ζητήσει την σχετική έγκριση προμήθειας των αεροσκαφών, που όλα έχουν κατασκευαστεί τη δεκαετία του 1990.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αξία αυτής της συμφωνίας υπολογίζεται στα 454 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 354 εκατομμύρια ευρώ αφορούν την προμήθεια των αεροσκαφών και τα υπόλοιπα 100 εκατομμύρια ευρώ αφορούν την υλικοτεχνική υποστήριξη και τον απαραίτητο εκσυγχρονισμό των μεταχειρισμένων F-16, που θα πραγματοποιηθεί στις ΗΠΑ.

Ο Ρουμάνος υπουργός Άμυνας ανέφερε ότι εκτός από τη Νορβηγία, υπήρξαν συζητήσεις για την αγορά αεροσκαφών με χώρες όπως το Βέλγιο, η Δανία, η Ολλανδία, η Ελλάδα και η Πορτογαλία, από την οποία το Βουκουρέστι έχει αγοράσει ήδη 17 μεταχειρισμένα μαχητικά F-16 Block 15 MLU.

Καμία δημοσίευση για προβολή