Η κλιματική αλλαγή στο επίκεντρο του Νταβός -Η αντιπαράθεση Τράμπ Τούνμπεργκ. 2.500 επιχειρηματίες και ηγετικές προσωπικότητες της κοινωνίας των πολιτών

Περισσότεροι από 2.500 επιχειρηματίες, κυβερνητικοί αξιωματούχοι, ακαδημαϊκοί και ηγετικές προσωπικότητες της κοινωνίας των πολιτών θα συμμετάσχουν στο φετινό Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, οι εργασίες του οποίου ξεκίνησαν χθες και θα διαρκέσουν μέχρι το Σάββατο 25 Ιανουαρίου.

Το κεντρικό θέμα του Φόρουμ έχει τίτλο «Αναδιαμορφώνοντας τον κόσμο: Οι επιπτώσεις στην κοινωνία, την πολιτική και τις επιχειρήσεις» και ως εκ τούτου το κύριο θέμα των συζητήσεων που θα διεξαχθούν θα είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κόσμος σήμερα.

Στη σκηνή , ανέβηκε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, για να επαινέσει τις επιτυχίες της αμερικανικής οικονομίας και να απευθύνει έκκληση σε επιχειρηματίες και εταιρείες να επενδύσουν μεγαλύτερα κεφάλαια στις ΗΠΑ. Ο Τραμπ απέφυγε, όμως, να αναφερθεί στο θέμα του περιβάλλοντος, αρκούμενος στη δέσμευση ότι οι ΗΠΑ θα συμμετάσχουν στη διεθνή πρωτοβουλία για φύτευση ενός τρισεκατομμυρίου δέντρων.

«Πιστεύω βαθιά στο περιβάλλον. Θέλω το πιο καθαρό νερό και τον καθαρότερο αέρα», είπε ο Ντόναλντ Τραμπ σε μια προσπάθεια να υπογραμμίσει τις περιβαλλοντικές περγαμηνές του. Ο Αμερικανός πρόεδρος έσπευσε, επίσης, να εξευμενίσει το επιχειρηματικό ακροατήριο, εξαίροντας τη συμβολή της πετρελαϊκής βιομηχανίας στην οικονομική ανάπτυξη και χαρακτηρίζοντας τις περιβαλλοντικές οργανώσεις «διαδόχους των ανόητων χαρτομαντών του παρελθόντος».

Τις δηλώσεις του προέδρου Τραμπ αντέκρουσε  η παριστάμενη στο Νταβός 17χρονη Σουηδή ακτιβίστρια υπέρ του περιβάλλοντος Γκρέτα Τούνμπεργκ. «Λέτε ότι τα παιδιά δεν χρειάζεται να ανησυχούν, να μην είναι τόσο απαισιόδοξα και μετά τίποτα, σιγή…», είπε η Τούνμπεργκ, που παρακολούθησε την ομιλία του Τραμπ. Η νεαρή ακτιβίστρια εξήλθε από την αίθουσα μετά την ομιλία της χωρίς να κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους.

Μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου, ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτζ είπε ότι το πιο θετικό στον λόγο του Τραμπ ήταν ότι εκφωνήθηκε μεταξύ ομιλιών για την κλιματική αλλαγή. «Σε ό,τι αφορά αυτό που ο πρόεδρος Τραμπ αποκαλεί “κλιματική απαισιοδοξία”, πρέπει να εκφράσω την απόλυτη έκπληξή μου, καθώς μίλησε λες και αυτό που βλέπουμε με τα ίδια μας τα μάτια –οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής– δεν υπάρχει. Είναι εντυπωσιακό», είπε ο Στίγκλιτζ.

Έντυπη

Μεταξύ των 40 ηγετών κρατών, που θα βρεθούν στην Ελβετία, αναμένεται να είναι οι Πρωθυπουργοί της Αυστραλίας, της Ιαπωνίας, και της Βρετανίας, ενώ από Προέδρους θα συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, του Μεξικού, της Νοτίου Κορέας και της Βραζιλίας. Για πρώτη φορά, από το 2004, στο Συνέδριο θα συμμετάσχει εν ενεργεία Πρόεδρος του Ιράν.

Ο ιδρυτής και εκτελεστικός διευθυντής του Συνεδρίου, Κλάους Σουάμπ, ανέφερε ότι κατά την διάρκεια των εργασιών του Φόρουμ, ορισμένα από τα πιο φωτισμένα μυαλά της εποχής μας θα προσπαθήσουν να αποσαφηνίσουν ορισμένα από τα πιο πολύπλοκα ζητήματα του σύγχρονου κόσμου.

Όπως είπε, θα ζητηθεί από τους ανθρώπους αυτούς να πάρουν θέση σε «καυτά» θέματα, όπως η κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Θα τους ζητηθεί, επίσης να παρουσιάσουν βασικές παραμέτρους για την ανάπτυξη, αλλά και για το ψηφιακό και τεχνολογικό περιβάλλον, την δημιουργία θέσεων εργασίας και τις κλιματικές αλλαγές.

Από τις πιο ενδιαφέρουσες συζητήσεις που θα διεξαχθούν στο πλαίσιο του Συνεδρίου αναμένεται να είναι αυτές που αφορούν στις προοπτικές για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, όπως η Κίνα, η Ινδία, το Μεξικό και η Ρωσία. Το μέλλον της βορείου Αφρικής και της Μέσης Ανατολής θα απασχολήσουν, επίσης, τους παρευρισκόμενους, όπως επίσης η κλιματική αλλαγή, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και η αυξημένη ανεργία, κυρίως μεταξύ των νέων.

Υπαρξιακή πρόκληση»

Μεταξύ άλλων μεγάλων στελεχών -κυρίως του τεχνολογικού κλάδου- αναμένονται επίσης στον καντόνι της Γκριζόν πολλοί Κινέζοι επιχειρηματίες, συμπεριλαμβανομένου του Ρεν Τζενγκφέι, ο εμβληματικός ιδρυτής της Huawei.

Ο κινεζικός τηλεπικοινωνιακός κολοσσός εξορίστηκε από τις ΗΠΑ, που καλούν τους συμμάχους τους να διακόψουν τις σχέσεις τους με την εταιρία, γεγονός που δημιουργεί φόβους για έναν «ψυχρό τεχνολογικό πόλεμο».

Η Ευρώπη θα εκπροσωπηθεί μεταξύ άλλων από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ.

«Σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή και τις πολυάριθμες διαμάχες, όπως αυτή με το Ιράν, οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν συμφωνούν με τις λύσεις προς υιοθέτηση, αλλά επίσης για την ίδια τη φύση των προβλημάτων», σημειώνει ο Τζέρεμι Σαπίρο, επικεφαλής μελετών στο European Council on Foreign Relations (ECFR).

Για τους Ευρωπαίους, το κλίμα είναι μια «υπαρξιακή πρόκληση», ενώ για τον Τραμπ δεν είναι παρά μια «φάρσα των Κινέζων», ενώ υπάρχει μεγάλη διαφορά στις θέσεις για το Ιράν και τη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

«Δεν υπάρχει τίποτα που να υποδεικνύει ισχυρές βάσεις για να αναπτυχθούν κοινές λύσεις στα ακανθώδη παγκόσμια προβλήματα», δήλωσε ο Σαπίρο στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο ψηφιακός φόρος που θέσπισε το Παρίσι είναι ένα ακόμα σημείο διαφωνίας με την Ουάσινγκτον. Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ θα συναντηθεί στο περιθώριο του Φόρουμ με τον Αμερικανό ομόλογό του Στίβεν Μνούτσιν.

«Ομίχλη αβεβαιοτήτων»

Σε έκθεση που παρουσιάστηκε ενόψει του Φόρουμ, το WEF τονίζει μεταξύ των «βασικών κινδύνων για την ανθρωπότητα» τη λαϊκή δυσαρέσκεια για την απουσία οικονομικής σταθερότητας, την κλιματική αλλαγή, την επιταχυνόμενη απώλειας της βιοποικιλότητας ή ακόμα και την άνιση πρόσβαση στο Διαδίκτυο και τα συστήματα υγείας.

«Ο κόσμος δεν μπορεί πλέον να αναμένει να διαλυθεί η ομίχλη των γεωπολιτικών και οικονομικών αβεβαιοτήτων (…) Το να επιλέγει κανείς να κρατηθεί σε αυτή τη χρονική στιγμή ελπίζοντας ότι το σύστημα θα ‘επιστρέψει στην κανονικότητα’, δημιουργεί τον κίνδυνο να σπαταληθούν κρίσιμες ευκαιρίες», σημείωσε.

Παρόλα ταύτα, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν αναμένεται να μετριάσει στο Νταβός τις θέσεις του στο εμπόριο ή την περιβαλλοντική πολιτική, εκτιμά ο Κάρλος Πασκουάλ, πρώην Αμερικανός διπλωμάτης που έγινε αντιπρόεδρος της εταιρίας IHS Markit.

«Αναμένεται να εκμεταλλευτεί αυτή την ευκαιρία για να αποστείλει ένα μήνυμα στους Αμερικανούς και όχι στη διεθνή κοινότητα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο. Ενώ ο Τραμπ στοιχηματίζει στην επανεκλογή του τον Νοέμβριο, «ο στόχος θα είναι να τονίσει στους ψηφοφόρους στις ΗΠΑ ότι η Νο1 προτεραιότητά του σε ό,τι αφορά τη διεθνή πολιτική παραμένει πάντα το ‘Πρώτα η Αμερική’».

Από το newsroom του Economico με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Καμία δημοσίευση για προβολή