Οι δηλώσεις του Αναπληρωτή Συμβούλου Ασφαλείας του πρωθυπουργού προκάλεσαν ένταση.Τον “άδειασε” ο κυβερνητικός εκπρόσωπος . Έτοιμος να παραιτηθεί δηλώνει ο ίδιος

Την παραίτησή του  στη διάθεση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη έθεσε χθες δημόσια ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Μεγάρου Μαξίμου, καθηγητής Θάνος Ντόκος, καθώς, με δηλώσεις που είχε κάνει νωρίτερα στην κυπριακή εφημερίδα, προκάλεσε δυσφορία στην κυβερνητική πλειοψηφία. Δυσφορία που εκφράστηκε με το “άδεισμα” των απόψεών του από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Στέλιο Πέτσα.

  • Η επίμαχη τοποθέτηση του καθηγητή που προκάλεσε εκνευρισμό στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν ότι εφόσον ανακαλυφθούν κοιτάσματα που εκτείνονται στις θαλάσσιες ζώνες και των δύο χωρών, η Ελλάδα θα μπορούσε να συζητήσει μια συμφωνία συνεκμετάλλευσης με την Τουρκία.

Σε συνέντευξή του αργότερα χθες ( Real FM), o κ. Ντόκος έσπευσε να διευκρινίσει ότι πρόκειται για προσωπικές του απόψεις, ενώ δεν δίστασε να δηλώσει ότι η παραίτησή του βρίσκεται στη διάθεση του πρωθυπουργού.

Νωρίτερα, ο  κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είχε δηλώσει ότι δεν τίθεται κανένα θέμα συνεκμετάλλευσης  ενώ παρέπεμψε στις δηλώσεις του συμβούλου του πρωθυπουργού περί “προσωπικών απόψεων”.

Ειδικότερα, ερωτηθείς και για το ενδεχόμενο συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο, ο κ. Πέτσας ξεκαθάρισε ότι “δεν τίθεται κανένα τέτοιο θέμα. Το μόνο θέμα με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Άλλωστε ο κ. Ντόκος με δηλώσεις του σήμερα εξήγησε ότι εξέφρασε προσωπικές απόψεις”.

Προσωπικές μου απόψεις. Η παραίτησή μου στη διάθεση του πρωθυπουργού 

“Είναι προσωπική άποψη, αν θέλετε κεκτημένη ταχύτητα αν και πλέον θα έπρεπε να έχω συνειδητοποιήσει ότι δεν εκφράζω προσωπικές απόψεις αλλά μετά από 20 χρόνια που εξέφραζα τον εαυτό μου. Χρησιμοποίησα ένα υποθετικό παράδειγμα για να πω κάτι απλό και αυτονόητο: ότι αν η Τουρκία αλλάξει συμπεριφορά μπορούμε να γίνουμε φυσιολογικοί γείτονες και κάτι που θα συζητούσαμε. Είναι άκαιρο και κακώς χρησιμοποίησα το συγκεκριμένο σενάριο γιατί ούτε η Τουρκία φαίνεται διατεθειμένη να αλλάξει συμπεριφορά και να πάμε σε μία ομαλοποίηση των σχέσεων ούτε έχει ανακαλυφθεί τίποτα για να κάνουμε συζήτηση πως θα το μοιράσουμε, ούτε η Τουρκία δείχνει τη διάθεση να γίνουμε φυσιολογικοί γείτονες”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ντόκος ( Real FM) και πρόσθεσε:

“Η παραίτηση είναι πάντοτε στη διάθεση του πρωθυπουργού. Το λάθος μου είναι ότι άνοιξα ένα ζήτημα άκαιρο, καθαρά υποθετικό σε μία στιγμή που έχουμε πάρα πολλά ζητήματα τα οποία είναι καυτά και τρέχουν. Δεν είχα την ευκαιρία να μιλήσω με τον Πρωθυπουργό γιατί απουσιάζει στη Σαουδική Αραβία, αν θεωρηθεί ότι δημιούργησα πρόβλημα, η παραίτηση είναι δεδομένη”, πρόσθεσε.

Περισσότερα σε λέξεις

“Πάμε στη Χάγη με μία λογική ατζέντα θεμάτων και προφανώς όχι με όλο αυτό το κατεβατό που η Τουρκία έχει θέσει στο τραπέζι εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Η θέση διαδοχικών ελληνικών κυβερνήσεων εδώ και πολλά χρόνια είναι ότι θα συμφωνήσουμε ποια είναι η ατζέντα και θα πάμε στη Χάγη και θα κριθούν τα ζητήματα με βάση τις διατάξεις του διεθνούς δικαίου και μετά κουβεντιάζουμε ό,τι άλλο. Είναι κάτι που δεν μπορεί να το αποφασίσει και να το σηκώσει μία μόνο κυβέρνηση. Η συζήτηση για προσφυγή στη Χάγη θα αργήσει πολύ, έχουμε να διαχειριστούμε πολύ πιο άμεσα, καθημερινά ζητήματα με την Τουρκία”, τόνισε ο αναπληρωτής σύμβουλος ασφάλειας του πρωθυπουργού.

Οι αρχικές δηλώσεις Ντόκου

Στις αρχικές του δηλώσεις στην κυπριακή εφημερίδα “Φιλελεύθερος”, ο κ. Ντόκος είχε υποστηρίξει  τα εξής:

“Εφόσον ανακαλυφθούν σημαντικά κοιτάσματα στο Αιγαίο ή στην Ανατολική Μεσόγειο, εφόσον το κοίτασμα εκτείνεται στις θαλάσσιες ζώνες και των δύο χωρών, εφόσον η ποσότητα, η τιμή και οι τάσεις απομάκρυνσης από τα ορυκτά καύσιμα επιτρέψουν την εμπορική εκμετάλλευση του κοιτάσματος και, τέλος, εφόσον η Ελλάδα αποφασίσει ότι αυτό τη συμφέρει, τότε θα μπορούσε να διαπραγματευθεί μια συμφωνία συνεκμετάλλευσης με ποσοστά που θα καθοριστούν σύμφωνα με τα συμφωνημένα θαλάσσια σύνορα”

Μ’ αυτόν τον τρόπο, όπως έσπευσε να προσθέσει, “η Ελλάδα εξασφαλίζει τη βασική της επιδίωξη (σ.σ. οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών) με ένα υποθετικό αντάλλαγμα, το οποίο έτσι κι αλλιώς δεν θα τη βλάψει, καθώς θα στηρίζεται στα δεδομένα της οριοθέτησης που θα έχει προηγηθεί”.

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Καμία δημοσίευση για προβολή