Ντόμινο απόρριψης φοβάται το Μαξίμου – “Αντιφατικό” το αποτέλεσμα παραδέχεται η κυβέρνηση – Τραγελαφική η εικόνα της με τους πανηγυρισμούς του Καμμένου

Ντόμινο απόρριψης φοβάται το Μαξίμου μετά το χθεσινό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Το πολιτικό “φιάσκο” του Ζόραν Ζάεφ πάγωσε όσους “μαγειρεύουν” τις εξελίξεις ερήμην του λαού.

“Το σημερινό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη γειτονική χώρα θα κρίνει πολλά, κυρίως ως προς τους τακτικισμούς του Ζάεφ. Η Δύση ό,τι μπορούσε να κάνει έκανε. Η πίεση που ασκήθηκε στους πολίτες των Σκοπίων κινήθηκε στα όρια της υπερβολής. Όμως, σήμερα δεν ψηφίζουν οι ξένοι ηγέτες, αλλά ο λαός της γειτονικής χώρας. Και οι εσωτερικές συνθήκες είναι αυτές που τελικά καθορίζουν την ιστορία”. Αυτά γράφαμε στο χθεσινό κύριο θέμα του economico.gr,ενώ το δημοψήφισμα στα Σκόπια ήταν σε εξέλιξη.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δημιουργεί πλέον νέα δεδομένα, τόσο στα Σκόπια όσο και στην Ελλάδα. Η μεγάλη αποχή, θεωρείται πολιτική ήττα  για τον Σκοπιανό πρωθυπουργό, αλλά μούδιασε και το Μαξίμου, που αποδιοργανώνει τους  γενικότερους σχεδιασμούς του. Οι συνεργάτες του κ. Τσίπρα ανησυχούν τώρα μήπως η αρνητική αντίδραση των γειτόνων στις συμφωνίες του με τον Ζόραν Ζάεφ  δημιουργήσουν ντόμινο απόρριψης και στην ελληνική κοινωνία και όχι μόνο για το Σκοπιανό.

Αναταράξεις στην Αθήνα

Τo κακό αποτέλεσμα -παρά τους πανηγυρισμούς του Ζάεφ- για την κυβέρνηση των Σκοπίων φέρνει αναταράξεις και στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση που στήριξε με κάθε τρόπο τον Ζόραν Ζάεφ δεν θα πρέπει να αισθάνεται ευχαριστημένη από τις εξελίξεις. Ο Αλέξης Τσίπρας θα ήθελε ο φίλος και ομόλογός του να τελειώνει από την Κυριακή με μια μεγάλη συμμετοχή του πληθυσμού και με ένα καθαρό «ναι» στη συμφωνία των Πρεσπών.

Ο προβληματισμός και η αμηχανία είναι εμφανής στην κυβέρνηση. Αν και κυβερνητικοί παράγοντες εμφανίζονταν ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι το “Ναι” έλαβε άνω του 90%, έστω και στο περιορισμένο εκλογικό σώμα της συμμετοχής του 35%, το υπουργείο Εξωτερικών παραδέχθηκε με επίσημη ανακοίνωση ότι το μήνυμα του δημοψηφίσματος είναι αντιφατικό.

«Μεγάλη υπεροχή του «Ναι», χωρίς, όμως, την αντίστοιχη συμμετοχή. Μεγάλο τμήμα της κοινωνίας της γείτονος χώρας στήριξε τη συμφωνία. Όμως ένα σημαντικό τμήμα την αντιμετώπισε με σκεπτικισμό. Η Ελλάδα σέβεται τις επιλογές των πολιτών της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας» τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου.

Ο Πάνος Καμμένος πανηγυρίζει

Από την πλευρά του ο Πάνος Καμμένος εξακολουθεί να σπάει τα νεύρα του Νίκου Κοτζιά, θριαμβολογεί, χαρακτηρίζοντας ως «αποτυχημένο» και «άκυρο» το δημοψήφισμα» στην ΠΓΔΜ λόγω χαμηλής συμμετοχής.

«Όταν μίλησα για αποτυχία του δημοψηφίσματος με λοιδορήσαν τώρα με αυτή τη συμμετοχή βάση του άρθρου 73,74 του Συντάγματος τους είναι άκυρο και το 68% των πολιτών ακύρωσε την συμφωνία» δήλωσε ο κυβερνητικός εταίρος, δημιουργώντας μια τραγελαφική εικόνα στην κυβέρνηση.

Οποια κι αν είναι η επόμενη κίνηση του Σκοπιανού πρωθυπουργού, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να περιμένει τις εξελίξεις και να διαμορφώσει διαφορετικά το δικό της πρόγραμμα. Αν όλα πάνε καλά για όσους θέλουν να ισχύσει η συμφωνία των Πρεσπών και κάποια στιγμή περάσει αυτή από τη γειτονική χώρα τότε θα πρέπει να έλθει στην ελληνική βουλή προς κύρωση. Κάτι που αναμένεται να γίνει προς τον Μάρτιο, όπως και ο Αλέξης Τσίπρας έχει εκτιμήσει ότι θα γίνει.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση από εδώ και στο εξής θα «επικοινωνεί» διαφορετικά αυτή την αποχή λέγοντας ότι επειδή δεν είναι καλή συμφωνία για τη γειτονική χώρα (άρα καλή για τη δική μας) είναι η αιτία που δεν ψήφισε ο κόσμος. Και θα επιτίθεται στη ΝΔ λέγοντας ότι δεν στηρίζει μια ιστορική ευκαιρία για λύση.

Η επικοινωνία των μονομάχων

Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας δεν αλλάζει η στρατηγική από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Ζητούσαν και πριν θα συνεχίσουν και τώρα να ζητούν εκλογές λέγοντας ότι μόνον ο λαός – και στην ΠΓΔΜ και στην Ελλάδα- μπορεί να αποφασίσει για τόσο κρίσιμα εθνικά θέματα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συνεχίσει να πιέζει για άμεση προσφυγή στις κάλπες και προτού έρθει η συμφωνία στην ελληνική βουλή. Θα επιμείνει στη γραμμή της καταψήφισης της συμφωνίας, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση. Και κυρίως αναδεικνύοντας την τραγελαφική εικόνα που δείχνουν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για το θέμα.

Βεβαίως, στην Πειραιώς μετά τις εξελίξεις με τη μεγάλη αποχή θα μπορούν να λένε ότι την ευθύνη ενός ναυαγίου στις διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια δεν θα την φορτωθεί η Ελλάδα, και βεβαίως ούτε η επόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Κι ότι μόνο ο λαός έχει τη νομιμοποίηση να ακυρώσει τα τετελεσμένα που δημιουργούνται.

Καμία δημοσίευση για προβολή