Ο δράκος βρυχάται: Η Κίνα παρουσίασε το τρίτο της αεροπλανοφόρο, λέει ότι είναι συγκρίσιμο με το αμερικανικό «Gerald Ford» (Photos, videos)

Σε μια περίοδο που οι παγκόσμιες εντάσεις αυξάνονται και πληθύνονται, η Κίνα στέλνει μήνυμα προς τη Δύση, καθελκύοντας το νέο της -τρίτο- αεροπλανοφόρο.

Το «Fujian», ονομασία που παραπέμπει στην ομώνυμη κινεζική επαρχία, όπως και τα δύο προηγούμενα, τα «Liaoning» και «Shandong», καθελκύστηκε σε επίσημη τελετή σε ναυπηγείο της Σαγκάης, μετέδωσε το πρακτορείο Νέα Κίνα. Πρόκειται για το δεύτερο αεροπλανοφόρο που ναυπηγήθηκε εξ’ ολοκλήρου από την Κίνα και θεωρείται τεχνολογικά πιο προηγμένο από τα δύο προηγούμενα, ενώ θα ενταχθεί σε υπηρεσία στο Πολεμικό Ναυτικό της Κίνας αφού υποβληθεί σε διάφορες δοκιμές στη θάλασσα.

Ακόμα δεν είναι γνωστό πότε το σκάφος θα αναλάβει υπηρεσία (οι εκτιμήσεις μιλούν για χρόνια δοκιμών), ωστόσο ο συμβολισμός της τελετής δεν περνά απαρατήρητος, καθώς πραγματοποιείται εν μέσω της κλιμάκωσης των σινοαμερικανικών εντάσεων, ειδικά για την Ταϊβάν, που το Πεκίνο θεωρεί αποσχισμένη κινεζική επαρχία προορισμένη να επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα, διά της βίας αν χρειαστεί. Μάλιστα, το κινεζικό Πολεμικό Ναυτικό έχει στείλει επανειλημμένα τα αεροπλανοφόρα του στο στενό της Ταϊβάν, που χωρίζει τη νήσο από την ηπειρωτική Κίνα.

Liaoning

Οι διαφορές του τρίτου κινεζικού αεροπλανοφόρου από τα δύο προηγούμενα, σοβιετικού σχεδιασμού είναι έχει πολύ μεγαλύτερο κατάστρωμα και ηλεκτρομαγνητικούς καταπέλτες για την απονήωση των αεροσκαφών, σύμφωνα με το «Νέα Κίνα». Το σύστημα αυτό επιτρέπει πολύ ταχύτερη απονήωση περισσότερων μαχητικών σε σύγκριση με τα άλλα δύο, που έχουν απλώς επικλινείς ράμπες. Άλλο πλεονέκτημα των καταπελτών είναι ότι τα αεροσκάφη θα μπορούν να φέρουν περισσότερα καύσιμα και όπλα.

Shandong

Σύμφωνα με τον Janes, εκδοτικό οίκο αναφοράς σε ό,τι αφορά τα στρατιωτικά θέματα, οι ΗΠΑ έχουν μακράν τα περισσότερα αεροπλανοφόρα σε υπηρεσία (11), μπροστά από την Κίνα (2), το Ηνωμένο Βασίλειο (2), τη Ρωσία (1), τη Γαλλία (1), την Ιταλία (1), την Ινδία (1) και την Ταϊλάνδη (1). Το πρώτο κινεζικό αεροπλανοφόρο, το «Liaoning», τέθηκε σε υπηρεσία το 2012. Αγοράστηκε δεύτερο χέρι από την Ουκρανία το 1998 και χρησίμευσε περισσότερο από οτιδήποτε άλλο ως πλατφόρμα εκπαίδευσης. Η γνώση που κατακτήθηκε αξιοποιήθηκε κατόπιν για την κατασκευή του «Shandong», του πρώτου αεροπλανοφόρου το οποίο κατασκευάστηκε στην Κίνα και τέθηκε σε υπηρεσία στα τέλη του 2019. Και τα δύο στηρίχθηκαν στο ρωσικό αεροπλανοφόρο «Admiral Kuznetsov».

Αντιθέτως, το «Fujian», σύμφωνα με τους Κινέζους προσομοιάζει -τόσο ως προς τον σχεδιασμό όσο και ως προς το μέγεθος και τα χαρακτηριστικά- με τη νέα κλάση αμερικανικών «υπεραεροπλανοφόρων», την «Gerald Ford», το πρώτο σκάφος της οποίας έχει ήδη κατασκευαστεί και σταδιακά θα αντικαταστήσει την παλαιά κλάση «Nimitz»

Καμία δημοσίευση για προβολή