Ο δρόμος για τις εκλογές “από τον Απρίλιο και μετά”. Τι θα κρίνει την τελική σύγκρουση Μητσοτάκη

Τσίπρα

Γιατί ο Τσίπρας επιλέγει στρατηγική ακραίας πόλωσης

 

Εκλογές “από τον Απρίλιο και μετά”. Το χρόνο των εκλογών αποκάλυψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου. Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, «ο πρωθυπουργός είναι συνεπής στη δέσμευσή του για εκλογές στο τέλος της 4ετίας. Θα προσδιορίσει ο ίδιος ποια είναι η κατάλληλη ημερομηνία από τον Απρίλιο και μετά». Αυτή τη στιγμή, δύο φαίνεται να είναι τα «κλειδιά» των εξελίξεων.

Πρώτον, το Πάσχα και συγκεκριμένα το εάν ο Πρωθυπουργός προσανατολίζεται – όπως του ζητούν οι περισσότεροι – να τοποθετήσει τη γιορτινή ανάπαυλα ανάμεσα στις δύο αναμετρήσεις ή αν θα προκρίνει τελικά εκλογές χωρίς βιασύνη μετά τη… σούβλα στα χωριά.

Δεύτερον, η παράμετρος των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία και ειδικότερα το αν επιβεβαιωθούν σενάρια που εκ νέου ξεπηδούν από την απέναντι πλευρά του Αιγαίου για επίσπευση της διαδικασίας εντός Μαΐου ή αν οι τουρκικές κάλπες θα στηθούν κανονικά στις 18 Ιουνίου.

Μεταξύ πρώτης και δεύτερης κάλπης

Να σημειωθεί ότι ανάμεσα στις πρώτες και τις δεύτερες εκλογές μεσολαβεί ένα χρονικό περιθώριο τουλάχιστον πέντε εβδομάδων. Και αυτό γιατί μετά τις πρώτες κάλπες, θα υπάρξει η διαδικασία των διερευνητικών εντολών που θα λάβουν οι αρχηγοί των τριών πρώτων κομμάτων, διαδικασία που μπορεί να κρατήσει έως και 9 ημέρες, ενώ θα ορκιστεί και υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα κάνει τις δεύτερες εκλογές. Μετά, θα πρέπει να προβλεφθεί και προεκλογική περίοδος τριών έως τεσσάρων εβδομάδων (που είναι το μάξιμουμ).

Η επιμονή του του πρωθυπουργού να εξαντλήσει την 4ετία

Η επιμονή του πρωθυπουργού να εξαντλήσει την 4ετία, σεβόμενος τις συνταγματικές προθεσμίες, είναι αξιοσημείωτη, παρά το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις τον βολεύουν για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Η επιμονή αυτή προκύπτει τόσο από την επιθυμία του κ. Μητσοτάκη να καθιερώσει τον σεβασμό στις συνταγματικές προθεσμίες, όσο και από την ανησυχία του για τα εθνικά θέματα και τη στάση της Άγκυρας που οξύνεται όσο Ελλάδα και Τουρκία βαίνουν σε σχεδόν ταυτόχρονες εκλογές. Η παράμετρος αυτή είναι σημαντική και καθορίζεται και από τις εκλογικές εξελίξεις στην Τουρκία, όπου ήδη συζητείται η πρόωρη προσφυγή στην κάλπη. Ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλει να υπάρξει κενό εξουσίας με υπηρεσιακή κυβέρνηση στο τιμόνι της χώρας, στην κρίσιμη αυτή περίοδο.

Η σύγκρουση Μητσοτάκη – Τσίπρα

Στον πολιτικό προεκλογικό στίβο, η επερχόμενη αναμέτρηαη Μητσοτάκη – Τσίπρα λαμβάνει το χαρακτήρα μιας «τελικής σύγκρουσης», στον πυρήνα της οποίας θα είναι η σύγκριση δύο ηγετών διαφορετικής φιλοσοφίας και προτεραιοτήτων για τον τόπο, που θα εμφανίσουν τόσο τα πεπραγμένα από τις κυβερνητικές θητείες τους όσο (και κυρίως) τη σοβαρότητα και την αποτελεσματικότητα, τελικά την αξιοπιστία τους στην αντιμετώπιση των μεγάλων θεμάτων που κλήθηκαν να χειριστούν.

Η σύγκριση αυτή στις δεύτερες εκλογές, μετά την απλή αναλογική, θα εμφανιστεί μάλιστα ώς το απόλυτο δίλημμα Μητσοτάκης ή Τσίπρας. Τότε πολλοί πολίτες – που στην πρώτη κάλπη θα έχουν στοιχηθεί πίσω από ιδεολογικές και κομματικές γραμμές – θα κληθούν να επιλέξουν όχι το κόμμα αλλά το πρόσωπο που θα κρατήσει το τιμόνι της χώρας στα επόμενα δύσκολα χρόνια.

 

Καμία δημοσίευση για προβολή