Ο Εμανουέλ Μακρόν ψάχνει για πυρηνικές συμφωνίες στην πλάτη της Ρωσίας

Εμανουέλ Μακρόν

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ταξιδεύει σήμερα στο Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν, όπου ελπίζει να εξασφαλίσει ουράνιο για τον πυρηνικό σταθμό της χώρας του.

Το ταξίδι αυτό έρχεται τη στιγμή που αυξάνονται οι γεωπολιτικές εντάσεις με τους σημερινούς μεγάλους προμηθευτές της ΕΕ, τον Νίγηρα και τη Ρωσία.

Η επίσκεψη του Μακρόν στις δύο χώρες στοχεύει στην επέκταση της γαλλικής επιρροής σε μια περιοχή που έχει ισχυρούς δεσμούς με τη Ρωσία και τώρα πλησιάζει και την Κίνα, δήλωσε αξιωματούχος των Ηλυσίων σύμφωνα με το Politico.

Το Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν είναι αντίστοιχα οι μεγαλύτεροι και τρίτοι μεγαλύτεροι προμηθευτές ουρανίου της Γαλλίας, το οποίο «καίγεται» για να τροφοδοτήσει πυρηνικά εργοστάσια.

Το περασμένο καλοκαίρι μια στρατιωτική χούντα κατέλαβε τον Νίγηρα, ο οποίος προμηθεύει το 15% των αναγκών της Γαλλίας σε ουράνιο, πυροδοτώντας ερωτήματα για το εάν η αφρικανική χώρα μπορεί να συνεχίσει να είναι μια αξιόπιστη πηγή. Η αβεβαιότητα περιβάλλει επίσης τις εισαγωγές ρωσικού ουρανίου από την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

«Ο Νίγηρας εγείρει ερωτήματα, η Ρωσία θα μπορούσε να εγείρει ερωτήματα μακροπρόθεσμα [εάν] η ΕΕ επιβάλει κυρώσεις στον πυρηνικό τομέα. Η επίσκεψη του Μακρόν στην Κεντρική Ασία βοηθά στην πρόβλεψη αυτών των ανησυχιών», δήλωσε ο Phuc-Vinh Nguyen, ειδικός σε θέματα ενέργειας στο think tank του Ινστιτούτου Jacques Delors στο Παρίσι.

Ο πυρηνικός τομέας της Ρωσίας δεν έχει γίνει στόχος κυρώσεων της ΕΕ μέχρι στιγμής, αλλά τα κράτη μέλη συνεχίζουν να απομακρύνονται από τη Μόσχα. Η ποσότητα ουρανίου που εισήγαγε η ΕΕ από τη Ρωσία μειώθηκε κατά 16 τοις εκατό πέρυσι από το 2021, ενώ η ποσότητα από το Καζακστάν αυξήθηκε πάνω από 14 τοις εκατό.

Νωρίτερα φέτος, ο Yerzhan Mukanov, Διευθύνων Σύμβουλος της κρατικής πυρηνικής εταιρείας Kazatomprom της χώρας, είπε στο POLITICO ότι βλέπει αυξανόμενο ενδιαφέρον από την Ευρώπη και ότι το Καζακστάν «προτίθεται να γίνει σημαντικός συνεισφέρων στην ευρωπαϊκή πυρηνική αγορά».

Η γαλλική πυρηνική εταιρεία Orano δραστηριοποιείται στο Καζακστάν, όπου εκμεταλλεύεται ορυχεία ουρανίου από τη δεκαετία του 1990, και πιο πρόσφατα στο Ουζμπεκιστάν. Ο πρόεδρος της Orano, Claude Imauven συνοδεύει τον Μακρόν στο ταξίδι του μαζί με άλλα 14 στελέχη της Γαλλίας, συμπεριλαμβανομένου του Luc Remont, επικεφαλής του γαλλικού ενεργειακού κολοσσού EDF.

Αξιωματούχος των Ηλυσίων δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια του ταξιδιού θα ανακοινωθούν νέες συμβάσεις και επιχειρηματικές συνεργασίες, συμπεριλαμβανομένου του ενεργειακού τομέα.

Η EDF έχει επίσης τοποθετηθεί να γίνει προμηθευτής πυρηνικών αντιδραστήρων για τον πρώτο πυρηνικό σταθμό του Καζακστάν.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται καθώς οι Βρυξέλλες ανταγωνίζονται την Κίνα για επιρροή στην περιοχή μέσω επενδυτικών προγραμμάτων που επικεντρώνονται στις υποδομές.

Τόσο το Καζακστάν όσο και το Ουζμπεκιστάν επωφελούνται από τις κινεζικές επενδύσεις στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Belt and Road του Πεκίνου, με τους προέδρους τους να συμμετέχουν σε συνάντηση υψηλού επιπέδου για το θέμα στο Πεκίνο τον Οκτώβριο.

Η ΕΕ προσπαθεί να αποκτήσει επιρροή στις δύο χώρες εμπλέκοντάς τις σε συνεργασία και επενδυτικά έργα στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της «Global Gateway», ως απάντηση στο μπλοκ Belt and Road.

Καμία δημοσίευση για προβολή