Ο Ερντογάν παίζει ξανά με τη φωτιά: Επαναφέρει την κατάρριψη του τουρκικού drone και δηλώνει ότι «δεν ξεχνάμε»

Ερντογάν

Σε μονοπάτια που μπορούν να τον οδηγήσουν σε νέα κρίση με τις ΗΠΑ φαίνεται ότι μπαίνει ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρά τις προσπάθειες Ουάσινγκτον και Άγκυρας να βρουν ένα modus viventi στο πλαίσιο των συμμαχικών τους σχέσεων στο ΝΑΤΟ.

«Στην εθνική μας μνήμη»

Έτσι, στην εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο της Τουρκίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέφερε στο προσκήνιο την κατάρριψη τουρκικού επιθετικού drone από αμερικανικό F-16 στη βόρεια Συρία, περιστατικό που προκάλεσε εντάσεις μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ, καθώς σε διπλωματικό και αμυντικό επίπεδο οι δύο χώρες επιχείρησαν να επιρρίψουν τις ευθύνες η μια στην άλλη, ανοίγωντας και πάλι το πεδίο των εντάσεων για την άκρως επιθετική συμπεριφορά της Άγκυρας έναντι των Κούρδων στη Συρία και το Ιράκ, όπου πραγματοποιεί διαρκώς αεροπορικές επιδρομές και απειλεί και με νέα χερσαία επιχείρηση του στρατού..

Ενώ, λοιπόν, μετά τους πρώτους διαξιφισμούς, φάνηκε ότι οι δύο πλευρές επιχείρησαν να περάσουν σε φάση αποκλιμάκωσης, ο Τούρκος πρόεδρος επανήλθε στο περιστατικό, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτό το περιστατικό έχει καταγραφεί στην εθνική μας μνήμη και όταν έρθει η ώρα θα ληφθούν οπωσδήποτε οι απαραίτητες ενέργειες». «Θα συνεχίσουμε να διεξάγουμε επιχειρήσεις κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης πιο βίαια και πιο αποτελεσματικά. Θα συνεχίσουμε να εκπληρώνουμε την υπόσχεσή μας ότι μπορούμε να έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα, κάθε μέρα και κάθε στιγμή», προσέθεσε.

Περί Μέσης Ανατολής

Μάλιστα, ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στην «φωτιά» που έχει ανάψει στη Μέση Ανατολή, μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στο έδαφος του Ισραήλ και τα αντίποινα της Ιερουσαλήμ, λέγοντας ότι «ζητάμε από το Ισραήλ να σταματήσει τους βομβαρδισμούς κατά των παλαιστινιακών εδαφών και από τους Παλαιστίνιους να σταματήσουν τις παρενοχλήσεις τους κατά των αμάχων στο Ισραήλ» και προσθέτοντας ότι η Τουρκία «είναι έτοιμη για κάθε είδους διαμεσολάβηση, συμπεριλαμβανομένης της ανταλλαγής κρατουμένων, εάν ζητηθεί από τα μέρη. Συνεχίζουμε τις εντατικές διπλωματικές μας επαφές για την ειρήνη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων».

Κι αν το ενδεχόμενο τουρκικής διαμεσολάβησης για την εκτόνωση της άκρως επικίνδυνης κρίσης μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς φαντάζει μάλλον απίθανο, κυρίως λόγω της δυσπιστίας της Ιερουσαλήμ σχετικά με τις προθέσεις της Άγκυρας, η αναφορά του Ερντογάν στην κατάρριψη του τουρκικού UAV από αμερικανικό μαχητικό και ο απειλητικός τόνος του Τούρκου προέδρου αποκαλύπτει ότι το χάσμα στις σχέσεις της Ουάσινγκτον με την Άγκυρα, όχι μόνο δεν έχει κλείσει, αλλά μοιάζει να διευρύνεται διαρκώς και να γίνεται όλο και πιο βαθύ και δύσκολο να επουλωθεί.

Το δύσκολο κουρδικό ζήτημα

Υπενθυμίζεται ότι της κατάρριψης του τουρκικού drone, το οποίο κινήθηκε απειλητικά προς αμερικανικά και κουρδικά στρατεύματα στη βόρεια Συρία, ακολούθησε εξοργισμένη αντίδραση από την Ουάσινγκτον, με τον υπουργό Άμυνας, Λόιντ Όστιν να τα «ψέλνει» στον Τούρκο ομόλογό του, Γιασάρ Γκιουλέρ, για την τακτική των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, στο κυνήγι που κάνουν σε Κούρδους σε εδάφη της Συρίας και του Ιράκ, να προσεγγίζουν επικίνδυνα και αμερικανικές δυνάμεις που συνεχίζουν να βρίσκονται εκεί στο πλαίσιο της εκκαθάρισης πυρήνων του ISIS που ακόμα δρουν στην ευρύτερη περιοχή.

Το κουρδικό παραμένει ένα σημείο έντονης τριβής μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας, και προκαλεί σοβαρούς τριγμούς στις σχέσεις των δύο χωρών, ιδίως λόγω της προσπάθειας της Άγκυρας να «βάλει πόδι» στις κουρδικές περιοχές στο Ιράκ και τη Συρίας με την αιτιολογία της μάχης κατά της τρομοκρατίας του ΡΚΚ. Από την πλευρά της, η Ουάσινγκτον έχει στενή συνεργασία με τις YPG, την κουρδική πολιτοφυλακή στη Συρία, την οποία η Τουρκία αντιμετωπίζει ως τρομοκρατική οργάνωση. Το ύφος του Ερντογάν δεν προοιωνίζεται τίποτα καλό, οπότε το ερώτημα είναι πώς θα αντιδράσει η Ουάσινγκτον σε περίπτωση που η Άγκυρα αποφασίσει να τραβήξει το σχοινί…

Καμία δημοσίευση για προβολή