Ο Ερντογάν «στέλνει μηνύματα»: Ετοιμάζει νεά εισβολή στη Συρία, εκτοξεύει νέα «πυρά» κατά της Ελλάδας

Οι 4 λόγοι που φέρνουν πιό κοντά ένα πολεμικό επεισόδιο στο Αιγαίο

Με τον τρόπο που γνωρίζει πολύ καλά, αυτόν της χρήσης της βίας, ο Τούρκος πρόεδρος επιχειρεί να στείλει «μηνύματα» προς όλες τις κατευθύνσεις, διατηρώντας, πάντως, στο στόχαστρό του την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προανήγγειλε νέα εισβολή στη Συρία, καθώς όπως ανακοίνωσε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας, συνεδρίαση του οποίου προήδρευσε, «οι τρέχουσες και μελλοντικές στρατιωτικές επιχειρήσεις που διεξάγονται στα νότια σύνορα της Τουρκίας δεν στοχεύουν την εδαφική ακεραιότητα των γειτόνων της, αλλά πηγάζουν από τις ανάγκες εθνικής ασφάλειας και θα συμβάλουν και στην ασφάλειά τους».

«Ζώνη ασφαλείας» 30 χιλιομέτρων

Κατά τη συνεδρίασή του, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας ενέκρινε τη διενέργεια στρατιωτικής επιχείρησης για τη δημιουργία «ζώνης ασφαλείας» 30 χιλιομέτρων στη Συρία, την οποία ο Τούρκος πρόεδρος είχε προαναγγείλει κατά την τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, όταν ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις συνομιλίες με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Παράλληλα καλούνται οι χώρες «που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο υποστηρίζοντας την τρομοκρατία» να «δώσουν τέλος σε αυτή τους τη στάση», δείχνοντας προς το μέρος της Φινλανδίας και της Σουηδίας, τις οποίες η Τουρκία κατηγορεί ότι παρέχουν άσυλο σε Κούρδους, μέλη του PKK και των YPG, μπλοκάροντας την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ και απαιτώντας να παραδώσουν στην Τουρκία Κούρδους αγωνιστές.

Νέες προκλήσεις κατά της Ελλάδας

Όσον αφορά στην Ελλάδα, η ανακοίνωση σε πλήρη αναθεωρητικό mode αναφέρει ότι «εξετάστηκαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας οι εντεινόμενες προκλητικές ενέργειες της Ελλάδας στο Αιγαίο που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και τις Συνθήκες στις οποίες είναι συμβαλλόμενο μέρος, όπως εξετάστηκαν και οι προσπάθειες της Ελλάδας να καταχραστεί τις συμμαχίες στις οποίες είναι μέλος και στις οποίες θα πρέπει ουσιαστικά να συνεργάζεται».

Στην ουσία η αναφορά της ανακοίνωσης στην Ελλάδα επαναφέρει στο προσκήνιο το πάγιο -και παράλογο- αίτημα της Άγκυρας για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, κάτι που η Αθήνα, όχι μόνο έχει απορρίψει, αλλά με επιστολή της στον ΟΗΕ έχει καταρρίψει και όλα τις διαστρεβλώσεις που η Τουρκία κάνει για το ζήτημα, επιβεβαιώνοντας, παράλληλα, ότι η Ελλάδα τηρεί τη διεθνή νομιμότητα και τους κανόνες καλής γειτονίας.

Ο χολωμένος Ερντογάν

Όλες οι παραπάνω κινήσεις επιβεβαιώνουν ότι ο Ερντογάν παραμένει χολωμένος τόσο με την Ελλάδα, όσο και με τις ΗΠΑ, για το ταξίδι του Κ. Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον και τις πολύ θετικές για τη χώρα εξελίξεις που πέτυχε. Η νέα επιχείρηση στη Συρία θα μπορούσε να θεωρηθεί και ως «πρόκληση» προς τις ΗΠΑ, οι οποίες θεωρούν τους Κούρδους της περιοχής ως συμμαχική δύναμη, καθώς είχαν συνεργαστεί άψογα στον πόλεμο κατά του ISIS.

Όσο για την Ελλάδα, το κείμενο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας «κουμπώνει» με τις εξαιρετικά προκλητικές και επικίνδυνες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της γείτονος, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος αναφερόμενος στις πιέσεις της Τουρκίας για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου είπε ότι «δεν μπλοφάρουμε. Εάν η Αθήνα δεν συμμορφωθεί, θα πάμε τα πράγματα μπροστά».

Καμία δημοσίευση για προβολή