Ο FDA θα εγκρίνει την τρίτη δόση εμβολίου για άτομα με ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα

Η απόφαση να επεκταθεί η επείγουσα χρήση τόσο των εμβολίων Pfizer-BioNTech όσο και Moderna προορίζεται να βοηθήσει τους μεταμοσχευμένους ασθενείς αλλά  και άλλους των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα είναι σε κίνδυνο σε μια προσπάθεια για την καλύτερη προστασία τους καθώς η εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή Delta σαρώνει το έθνος.

Η απόφαση για επέκταση της έκτακτης χρήσης τόσο των εμβολίων Pfizer-BioNTech όσο και Moderna προορίζεται να βοηθήσει εκείνους τους ασθενείς με ανοσοανεπάρκειες που θεωρούνται πιθανότερο να επωφεληθούν από ένα επιπλέον εμβόλιο.  Η εξέλιξη θα δώσει στους γιατρούς το περιθώριο να συστήσουν επιπλέον εμβόλια για αυτούς τους ασθενείς. Περίπου το 3 τοις εκατό των Αμερικανών έχουν εξασθενημένο το ανοσοποιητικό  τους  σύστημα για διάφορους λόγους, από ιστορικό καρκίνου έως τη χρήση ορισμένων φαρμάκων όπως τα στεροειδή.

Μελέτες υποδεικνύουν ότι ασθενείς όπως οι λήπτες μοσχεύματος οργάνων βρίσκονται ενδιάμεσα – συχνά εμφανίζουν μικρή ανοσολογική απάντηση στο τυπικό σχήμα εμβολίου, αλλά επωφελούνται από ένα τρίτο εμβόλιο. Μια πρόσφατη τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη από Καναδούς ερευνητές διαπίστωσε ότι μια τρίτη δόση του εμβολίου Moderna βελτίωσε την ανοσολογική απάντηση των ατόμων αυτής της ομάδας.

Ο Δρ. Dorry Segev, στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Bloomberg στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς, είπε ότι περίπου οι μισοί από τους ασθενείς με μεταμόσχευση δεν έχουν ανταπόκριση στα αντισώματα με την τρέχουσα εγκεκριμένη δοσολογία εμβολίου. Η ομάδα του μελέτησε 30 μεταμοσχευμένους ασθενείς που είχαν εμβολιαστεί αλλά είχαν αρνητικούς ή χαμηλούς θετικούς τίτλους αντισωμάτων, γεγονός που υποδηλώνει κακή ανταπόκριση του ανοσοποιητικού τους συστήματος στα εμβόλια. Μετά από ένα επιπλέον εμβόλιο, 14 από αυτούς είχαν υψηλότερους δείκτες αντισωμάτων.

Η απόφαση της FDA – Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων να εγκρίνει μία 3η δόση για μεταμοσχευμένους και ανθρώπους με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα θα εξεταστεί από μια συμβουλευτική επιτροπή στα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, που έχει προγραμματιστεί να συνεδριάσει την Παρασκευή.

Εάν η επιτροπή ψηφίσει να εγκρίνει τις λήψεις,  το CDC θα μπορούσε να εκδώσει σύσταση την ίδια μέρα. Αυτό θα μπορούσε να δώσει περαιτέρω καθοδήγηση στους γιατρούς και τους φαρμακοποιούς για το πώς θα προχωρήσουν.

 

 

Πηγή: NYTIMES

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή