Ο “Φόβος”, το βιβλίο που ξεγυμνώνει τον Ντόναλντ Τραμπ με συγκλονιστικές αποκαλύψεις

Οι παρανοϊκές εξάρσεις του παρορμητικού Ντόναλντ Τραμπ και οι μυστικές… συνομωσίες μελών του στενότερου κύκλου του που προσπαθούν να ελέγξουν την κατάσταση  και να προλάβουν καταστροφές, τόσο για τον ίδιο τον πρόεδρο όσο και για τις ΗΠΑ είναι το κεντρικό θέμα του βιβλίου του Μπόμπ Γούντγορντ, “Φόβος”.

Ο βετεράνος πλέον δημοσιογράφος, η έρευνα του οποίου για το σκάνδαλο Watergate οδήγησε στην παραίτηση του προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον, ξεγυμνώνει τον Ντόναλντ Τραμπ και δημιουργεί νευρικό κλονισμό στο Λευκό Οίκο.

Με πηγές από υψηλόβαθμα μέλη και στελέχη της κυβέρνησης συνθέτει ο Μπόμπ Γούντγορντ το χρονικό της διακυβέρνησης του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, αποσπάσματα του οποίου δημοσιεύει η Washington Post. Στο βιβλιο με τον χαρακτηριστικό τίτλο “Φόβος“, ο βετεράνος της εφημερίδας περιγράφει τις παρανοικές εξάρσεις του προέδρου και τις παρασκηνιακές κινήσεις της κυβένησής του να χαλιναγωγήσει τις παρορμήσεις του.

Η «ψευδορκία» στην έρευνα για τη Ρωσία

O Τζον Ντόουντ, τότε συνήγορος του Τραμπ, πεπεισμένος ότι ο πρόεδρος θα ψευδορκήσει αν μιλήσει στον ειδικό ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ, στήνει στις 27 Ιανουαρίου δοκιμαστική συνεδρία για να του το αποδείξει.

Στην οικία του Λευκού Οίκου, ο Ντόουντ βομβαρδίζει τον Τραμπ με ερωτήσεις για την έρευνα της Ρωσίας, κάνοντάς τον να κολλάει, να αντιφάσκει και να ψεύδεται μέχρι που χάνει τελικά την ψυχραιμία του.

«Όλα αυτά είναι μια καταραμένη απάτη», ξεσπά ο Τράμπ και προχωρά σε ένα παραλήρημα 30 λεπτών που ολοκληρώνεται με τον ίδιο να λέει: «Η αλήθεια είναι ότι δεν θέλω να καταθέσω».

Σύμφωνα με τον συγγραφέα, η έρευνα του οποίου για το σκάνδαλο Watergate οδήγησε στην παραίτηση του προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον, το βιβλίο είναι αποτέλεσμα συνεντεύξεων διάρκειας εκατοντάδων ωρών με συμμετέχοντες και μάρτυρες από πρώτο χέρι, που διεξήχθησαν με άκρα μυστικότητα [deep background], πράγμα που σημαίνει ότι οι πληροφορίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν αλλά η πηγή τους θα παραμείνει ανώνυμη. Οι περιγραφές του προκύπτουν επίσης από πρακτικά συναντήσεων, προσωπικά ημερολόγια και κυβερνητικά έγγραφα.

Ο Γούντγορντ αναπαριστά τον θυμό και την παράνοια του Τράμπ για την έρευνα στο ζήτημα της Ρωσίας ως ακατάπαυστη, σε σημείο να παραλύει την Δυτική Πτέρυγα για ολόκληρες μέρες. Όταν μαθαίνει για τον διορισμό του Μιούλερ το Μάιο του 2017, ο Τραμπ γκρινιάζει: «Όλοι προσπαθούν να μου τη φέρουν», κατά τη διάρκεια μιας περιόδου γκρίνιας που τραυμάτισε ψυχολογικά τους βοηθούς, περισσότερο και από τις τελευταίες μέρες της προεδρίας του Νίξον.

Το βιβλίο των 448 σελίδων βρέθηκε στα χέρια της Washington Post. O Γούντγορντ επεδίωξε συνέντευξη με τον Τραμπ μέσω πολλών διαμεσολαβητών, χωρίς ανταπόκριση. Στις αρχές Αυγούστου, ο πρόεδρος καλεί τον συγγραφέα και του ζητά να συμμετέχει, αφού το χειρόγραφο είχε ήδη ολοκληρωθεί. Ο πρόεδρος διαμαρτύρεται ότι θα είναι ένα «κακό βιβλίο», σύμφωνα με ηχητικό ντοκουμέντο της συζήτησης. Ο Γούντγορντ απαντά ότι η δουλειά του είναι «σκληρή» αλλά τεκμηριωμένη και βασίζεται στο ρεπορτάζ του.

Ο τίτλος του βιβλίου προέρχεται από μια δήλωση που είχε κάνει ο τότε υποψήφιος Τραμπ σε μια συνέντευξη με τον Γούντγορντ και τον πολιτικό ρεπόρτερ της Post Ρόμπερτ Κόστα το 2016. Ο Τραμπ λέει: «Δεν θέλω να χρησιμοποιήσω καν τη λέξη, αλλά πραγματική δύναμη είναι.. ο Φόβος.»

«Συνομωσίες»

Κεντρικό θέμα του βιβλίου είναι οι μυστικές συνομωσίες μελών του στενότερου κύκλου του Τραμπ, που προσπαθούν να ελέγξουν τις παρορμήσεις του και να προλάβουν καταστροφές, τόσο για τον ίδιο τον πρόεδρο όσο και για το έθνος που έχει εκλεγεί να ηγείται.

Ο Γούντγορντ μιλάει για «κυβερνητικό πραξικόπημα» και «νευρικό κλονισμό» του εκτελεστικού τμήματος, με τους ανώτατους βοηθούς να συνωμοτούν για να κλέψουν επίσημα έγγραφα από το γραφείο του πρόεδρου προκειμένου να μην τα βρει και τα υπογράψει.

Ξανά και ξανά, ο Γούντγορντ περιγράφει εκτενώς το σοκ της ομάδας εθνικής ασφάλειας του Τραμπ από την έλλειψη περιέργειας και γνώσης του για τις διεθνείς υποθέσεις και την αντιπάθεια του για τις επικρατούσες οπτικές των ηγετών του στρατού και των μυστικών υπηρεσιών.

Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι αρκετά από τα λεγόμενα του Γούντγουορντ επιβεβαιώνονται από το άρθρο του ανώνυμου αξιωματούχου του Λευκού Οίκου στους New York Times, το οποίο έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στην Ουάσινγκτον.

Διαβάστε στη συνέχεια συγκλονιστικές μαρτυρίες από το Λευκό Οίκο


[more]

Σε μια συνάντηση του Συμβουλίου Εθνικής Άμυνας στις 19 Ιανουαρίου, ο Τραμπ υποτιμά τη σημασία της τεράστιας στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην κορεάτικη χερσόνησο, και συγκεκριμένα μιας μυστικής αποστολής που επιτρέπει στις ΗΠΑ  να εντοπίσουν την εκτόξευση πυραύλου από την Βόρεια Κορέα μέσα σε επτά δευτερόλεπτα, σε σύγκριση με τα 15 λεπτά από την Αλάσκα, σύμφωνα με τον συγγραφέα. Ο Τραμπ αναρωτιέται γιατί η κυβέρνηση να σπαταλά πόρους στην περιοχή αυτή.

«Για να αποτρέψουμε ένα τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο», του απαντά ο Υπουργός Αμύνης Τζιμ Ματίς.

Αφού ο Τραμπ αποχωρεί από την συνάντηση, γράφει ο Γούντγορντ «ο Ματίς είναι ιδιαίτερα οργισμένος και ανήσυχος, και λέει στους στενούς συνεργάτες του ότι ο πρόεδρος κάνει σαν και έχει την αντίληψη ενός παιδιού στο δημοτικό».

Πολλοί από τους κορυφαίους συμβούλους του Τραμπ παρουσιάζονται συχνά νευρικοί με τις πράξεις του και να τον θεωρούν αργόστροφο. «Οι υπουργοί Αμύνης δεν μπορούν πάντα να επιλέξουν τον πρόεδρο που θα υπηρετήσουν», λέει ο Ματίς κάποια στιγμή σε φίλους του, προκαλώντας το γέλιο τους καθώς εξηγεί την τάση του Τραμπ να παραληρεί για την θέματα όπως η μετανάστευση και τα μέσα ενημέρωσης.

Το ξέσπασμα του επιτελάρχη του Λευκού Οίκου

Εντός του Λεύκου Οίκου, ο συγγραφέας περιγράφει έναν ασταθή πρόεδρο που δεν ακολουθεί τις συμβάσεις του κυβερνώντος και είναι επιρρεπής σε εκρήξεις σε βάρος υψηλόβαθμων μελών του επιτελείου, τα οποία ταράζει και μειώνει σε καθημερινή βάση.

Ο προσωπάρχης του Τραμπ Τζον Φ. Κέλλι συχνά χάνει την ψυχραιμία του και αναφέρεται στον πρόεδρο στους συναδέλφους του ως «διαταραγμένο», γράφει ο Γούντγορντ. Σε συνάντηση λίγων στελεχών, ο Κέλλι λέει για τον Τραμπ, «Είναι ανόητος. Δεν έχει νόημα να προσπαθείς να τον πείσεις για τίποτα. Έχει ξεφύγει. Γίναμε τρελοκομείο. Ούτε ξέρω τι κάνουμε εδώ. Είναι η χειρότερη δουλειά που έχω κάνει».

«Εργαστήρι του διαβόλου»

Ο Ράινς Πρίμπους, προκάτοχος του Κέλι, ανησυχούσε για την αδυναμία του να περιορίσει τον Τραμπ να σπείρει χάος. Ο Γούντγορντ γράφει ότι ο Πρίμπους αποκαλούσε το προεδρικό δωμάτιο, όπου ο Τραμπ έβλεπε ασταμάτητα ειδήσεις στην καλωδιακή και έγραφε tweets, «εργαστήρι του διαβόλου», και τις πρωινές ώρες και τα Κυριακάτικα απογεύματα, οπότε ο Τραμπ ξεκινούσε συχνά τους καταιγισμούς tweet, την «ώρα των μαγισσών».

Ο Τραμπ προφανώς δεν είχε μεγάλη εκτίμηση στον Πρίμπους. Κάποτε διέταξε τον τότε σύμβουλο του Ρομπ Πόρτερ να αγνοεί τον Πρίμπους,  παρότι ο Πόρτερ έπρεπε να λογοδοτεί στον ανώτερό του, λέγοντας για τον προσωπάρχη ότι «είναι ένας μικρός αρουραίος. Όλο ψαχουλεύει από ‘δω και από ‘κει».

Λίγοι στην τροχιά του Τραμπ έχουν αποφύγει τις προσβολές του. Συνήθιζε να κοροϊδεύει τον τότε σύμβουλο εθνικής αμύνης ΜακΜάστερ πίσω από την πλάτη του. Φούσκωνε το στήθος του και έκανε έντονη την αναπνοή του για να μιμηθεί τον πρώην στρατηγό, κάποτε μάλιστα είπε για τον Μακμάστερ ότι ντύνεται με φτηνά κουστούμια, «σαν πωλητής μπύρας».

Στον Υπουργό Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος, έναν πλούσιο επενδυτή οκτώ χρόνια μεγαλύτερό του, ο πρόεδρος είπε: «Δεν σου έχω εμπιστοσύνη. Δεν θέλω να κάνεις άλλες διαπραγματεύσεις… Έχει περάσει η μπογιά σου».

Στο στόχαστρο των επικριτικών προεδρικών επιθέσεων βρισκόταν συνεχώς ο Υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς. Σε συνομιλία με τον Πόρτερ, ο Τραμπ αποκαλεί τον Σέσιον «προδότη» που αποσύρθηκε από την επίβλεψη της έρευνας για τη Ρωσία, γράφει ο Γούντγορντ. Και ο πρόεδρος προσθέτει, χλευάζοντας την προφορά του Σέσιονς: «Αυτός ο τύπος έχει είναι διανοητικά καθυστερημένος. Είναι ένας χαζός Νότιος… Δεν θα έκανε ούτε για επαρχιακός δικηγόρος κάτω στην Αλαμπάμα».

«Ο δειλός Μακέιν»

Σε δείπνο με τον Ματίς και τον στρατηγό Τζόζεφ Φ. Ντάνφορντ τον νεότερο, τον αρχηγό του γενικού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, μεταξύ άλλων, ο Τραμπ ξεσπά κατά ενός δυναμικού κριτή του, του Γερουσιαστή Τζον Μακέιν. Αποκαλεί τον πρώην πιλότο του Ναυτικού δειλό, και υποστηρίζει ψευδώς ότι απελευθερώθηκε νωρίς από στρατόπεδο κρατουμένων πολέμου στο Βιετνάμ λόγω της στρατιωτικής βαθμίδας του πατέρα του, αφήνοντας πίσω τους συντρόφους του. 

Ο Ματίς διορθώνει γρήγορα το αφεντικό του: «Όχι, κ. Πρόεδρε, νομίζω τα μπερδέψατε». Ο υπουργός αμύνης εξηγεί στη συνέχεια ότι ο Μακέιν, που θα πεθάνει στις 25 Αυγούστου, στην πραγματικότητα απέρριψε την προοπτική σύντομης απελευθέρωσης και υπέμεινε σκληρά βασανιστήρια τα πέντε χρόνια παραμονής του στη φυλακή που οι τότε κρατούμενοι  αποκαλούσαν με χιουμοριστικό τόνο «Χίλτον του Ανόι».

«Α, καλά», απαντά ο Τραμπ, σύμφωνα με την αφήγηση του Γούντγορντ.

Σύμβουλοι και υπουργοί, υπέσκαπταν τον Τραμπ

Η αδυναμία του Υπουργικού Συμβουλίου και των άλλων ανώτερων αξιωματούχων να περιορίσουν την οργή και την περιφρόνηση του Τραμπ, τους δίδαξε να δρουν διακριτικά. Ο Γούντγορντ κάνει λόγο για μια συμμαχία μεταξύ των συντηρητικών της κυβέρνησης Τραμπ, ανάμεσα τους ο Ματίς και ο Γκάρι Κον, ο πρώην κορυφαίος οικονομικός σύμβουλος του προέδρου, προκειμένου να παρακωλύσουν τις πράξεις που θεωρούσαν επικίνδυνες.

«Ήταν λες και περπατούσαμε συνεχώς στην άκρη ενός γκρεμού», φέρεται να λέει ο Πόρτερ. «Άλλες φορές πάλι, πέφταμε από τον γκρεμό, και τότε θα παίρναμε τα μέτρα».

Όταν ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ εξαπέλυσε επίθεση ζημικών σε άμαχο πληθυσμό τον Απρίλιο του 2017, ο Τραμπ κάλεσε τον Ματίς και του είπε ότι θέλει να δολοφονήσει τον δικτάτορα. «Ας τον σκοτώσουμε γαμώτο! Πάμε. Πάμε να τους σκοτώσουμε όλους», λέει ο Τραμπ σύμφωνα με τον Γούντγορντ.

Ο Ματίς λέει στον πρόεδρο ότι θα το κανονίσει αμέσως. Αφού κλείνει το τηλέφωνο, όμως, λέει σε ένα ανώτερο βοηθό: «Δεν πρόκειται να κάνουμε τίποτα τέτοιο. Θα είμαστε πολύ πιο μετρημένοι». Η ομάδα εθνικής ασφάλειας αναπτύσσει στη συνέχεια επιλογές για μια πιο συμβατική επίθεση από αέρος, την οποία και διατάζει τελικά ο Τραμπ.

Η κλοπή του γράμματος

Ο Κον, βετεράνος της Γουόλ Στριτ, προσπάθησε να εξομαλύνει τον οξύ εθνικισμό του Τραμπ αναφορικά με τις συναλλαγές. Σύμφωνα με τον Γούντγορντ, ο Κον «έκλεψε ένα γράμμα από το γραφείο του Τραμπ», που ο πρόεδρος σκόπευε να υπογράψει για την επίσημη απόσυρση των ΗΠΑ από μια συμφωνία συναλλαγών με την Νότια Κορέα. Ο Κον είπε αργότερα σε συνεργάτη του ότι πήρε το γράμμα για να προστατεύσει την εθνική ασφάλεια και ότι ο Τραμπ δεν παρατήρησε ότι έλειπε.

Ο Κον έκανε κάτι αντίστοιχο για να εμποδίσει τον Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από την Βορειοαμερικάνικη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου (NAFTA), κάτι για το οποίο ο πρόεδρος απειλούσε για καιρό. Την άνοιξη του 2017, ο Τραμπ ήταν πρόθυμος να αποσυρθεί από τη και ρώτησε τον Πόρτερ:«Γιατί δεν τελειώνουμε με αυτό; Κάνε τη δουλειά σου. Μπαμ μπαμ. Με καθυστερείς. Θέλω να γίνει αυτό».

Υπό τις εντολές του προέδρου, ο Πόρτερ συντάσσει ένα γράμμα ειδοποίησης για απόσυρση από τη συμφωνία. Ο ίδιος και άλλοι σύμβουλοι όμως ανησυχούσαν ότι θα μπορουσε να προκληθεί οικονομική και διπλωματική κρίση. Έτσι ο Πόρτερ μιλαει με τον Κον, που του λέει, κατά μτον Γούντγορντ: «Μπορώ να τον σταματήσω. Θα πάρω απλώς το γράμμα από το γραφείο του».

Παρά τις κατ’ επανάληψη απειλές του Τραμπ, οι ΗΠΑ παραμένουν και στις δύο συμφωνίες. Η κυβέρνηση εξακολουθεί να διαπραγματεύεται νέους όρους με τη Νότια Κορέα καθώς και με τους συνεργάτες της στη NAFTA, τον Καναδά και το Μεξικό.

Το «ναυάγιο» του Σάρλοτσβιλ

Ο Κον κατέληξε να θεωρεί τον πρόεδρο «επαγγελματία ψεύτη» και απειλήσε με παραίτηση τον Αύγουστο του 2017, μετά τον τρόπο που ο Τραμπ διαχειρίστηκε την θανατηφόρα ακραία ρατσιστική διαδήλωση στο Σάρλοτσβιλ. Ο εβραίος Κον, ταρακουνήθηκε ιδιαίτερα όταν μια από τις κόρες του βρήκε μια σβάστικα στο δωμάτιο του κοιτώνα της στο πανεπιστήμιο.

Ο Τραμπ κατακρίνεται έντονα για την αρχική του δήλωση ότι έφταιγαν «και οι δύο πλευρές». Μετά από πιέσεις των συμβούλων του, καταδικάζει αργότερα τους ρατσιστές και τους νεοναζί, αμέσως μετά όμως λέει στους βοηθούς του, «Αυτό ήταν το μεγαλύτερο καταραμένο λάθος που έχω κάνει ποτέ» και «ο χειρότερος λόγος που έχω εκφωνήσει», σύμφωνα με τον Γούντγορντ.

Όταν ο Κον συναντάει τον Τραμπ για να του δηλώσει την παραίτησή του μετά το Σάρλοτσβιλ, ο πρόεδρος του λέει ότι διαπράττει προδοσία και πείθει τον οικονομικό του σύμβουλο να παραμείνει. Ο Κέλλι εξομολογείται τότε στον Κον τον δικό του τρόμο για τον χειρισμό της τραγωδίας από τον Τραμπ και την δική του οργή με τον πρόεδρο.

«Θα είχα παραιτηθεί και θα του είχα τρίψει την παραίτηση μου στα μούτρα έξι φορές τώρα», λέει ο Κέλλι στον Κον σύμφωνα με τον Γούντγορντ. Ο ίδιος ο Κέλλι έχει απειλήσει με παραίτηση αρκετές φορές αλλά δεν το έχει κάνει ποτέ.

Τρόμος

Ο συγγραφέας περιγράφει πως ο τρόμος στην τροχιά του Τραμπ κατέλαβε τους πάντες κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της θητείας του, με την αδυναμία του προέδρου να αντιληφθεί πως λειτουργεί η κυβέρνηση και την ανικανότητα και την απροθυμία του να μάθει να αφήνει άναυδα μέλη του προσωπικού και του Υπουργικού Συμβουλίου.

Κάποια στιγμή, ο Πόρτερ, που θα αποχωρήσει το Φεβρουάριο μετά από κατηγορίες ενδοοικογενειακής βίας, φέρεται να λέει: «Δεν ήταν πια προεδρία αυτό. Δεν είναι πια Λευκός Οίκος. Είναι ένας άνδρας που είναι ο εαυτός του».

Τέτοιες στιγμές πανικού είναι σύνηθες χαρακτηριστικό του βιβλίου, αλλά όχι το κομβικό του σημείο, που κυρίως επικεντρώνεται σε σημαντικές αποφάσεις και εσωτερικές διαφωνίες, μεταξύ των οποίων εντάσεις με την Βόρεια Κορέα και τη μελλοντική πολιτική των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν.

Ο Τραμπ ζήτησε σχέδιο επίθεσης στη Βόρεια Κορέα

Ο Γούντγορντ αναφέρεται σε συχνές ανησυχίες στο εσωτερικό της κυβέρνησης σχετικά με τους προεδρικούς χειρισμούς της πυρηνικής απειλής από τη Βόρεια Κορέα. Ένα μήνα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Τραμπ ζητά από τον Ντάνφορντ σχέδιο προληπτικής στρατιωτικής επίθεσης στη Βόρειο Κορέα, προκαλώντας ταραχή στον βετεράνο των πεδίων μαχών.

Το φθινόπωρο του 2017, όποτε ο Τραμπ βρίσκεται σε έντονο φραστικό πόλεμο με τον Κίμ Γιονγκ Ουν, και αποκαλεί τον δικτάτορα της Βόρειας Κορέας «πυραυλάνθρωπο» σε λόγο του στα Ηνωμένα Έθνη, οι βοηθοί του ανησυχούν ότι ο πρόεδρος μπορεί να προκαλεί τον Κιμ. Όμως, όπως γράφει ο Γούντγορντ, ο Τραμπ σε συνομιλία του με τον Πόρτερ λέει ότι βλέπει την κατάσταση σαν διαγωνισμό θέλησης. «Όλο αυτό είναι μεταξύ μας. Ηγέτης εναντίον ηγέτη. Άνδρας εναντίον άνδρα. Εγώ ενάντια στον Κιμ».

Η στάση απέναντι στο Αφγανιστάν

Το βιβλίο αναφέρεται επίσης λεπτομερώς στην ανυπομονησία του Τραμπ με τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, την μεγαλύτερη σε διάρκεια σύγκρουση στην ιστορία των ΗΠΑ. Τον Ιούλιο του 2017, σε συνάντηση του Συμβουλίου Εθνικής Αμύνης, ο Τραμπ κατσάδιασε τους στρατηγούς του και άλλους συμβούλους του διαμαρτυρόμενος για 25 λεπτά ότι οι ΗΠΑ χάνουν, σύμφωνα με τον Γούντγορντ.

«Οι στρατιώτες εδάφους θα μπορούσαν να ηγηθούν της κατάστασης καλύτερα από εσάς», τους λέει ο Τραμπ. «Θα τα κατάφερναν καλύτερα. Δεν ξέρω τι στο καλό κάνουμε». Και συνεχίζει: «Πόσοι ακόμα θάνατοι; Πόσα ακόμα χαμένα άκρα; Πόσο ακόμα θα παραμείνουμε εκεί;»

Καυγάδες μεταξύ των στελεχών του Λευκού Οίκου

Τα μέλη της οικογένειας του Τραμπ, αν και παρουσιάζονται κάποιες φορές ως βασικοί σύμβουλοι σε χρονικά άλλων συγγραφέων, στην διήγηση του Γούντγορντ παίζουν μικρούς ρόλους, με περιστασιακές εμφανίσεις στη Δυτική Πτέρυγα που ταράζουν τους αντιπάλους τους.

Ο Γούντγορντ καταγράφει εκρηκτικό διαπληκτισμό μεταξύ της Ιβάνκα Τραμπ, της μεγαλύτερης κόρης του προέδρου και ανώτερης συμβούλου, και του Στίβεν Μπάνον, τότε επικεφαλής στρατηγικής στο λευκό Οίκο.

«Μία επιτελής είσαι μόνο!» της φωνάζει ο Μπάνον, λέγοντας της ότι χρειάζεται την έγκριση του Πρίμπους, όπως και οι άλλοι βοηθοί. «Γυρίζεις εδώ μέσα λες και είσαι αφεντικό, αλλά δεν είσαι. Στο επιτελείο είσαι».

Η Ιβάνκα, που είχε ειδικό δικαίωμα πρόσβασης στον πρόεδρο και παράκαμπτε τον Πρίμπους, του απαντά: «Δεν είμαι επιτελής. Ποτέ δεν θα είμαι. Είμαι η πρώτη κόρη».

Τέτοιες εντάσεις είναι συνήθεις μεταξύ πολλών από τους βασικούς συμβούλους του Τραμπ. Ο Πρίμπους φέρεται να περιγράφει τους αξιωματούχους του Τραμπ όχι σαν αντίπαλους αλλά σαν «αρπακτικά της φύσης».

«Όταν βάζεις ένα φίδι, ένα αρουραίο, ένα γεράκι, ένα λαγό, ένα καρχαρία και μια φάλαινα σε ένα ζωολογικό κήπο χωρίς τοίχους, θα γίνουν άσχημα και αιματηρά πράγματα», λέει ο Πρίμπους.

«Ανησυχώ για τη ρωσική έρευνα»

Η ανάκριση του Μιούλερ κρέμεται πάνω από τον Λευκό Οίκο, προκαλώντας βαθιά ντροπή στον Τραμπ. Ο Γούντγορντ περιγράφει τον Τραμπ να καλεί τον Αίγύπτιο εταίρο του για να διασφαλίσει την απελευθέρωση ενός φυλακισμένου που εργαζόταν για φιλανθρωπίες και τον πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι να λέει: «Ντόναλντ, ανησυχώ για αυτή την έρευνα. Θα είσαι εκεί;»

Ο Τραμπ μεταφέρει την συζήτηση στον Ντόουντ και την παρομοιάζει με κλωτσιά στο στομάχι, γράφει ο Γούντγορντ.

Το βιβλίο περιγράφει ζωηρά την συνεχή διαφωνία του Τραμπ και των δικηγόρων του για το αν θα πρέπει να ανακριθεί από τον Μιούλερ. Στις 5 Μαρτίου, ο Ντόουντ και ο δικηγόρος του Τραμπ Τζέι Σεκουλόου συναντιούνται στο γραφείο του Μιούλερ με τον ειδικό ανακριτή και τον υφιστάμενο του Τζέιμς Κουάρλς, όπου ο Ντόουντ και ο Σέκουλοου αναπαράγουν την δοκιμαστική συνεδρία του Τραμπ τον Ιανουάριο.

Ο Ντόουντ εξηγεί τότε σε Μιούλερ και Κουάρλς γιατί προσπαθεί να εμποδίσει τον πρόεδρο να καταθέσει. «Δεν θα κάτσω στην άκρη, να τον αφήσω να φανεί ηλίθιος. Εσείς θα δημοσιεύσετε το χειρόγραφο, αφού τα πάντα διαρρέουν στην Ουάσινγκτον, και οι άλλοι έξω θα πουν «Σας το είπαμε ότι είναι ανόητος. Σας το είπαμε ότι ήταν ένας καταραμένος χαζοβιόλης. Για ποιο λόγο ασχολούμαστε μαζί του;»

«Τζον, καταλαβαίνω», απαντά ο Μιούλερ, σύμφωνα με τον Γούντγορντ.

Αργότερα εκείνο τον μήνα, ο Ντόουντ λέει στον Τραμπ, «Μην καταθέσεις. Διαφορετικά θα βρεθείς με χειροπέδες».

Ο Τραμπ, όμως, που ανησυχεί για την εικόνα ενός προέδρου που αρνείται να καταθέσει, και πεπεισμένος ότι μπορεί να χειριστεί τις ερωτήσεις του Μιούλερ, έχει ήδη αποφασίσει το αντίθετο.

«Θα είμαι πολύ καλός μάρτυρας», λέει στον Ντόουντ.

«Δεν είσαι καλός μάρτυρας», απαντά εκείνος. «Κύριε Πρόεδρε, φοβάμαι ότι δεν θα μπορέσω να σας βοηθήσω».

Το επόμενο πρωί, ο Ντόουντ παραιτείται.

ΠΗΓΗ: Washington Post – Επεξεργασία: newpost.gr

Καμία δημοσίευση για προβολή