Πως θα αντιδράσει η Ελλάδα αν ο Ερντογάν κάνει τις γεωτρήσεις – Τι σχεδιάζει και που “ακουμπάει” τώρα ο Μητσοτάκης

    Τουρκία νησιά

    Η ελληνική διπλωματία διεθνοποιεί το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας που κλιμακώνεται. Απευθύνεται στον ΟΗΕ, στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, παρουσιάζοντας αναλυτικά τις παράνομες ενέργειες της Αγκυρας, και για την ώρα βρίσκει συμπαράσταση.

    Η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να κάνει υποχωρήσεις σε ό,τι αφορά την προστασία των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και αυτό σημαίνει ότι αν ξεκινήσουν έρευνες εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, η ελληνική πλευρά θα αντιδράσει. Κυβερνητικοί παράγοντες αποφεύγουν να πουν τι θα συμβεί αν τεθεί σε λειτουργία τουρκικό γεωτρύπανο, όμως σημειώνουν ότι όλα τα πιθανά σενάρια έχουν αποτελέσει αντικείμενο ενδελεχούς επεξεργασίας. Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του πρωθυπουργού Αλέξανδρος Διακόπουλος, μιλώντας χθες το βράδυ στο ΟΡΕΝ, ανέβασε τους τόνους απαντώντας σε ερώτηση για το αν η Τουρκία παραβιάσει τα σύνορα της θάλασσας: «Δεν νομίζω ότι θα το κάνει, αλλά αν το κάνει θα αντιδράσουμε όπως ήδη έχουμε διαμηνύσει σε όλους τους τόνους, ακόμα και στρατιωτικά, αν και θεωρούμε πως κάτι τέτοιο δεν θα χρειαστεί».

    Σήμερα (Τετάρτη) ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει την ΠτΔ ενώ είναι πιθανό να έχει και ο ίδιος απευθείας επαφές με Ευρωπαίους ομολόγους του προκειμένου να τους ενημερώσει για την ένταση της τουρκικής επιθετικότητας το τελευταίο διάστημα.

    Διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι η Αγκυρα ερεθίστηκε από την ελληνική απόφαση για την ανέγερση φράχτη στον Εβρο και σε μεγάλο βαθμό τα μηνύματα που στέλνει για επικείμενες γεωτρήσεις στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο αποτελούν αντιπερισπασμό. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι ο απώτερος στόχος του Ρ.Τ.Ερντογάν είναι να σύρει την ελληνική πλευρά σε απευθείας διάλογο εφόλης της ύλης.

    Το μεγάλο ερώτημα είναι πού θα σταματήσει η Αγκυρα που θέλει οπωσδήποτε να αξιοποιήσει την παράνομη τουρκολυβική συμφωνία. Ο Ερντογάν είναι εξαιρετικά πιεσμένος, η δημοτικότητά του πέφτει, η τουρκική οικονομία κλυδωνίζεται, και κανείς δεν ξέρει τι θα κάνει για να βελτιώσει το ηγετικό του προφίλ.

    Την οριοθέτηση που έχει υποβάλει στον ΟΗΕ η Τουρκία καθώς και τις περιοχές (οικόπεδα) για τις οποίες η κρατική τουρκική πετρελαϊκή εταιρία έχει ζητήσει τη χορήγηση αδειών ερεύνης, δημοσιοποίησε ο Γενικός Διευθυντής του Υπ. Εξωτερικών της Τουρκίας Σαγαταϊ Ερτσίγες με ανάρτησή του στο Twitter, σε συνέχεια σχετικής ανακοίνωσης του τουρκικού υπουργείου.

    Σε κάθε περίπτωση, αν τα πράγματα φτάσουν στα άκρα, είναι δύσκολο να περιμένει κανείς αμερικανική παρέμβαση. Ο Τραμπ βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή. Βλέπει την πλάτη του Μπάιντεν στις δημοσκοπήσεις, η κοινωνική αναταραχή στις ΗΠΑ συνεχίζεται, ο ίδιος έχει επιλέξει την πόλωση και το διχασμό και όλα αυτά δημιουργούν μια συνθήκη αλλοπρόσαλλη.

    Με αυτά τα δεδομένα, είναι εύλογο η Αθήνα να επενδύει στην ΕΕ, της οποίας το γεωστρατηγικό βάρος έχει ενισχυθεί μετά την πανδημία με τις γενναίες αποφάσεις που πάρθηκαν για την οικονομική στήριξη των κρατών-μελών.

    Καμία δημοσίευση για προβολή