Ο κακός χαμός με το βιβλίο του Μπόλτον. Ο Λευκός Οίκος προσπαθεί να σταματήσει την κυκλοφορία του

Η κυβέρνηση Τραμ προσπαθεί με κάθε τρόπο  να σταματήσει την έκδοση του βιβλίου του πρώην συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του Ντόναλντ Τραμπ, Τζον Μπόλτον, το οποίο περιέχει μια σειρά εξαιρετικά «αιχμηρών» ισχυρισμών για τον Αμερικανό πρόεδρο.

Μεταξύ άλλων, στο βιβλίο (The Room Where It Happened), που έχει προγραμματιστεί να κυκλοφορήσει στις 23 Ιουνίου, ο Μπόλτον υποστηρίζει πως ο Τραμπ ζήτησε τη βοήθεια της Κίνας για να επανεκλεγεί το 2020.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ έβγαλε έκτακτο διάταγμα με το οποίο επιδιώκεται το μπλοκάρισμα της κυκλοφορίας για λόγους εθνικής ασφαλείας, ωστόσο ειδικοί σε θέματα Συντάγματος λένε πως η προσπάθεια μάλλον δεν θα αποδώσει καρπούς- ενώ αμερικανικά ΜΜΕ έχουν ήδη δημοσιεύσει αποσπάσματα.

Ο Μπόλτον, «γεράκι» της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, που αποπέμφθηκε από τον Τραμπ για διαφωνίες πολιτικής φύσης,  υποστηρίζει ακόμα ότι ο Αμερικανός πρόεδρος είχε εκφράσει προθυμία να σταματήσει ποινικές έρευνες για να κάνει «προσωπικές χάρες σε δικτάτορες που συμπαθούσε», σύμφωνα με απόσπασμα που δημοσιεύτηκε στους New York Times. Κατά τον Μπόλτον, ο Τραμπ ήταν πρόθυμος να βοηθήσει τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν σε μια υπόθεση που είχε να κάνει με μια μεγάλη τουρκική εταιρεία.

O Τραμπ αντεπιτέθηκε στον Μπόλτον, χαρακτηρίζοντάς τον ψεύτη σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal. H εφημερίδα επίσης δημοσιοποίησε την Τετάρτη αποσπάσματα από το βιβλίο, με πλήρη τίτλο «The Room Where It Happened: A White House Memoir», όπως και η Washington Post.

O Tραμπ είπε σε ξεχωριστή συνέντευξη στο Fox News πως ο Μπόλτον παραβίασε τον νόμο, συμπεριλαμβάνοντας απόρρητο υλικό στο βιβλίο του.

Συνδυαστικά τα αποσπάσματα παρουσιάζουν έναν πρόεδρο που χλευάζεται από τους κορυφαίους συμβούλους του και είναι έκθετος σε πολύ εκτενέστερες κατηγορίες για απρεπείς ενέργειες από αυτές που οδήγησαν στο impeachment σε βάρος του πέρυσι. Υπενθυμίζεται πως η ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικανούς Γερουσία απάλλαξε τον Τραμπ στις αρχές Φεβρουαρίου. Ο πρόεδρος είχε κατηγορηθεί πως εμπόδισε την παροχή αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας πέρυσι προκειμένου να ασκήσει πίεση στον Ουκρανό πρόεδρο Βολόντιμιρ Ζελένσκι ώστε να του παρέχει πληροφορίες για τον Δημοκρατικό αντίπαλό του, Τζο Μπάιντεν.

Σε κάθε περίπτωση, οι ισχυρισμοί του Μπόλτον παρέχουν νέα «πυρομαχικά» στους αντιπάλους του Τραμπ εν όψει των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου.

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως «εάν ισχύουν αυτά, δεν είναι μόνο ηθικά αποκρουστικά, μα παραβίαση του ιερού καθήκοντος του Τραμπ προς τον αμερικανικό λαό».

Ο Εμπορικός Εκπρόσωπος των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ, κατέθεσε στη Γερουσία πως οι ισχυρισμοί του Μπόλτον ήταν «εντελώς αναληθείς».

«Ήμουν στη συνάντηση. Δεν θυμόμουν κάτι τόσο τρελό; Φυσικά και θα το θυμόμουν» είπε ο Λαϊτχάιζερ. «Αυτό δεν συνέβη ποτέ, σίγουρα. Εντελώς τρελό».

Η αμερικανική κυβέρνηση, στο πλαίσιο των προσπαθειών της να εμποδίσει την έκδοση του βιβλίου για λόγους εθνικής ασφαλείας, επιδιώκει ακρόαση ενώπιον δικαστηρίου την Παρασκευή. Ο εκδοτικός οίκος, Simon & Schuster, απέρριψε τις κατηγορίες και ανέφερε πως εκατοντάδες χιλιάδες αντίτυπα έχουν ήδη διανεμηθεί.

Επίσης, στο βιβλίο υποστηρίζεται πως ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε κάποια ακραία σχόλια για δημοσιογράφους: Το καλοκαίρι του 2019 ο Τραμπ φέρεται να είπε σε συνάντηση στο Νιου Τζέρσεϊ πως οι δημοσιογράφοι θα έπρεπε να φυλακίζονται για να αποκαλύψουν τις πηγές τους. «Αυτοί οι τύποι θα έπρεπε να εκτελούνται. Είναι καθάρματα» είπε, σύμφωνα με άλλο ένα απόσπασμα στην Post. Σε άλλο κομμάτι ο Τραμπ παρουσιάζεται να μη γνωρίζει πως το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πυρηνική δύναμη, ενώ σε άλλη περίπτωση να ρωτά αν η Φινλανδία είναι κομμάτι της Ρωσίας.

O ίδιος ο Τραμπ έγραψε στο Twitter πως πολλές από τις «γελοίες δηλώσεις» που του αποδίδονται δεν ειπώθηκαν ποτέ και είναι καθαρή φαντασία. «Απλά προσπαθεί να εκδικηθεί που τον απέλυσα, τέτοιο άρρωστο κουτάβι που είναι!» έγραψε σχετικά. Σε άλλο tweet του γράφει πως «όταν ο τρελός Τζον Μπόλτον πήγε και αμαύρωσε τη χώρα, και βλακωδώς είπε πως εξέταζε το ”Λιβυκό Μοντέλο” για τη Βόρεια Κορέα, έγινε της κολάσεως. Ο Κιμ Γιονγκ Ουν, με τον οποίον τα πηγαίναμε πολύ καλά, έγινε πύραυλος, σαν τους πυραύλους του- και δικαίως…δεν ήθελε να τον πλησιάσει καν ο Μπόλτον. Η πιο βλακώδης από όλες τις δηλώσεις του Μπόλτον μας έφερε σε πολύ δύσκολη θέση με τη Βόρεια Κορέα, ακόμα και τώρα. Τον ρώτησα ”τι στο διάολο σκεφτόσουν;”. Δεν είχε απάντηση, και απλά ζήτησε συγγνώμη. Και αυτό ήταν στην αρχή, θα έπρεπε να τον είχα διώξει επι τόπου!».

Καμία δημοσίευση για προβολή