Ο κύβος ερρίφθη: Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ σχεδιάζει να αποσύρει τα F-22 – Πότε θα γίνει και από τι εξαρτάται

Κατά τα φαινόμενα, η ηγεσία της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ σχεδιάζει το μέλλον της χωρίς το πιο εξελιγμένο μαχητικό της σήμερα, το F-22.

Όπως έγραψε το economico.gr, ο Α/ΓΕΑ των ΗΠΑ, Πτέραρχος Τσαρλς Μπράουν, μιλώντας σε συνέδριο για την αναδιάρθρωση του στολου των μαχητικών της Αεροπορίας, δεν περιέλαβε σε αυτή το F-22 και το F-15E. Το σώμα προσπάθησε διά εκπροσώπου του να εξηγήσει ότι αυτό έγινε επειδή ήδη αναπτύσσεται το μαχητικό 6ης γενιάς και ότι δεν υπάρχουν σχέδια απόσυρσής των F-22 στο εγγύς μέλλον.

Ο χρόνος μετρά ανάποδα…

Ωστόσο, τα πράγματα είναι μάλλον ξεκάθαρα και ο χρόνος μετρά ανάποδα για το περίφημο μαχητικό: όπως δήλωσε ο υπόπτέραρχος Κλίντον Χάινοουτ, «ως το 2030 θα μιλάμε για μια πλατφόρμα 40 ετών, η οποία δεν θα είναι το κατάλληλο εργαλείο για την αποστολή της υπεράσπισης των φίλων μας στην Ταϊβάν ή την Ιαπωνία, αν η απειλή της Κίνας συνεχίσει να αυξάνεται», προσθέτοντας ότι το F-22 πλέον από την Αεροπορία αντιμετωπίζεται ως «γέφυρα» για το ΝGAD.

Όπως είναι ήδη γνωστό το NGAD (Next Generation Air Dominance – Εναέρια Υπεροχή Νέας Γενιάς) είναι το νέο μαχητικό 6ης γενιάς, το πρωτότυπο του οποίου σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από την Αεροπορία μέσα σε ένα χρόνο και ήδη πραγματοποιεί πτητικές δοκιμές. Από το όνομά του και μόνο, εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι σχεδιάζεται για αντικαταστάτης του F-22 που σήμερα είναι το κύριο αεροσκάφος εναέριας υπεροχής των ΗΠΑ.

Όλα εξαρτώνται από το NGAD

Μάλιστα, ο Χάινοουτ τόνισε ότι ο χρόνος απόσυρσης του F-22 είναι σε πλήρη συνάρτηση με την πορεία εξέλιξης του NGAD, το οποίο η Αεροπορία προσεγγίζει με τη λογική της «οικογένειας συστημάτων», ήτοι ένα αεροσκάφος που θα μπορεί να ελέγχει σμήνη drones, θα μπορεί το ίδιο να πετάει μη επανδρωμένο και να διαθέτει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που θα το κατατάσσουν στα μαχητικά 6ης γενιάς.

Ο Χάινοουτ επισήμανε ότι μέχρι στιγμής το πρόγραμμα προχωρά μπροστά από το χρονοδιάγραμμα, ωστόσο, μέχρις ότου η πλατφόρμα ολοκληρωθεί και περάσει στο στάδιο της παραγωγής, το F-22 θα αποτελεί το βασικό μαχητικό εναέριας υπεροχής των ΗΠΑ, ενώ σε πιο μεσοπρόθεσμη βάση, η Αεροπορία θα αναζητήσει και αντικαταστάτη του F-16 που πλέον πλησιάζει τα 45 χρόνια υπηρεσίας.

Παιχνίδια πολέμου με τεχνολογίες του μέλλοντος

Υπενθυμίζεται εδώ ότι ο Χάινοουτ, αναφερόμενος σε πρόσφατο «παιχνίδι πολέμου» με σενάριο την εισβολή της Κίνας στην Ταϊβάν, είχε τονίσει ότι για να έλθει θετικό αποτέλεσμα οι ΗΠΑ είχαν χρησιμοποιήσει οπλικά συστήματα και τεχνολογίες οι οποίες ακόμα βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης ή ακόμα και σε φάση ιδέας που δεν έχει λάβει τελική μορφή, λέγοντας για παράδειγμα ότι το βασικό αεροσκάφος κρούσης ήταν το NGAD.

Μάλιστα, ο υποπτέραρχος είχε δηλώσει ότι στο συγκεκριμένο «παιχνίδι πολέμου» «δεν θα παίζαμε καν με την τρέχουσα έκδοση του F-35. Δεν θα άξιζε τον κόπο. […] Βασικά, οιοδήποτε αεροσκάφος που υπαρχει σήμερα δεν θα άξιζε τον κόπο να συμπεριληφθεί σε ένα τέτοιο σενάριο».

Καμία δημοσίευση για προβολή