Ο Μακρόν προειδοποιεί τους Ευρωπαίους: Μην αγοράζετε εξοπλιστικά προγράμματα από χώρες εκτός ΕΕ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Γιατί η στάση του Παρισιού προβληματίζει το ΝΑΤΟ

Όπως είναι γνωστό, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι ευρωπαϊκές χώρες, μετά από χρόνια σχετικής χαλαρότητας, έχουν αρχίσει εκ νέου να επενδύουν στην άμυνά τους, προς μεγάλη χαρά των αμυντικών βιομηχανιών.

Ωστόσο, ο εξοπλιστικός πυρετός που επικρατεί στην Ευρώπη έχει προκαλέσει εντάσεις μεταξύ των χωρών της «γηραιάς ηπείρου», ιδίως όσον αφορά στις αγορές προηγμένων αμυντικών συστημάτων από τρίτες χώρες, όπως οι ΗΠΑ και το Ισραήλ, καθώς η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία δεν διαθέτει αντίστοιχα -ή εξίσου προηγμένα- συστήματα.

Τα γερμανικά σχέδια

Για παράδειγμα, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, δεν δείχνει ιδιαίτερα χαρούμενος από τις πληροφορίες ότι η Γερμανία, σε συνεργασία και με άλλες χώρες της ΕΕ, προτίθεται να αγοράσει αντιαεροπορικό/αντιπυραυλικό σύστημα με τη βοήθεια αμερικανικών και ισραηλινών εταιρειών και χωρίς ευρωπαϊκή συμμετοχή στο όλο σχέδιο.

Συγκεκριμένα, η Γερμανία και άλλες 14 χώρες της ΕΕ έχουν υπογράψει επιστολή ενδιαφέροντος για την αγορά του πολυεπίπεδης αμυντικής θωράκισης αντιπυραυλικού συστήματος Sky Shield, το κόστος του οποίου μπορεί να φθάσει τα 17 δισ. ευρώ και το οποίο δεν κατασκευάζεται από την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία.

Εκνευρισμός στην Γαλλία

Η ανακοίνωση των προθέσεων της Γερμανίας, τον περασμένο Αύγουστο διά στόματος του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς, είχε προκαλέσει αναστάτωση στο Παρίσι, με Γάλλους αξιωματούχους να επισημαίνουν ότι η αντιπυραυλική θωράκιση μεγάλου μέρους της Ευρώπης θα περάσει στα χέρια των ΗΠΑ και του Ισραήλ, χωρίς ευρωπαϊκή συμμετοχή.

«Όταν μιλάμε για την αεράμυνα, είναι λάθος να βιαστούμε στο ζήτημα της ενίσχυσής της», είπε ο Μακρόν σε συνάντησή του με Ευρωπαίους υπουργούς Άμυνας στο Παρίσι. «Αν η προσέγγισή μας είναι απλώς η ικανότητα, τότε καταλήγουμε να αγοράζουμε “από το ράφι”, ακόμαι κι αν είναι άχρηστο, και αυτό σημαίνε μεγάλες αγορές εκτός Ευρώπης».

Ευρωπαϊκή άμυνα

Μια πάγια θέση του Γάλλου προέδρου είναι ότι η Ευρώπη θα πρέπει να ανεξαρτητοποιηθεί αμυντικά, τόσο με τη δημιουργία ενός ευρωστρατού, στα πρότυπα, αλλά και παράλληλα με το ΝΑΤΟ, όσο και μέσω της ενίσχυσης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, αν και αρνήθηκε ότι στην ουσία επιδιώκει να «σπρώχνει» τα γαλλικά οπλικά συστήματα.

Η συνάντηση του Μακρόν με τους υπουργούς Άμυνας χωρών-μελών της ΕΕ είχε ως στόχο να βρεθεί ένα κοινό δόγμα για την αεράμυνα, καλύτερη συνεργασία με τα αντιβαλλιστικά συστήματα του ΝΑΤΟ και τα πυρηνικά όπλα της Γαλλίας, αλλά και συνεργασία στον τομέα των πληροφοριών και τις ανάγκες της πολιτικής άμυνας σε κάθε χώρά.

Περί FCAS και SAMP/T

Μάλιστα, ο Μακρόν ανακοίνωσε ότι σύντομα το Βέλγιο θα γίνει η τέταρτη χώρα που θα εμπλακεί με την ανάπτυξη του FCAS, του ευρωπαϊκού μαχητικού 6ης γενιάς, μαζί με τη Γερμανία, την Ισπανία και τη Γαλλία, προοπτική η οποία, όμως, έχει προκαλέσει τη σφοδρή αντίδραση του CEO της Dassault, του γαλλικού «κολοσσού» της αεροναυπηγικής.

Παράλληλα και ενόψει της συνάντησής του με την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι, ο Μακρόν ανακοίκωσε ότι το γαλλο-ιταλικό αντιπυραυλικό σύστημα SAMP/T, γνωστό και ως MAMBA, που είχε σχεδιασμένο για να καταρρίπτει πολεμικά αεροσκάφη, πυραύλους cruise και τακτικούς βαλλιστικούς πυραύλους, είναι πλήρως λειτουργικό στην Ουκρανία.

Καμία δημοσίευση για προβολή