Θοδωρής Καλούδης

Ο Κυριάκος παίζει μόνος του, ο Στέφανος προσπαθεί να φορέσει αριστερό κορσέ και Νίκος δεν το έχει…

 

Του Θοδωρή Καλούδη —

Οι εκλογές – και όσα ακολούθησαν στο ΣΥΡΙΖΑ – οδήγησαν σε μια κυριαρχία διαρκείας του Κυριάκου Μητσοτάκη και σε μια διαρκή ανεπάρκεια της αντιπολίτευσης. Το συμπέρασμα αυτό περιγράφουν, με στοιχεία και αριθμούς, οι δημοσκοπήσεις που βγήκαν την περασμένη εβδομάδα. Συγκεκριμένα:

Πρωτοφανής η αντοχή και η συσπείρωση της ΝΔ

Η Νέα Δημοκρατία εμφανίζει μια πρωτοφανή αντοχή και συσπείρωση, παρά τις αντιξοότητες που αντιμετώπισε αμέσως μετά την επανεκλογή της και τις ομολογημένες, από το Μαξίμου, αστοχίες στη δράση της. (Κατά τη γνώμη μας και παρά τις “αστοχίες υλικού” στο νέο κυβερνητικό σχήμα)

Η Νέα Δημοκρατία κυριαρχεί έναντι των άλλων κομμάτων, προηγούμενη 11,8 μονάδες από το άθροισμα των ποσοστών ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για μια νέα συνθήκη στην πολιτική ζωή, σύμφωνα με την οποία τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης να μην απειλούν το κυβερνών κόμμα ούτε με … συγχώνευση. Και αυτή η συνθήκη τείνει να παγιώνεται όσο ένας στους δύο πολίτες (48%)  θεωρούν πως δεν υπάρχει σήμερα καλύτερος πρωθυπουργός από τον Κυριάκο Μητσοτάκη (48%) και όσο μια ασφαλής πλειοψηφία,  σε ποσοστό ευρύτερο (42,8%) της τελευταίας εκλογικής δύναμης της ΝΔ, πιστεύει πως η κυβέρνησή του “τα πάει καλά”  (τη στιγμή που η αντιπολίτευση δεν τραβάει, με τίποτα).

Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση

Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε συνθήκες ελεύθερης πολιτικής και δημοσκοπικής πτώσης με άγνωστο σε ποιό σημείο θα σταθεροποιηθεί η ρευστότητα που παρουσιάζει σήμερα . Τα ποσοστά του υπερτερούν ελάχιστα από αυτά του ΠΑΣΟΚ και τίποτα δεν αποκλείει να χάσει τη θέση του δεύτερου κόμματος. Πολύ περισσότερο, αφού οι εσωτερικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να οδηγήσουν σε μία τουλάχιστον διάσπαση.

Ο νέος άπειρος (κατά ομολογία του ίδιου) ηγέτης του, Στέφανος Κασσελάκης, στην καλύτερη περίπτωση, δεν έχει βρει ακόμα τα πατήματά του και θέλει το χρόνο του να προσαρμοστεί στην Ελληνική δημόσια ζωή και στον αριστερό κορσέ που αποφάσισε να φορέσει. Στη χειρότερη, δεν κάνει για τη δουλειά.

Γιατί ο Κασσελάκης “πήρε το μαγαζί”

Η “απίστευτη” πανηγυρική εκλογή του κ. Κασσελάκη από τα μέλη του κόμματος αποδίδεται από τους αναλυτές σε τρεις πιθανούς λόγους:

  • Είναι “φαινόμενο”,”φρέσκος”, εμφανίσιμος, απαλλαγμένος των αμαρτιών του ΣΥΡΙΖΑ και “μάγκας στο πολιτικό marketing” που υπόσχεται ένα νέο σύγχρονο κόμμα, ικανό να πάρει τα κλειδιά του μαγαζιού από τον Μητσοτάκη. Έτσι κέρδισε σε “χρόνο μηδέν” τους αντιπάλους του που θεωρήθηκαν από τη βάση του κόμματος συνένοχοι της κατηφόρας και της εκλογικής καταστροφής του ΣΥΡΙΖΑ
  • Δεν είναι φαινόμενο, αλλά «αποτέλεσμα της πλειοψηφίας των απελπισμένων ψηφόφορων του κόμματος. Είχαν φάει τέτοια κατραπακιά, τέτοια φάπα στις εκλογές, που ήταν σαν τον πνιγμένο που πιάνεται από τα μαλλιά του. Ήταν σε κατάσταση απελπισίας» (Ανδρέας Δρυμιώτης, ιστορικός αναλυτής των πολιτικών τάσεων, μιλώντας στο Action 24).
  • Η εκλογή Κασσελάκη έγινε δυνατή χάρη στη μαζική κινητοποίηση δυναμικών μειοψηφιών, που δεν έχουν δεσμούς με την κοινωνία, επομένως δεν μπορούν να δημιουργηθούν ευρύτερες προσδοκίες γύρω από τον νέο πρόεδρο. (Στέφανος Τζανάκης , Πρώτο Θέμα)

Όπως και να έχει το πράγμα, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως ο κ. Κασσελάκης έχει μαζί του τη μεγάλη πλειοψηφία (το 77,7%) όσων εξακολουθούν να υποστηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ (12,9%), ένδειξη που οριοθετεί τις τύχες διαφόρων αντίπαλων αριστερών φιλοδοξιών στο κόμμα, αλλά και τη βάση  εκκίνησης του ΣΥΡΙΖΑ με Κασσελάκη αρχηγό, που υπολογίζεται βαριά – βαριά στο 10%.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης στα όριά του

Το ενδιαφέρον της αποτύπωσης των τάσεων της Κοινής γνώμης είναι η αδυναμία του ΠΑΣΟΚ να ξεκολλήσει από τα όριά του.  «Με τέτοια κατάντια του ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε το ΠΑΣΟΚ να είναι εν αναμονή κυβέρνηση», όπως είπε και ο Ανδρέας Λοβέρδος. Κι όμως ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν έχει καταφέρει ακόμα να πείσει ότι “το έχει και μπορεί”, με συνέπεια η αδυναμία του αυτή (σε συνδυασμό με την ανήκεστο βλάβη του ΠΑΣΟΚ) να κρατά χαμηλά τα ποσοστά του κόμματός του. (Παρεμπιπτόντως, κάποια στιγμή, θα πρέπει να καταλάβουμε ποιά είναι τα στρατηγικά θέματα που διαφοροποιούν το ΠΑΣΟΚ από τη ΝΔ και τι το χωρίζει από τον, μετακινούμενο πολιτικά, ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη).

Σίγουρα οι Ευρωεκλογές θα είναι μια σημαντική ευκαιρία και για το ΠΑΣΟΚ και για τον αρχηγό του. Αν δεν την αξιοποιήσουν, τότε το ζήτημα θα είναι ευρύτερο από το πρόβλημα ενός κόμματος.

Το ΚΚΕ και η Ακροδεξιά

Από την απόρριψη του ΣΥΡΙΖΑ και τις εσωκομματικές εξελίξεις του, κερδισμένο βγαίνει το ΚΚΕ, που λειτουργεί ως φορέας υποδοχής των κομμουνιστών Συριζαίων που δεν αισθάνονται καλά με το προφίλ που δίνει ο κ. Κασσελάκης στο κόμμα.

Τα κόμματα της εξτρεμιστικής και Θρησκόληπτης Ακροδεξιάς, Σπαρτιάτες και Νίκη, δείχνουν να μειώνουν την επιρροή τους, προς όφελος ενός κλασσικά θεσμικού Ακροδεξιού, του κ. Βελόπουλου.

Κυρίες και Κύριοι, δεν ξέρω αν το προσέξατε, αλλά ζούμε σε μια ωραία πολιτική ατμόσφαιρα, που η απούσα ή η ανεπαρκής αντιπολίτευση οδηγεί τον κ. Μητσοτάκη στην ανάγκη να … αντιπολιτεύεται, στον καθρέφτη του σπιτιού του, τον εαυτό του. Δεν ξέρουμε πως τα πάει με την αυτοκριτική, αλλά του ευχόμαστε “να τα πάει καλά ως πρωθυπουργός και … να μην πάρουν τα μυαλά του αέρα, γιατί – όπως μας λένε και οι πολίτες – είναι ο μόνος που μπορεί να κυβερνήσει τη χώρα σήμερα”…

 

Καμία δημοσίευση για προβολή