Τα τρία μέτωπα του Ισραήλ: Η εξάλειψη της Χαμάς, η διεθνής πίεση για τους αμάχους και η αγωνία για τους ομήρους

Τα τρία μέτωπα του Ισραήλ: Η εξάλειψη της Χαμάς, η διεθνής πίεση για τους αμάχους και η αγωνία για τους ομήρους

Καθώς ο πρωθυπουργός Μπένιαμιν Νετανιάχου δήλωσε χθες βράδυ ότι η στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ στη Γάζα μπήκε στη  «δεύτερη φάση του πολέμου», με τον διακηρυγμένο στόχο του να εξαλείψει τη Χαμάς και την απειλή που αποτελεί για το Ισραήλ, αναδύονται τρία κρίσιμα ερωτήματα:

  • πως θα εξελιχθούν οι μάχες σε ένα σε ένα δύσκολο αστικό περιβάλλον
  • πώς η χώρα του θα αντιμετωπίσει τη διεθνή πίεση για τον περιορισμό των απωλειών μεταξύ των αμάχων
  • πως η κυβέρνηση του Ισραήλ θα απαντήσει στην εσωτερική αγωνία για την εξασφάλιση της απελευθέρωσης των Ισραηλινών ομήρων

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε χθες (Σάββατο) ότι οι χερσαίες δυνάμεις του συνεχίζουν να μάχονται στο εσωτερικό της Γάζας, μετά από ένα έντονο κύμα αεροπορικών επιδρομών και χερσαίων επιδρομών κατά τη διάρκεια της νύχτας, που στόχευσαν το εκτεταμένο δίκτυο υπόγειων σηράγγων της Χαμάς και σκότωσαν ηγέτες της μαχητικής οργάνωσης που εμπλέκονται στο σχεδιασμό της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ, η οποία άφησε πίσω της περισσότερους από 1.400 νεκρούς.

Όμως τα πλήγματα, τα οποία έχουν ουσιαστικά αποκόψει όλες τις επικοινωνίες στον θύλακα και έχουν επιδεινώσει την ανθρωπιστική κρίση εκεί, έχουν βαθύνει τους φόβους για το υψηλό κόστος που επωμίζονται οι άμαχοι στη Γάζα.

Η ανθρώπινη τραγωδία και οι αριθμοί

Το ελεγχόμενο από τη Χαμάς υπουργείο Υγείας της Γάζας αναφέρει ότι περισσότεροι από 7.600 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων πάνω από 3.000 παιδιά, έχουν σκοτωθεί στη Γάζα. Το υπουργείο δεν έδωσε κατανομή μεταξύ μαχητών και αμάχων. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ λέει ότι δεν μπορεί να εμπιστευτεί τα στοιχεία της Χαμάς , ενώ ορισμένοι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ λένε ότι ο απολογισμός θα μπορούσε να είναι υψηλότερος, επειδή οι αριθμοί δεν υπολογίζουν τα πτώματα κάτω από τα ερείπια.

Η εντατικοποίηση των ισραηλινών χερσαίων και αεροπορικών επιθέσεων έχει επίσης ανησυχήσει τις οικογένειες των περισσότερων από 200 ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς.

Αμερικανοί στρατιωτικοί, διπλωματικοί και άλλοι αξιωματούχοι έχουν τονίσει στους Ισραηλινούς την ανάγκη να είναι ξεκάθαροι ως προς τους στόχους τους μέσα στη Γάζα και να αξιολογούν κατά πόσον οι στόχοι αυτοί είναι ρεαλιστικοί. Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι έχουν τονίσει τον μεγάλο κίνδυνο που ενέχει η είσοδος στη Γάζα για την εκκαθάριση των ηγετών και των μαχητών της Χαμάς, προστατεύοντας παράλληλα αθώους πολίτες.

Εισβολή ή πίεση;

Οι ανταγωνιστικές πιέσεις προς το Ισραήλ εγείρουν ερωτήματα σχετικά με το αν η αύξηση των επιθέσεων σηματοδοτεί την έναρξη μιας πλήρους εισβολής ή μια προσπάθεια του Ισραήλ να αποκτήσει μοχλό πίεσης και να αναγκάσει τη Χαμάς να απελευθερώσει τους ομήρους και να επιτρέψει την παροχή βοήθειας στον θύλακα.

  • “Εκτιμώ ότι τις επόμενες ημέρες, θα δούμε πιο σοβαρές προσπάθειες για την προώθηση μιας διαπραγμάτευσης για την απελευθέρωση των ομήρων”, πριν δούμε μια χερσαία εισβολή πλήρους κλίμακας, λέει ο Michael Milshtein, επικεφαλής του Φόρουμ Παλαιστινιακών Μελετών στο Κέντρο Moshe Dayan του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ. “Είναι μια πολύ οδυνηρή υπόθεση για το ισραηλινό κοινό”.

Ο ίδιος δήλωσε ότι πιστεύει ότι υπάρχει ακόμη μια ευκαιρία από το Ισραήλ να πάρει πίσω αμάχους με αντάλλαγμα την απελευθέρωση Παλαιστίνιων γυναικών και νέων κάτω των 18 ετών από τις φυλακές του. Παρόλα αυτά, “θα είναι πολύ δύσκολο… χωρίς αμφιβολία η Χαμάς θα θέλει να σταματήσει την είσοδο του Ισραήλ στη Γάζα όσο το δυνατόν γρηγορότερα”.

Τα ισραηλινά στρατεύματα εξακολουθούν να επιχειρούν στο πεδίο

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ταξίαρχος Daniel Hagari δήλωσε το Σάββατο ότι στρατεύματα, πυροβολαρχίες και μονάδες μηχανικού επιχειρούν στη βόρεια Γάζα υπό την κάλυψη των σφοδρών αεροπορικών επιδρομών σε όλη τη λωρίδα. Τα ισραηλινά στρατεύματα εξακολουθούν να επιχειρούν στο πεδίο και κανείς δεν έχει τραυματιστεί, πρόσθεσε.

  • Ο Hagari είπε ότι το Ισραήλ έπληξε 150 υπόγειους στόχους και σκότωσε στρατηγούς της Χαμάς που διοικούσαν τις ναυτικές δυνάμεις και την αεροπορική μοίρα της οργάνωσης.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι άμυνας και ασφάλειας δήλωσαν το Σάββατο ότι ο επικεφαλής της αεροπορικής συστοιχίας της Χαμάς, ο Ασέμ Αμπού Ρακάμπα, σκοτώθηκε. Το Ισραήλ δήλωσε ότι ο Ρακάμπα είχε συντονίσει τα αλεξίπτωτα πλαγιάς και τις επιδρομές με μη επανδρωμένα αεροσκάφη που είχαν κεντρικό ρόλο στην επίθεση της μαχητικής οργάνωσης και βοήθησε στο σχεδιασμό της σφαγής σε ισραηλινές κοινότητες κοντά στη Γάζα. Η Χαμάς δεν έχει σχολιάσει τον ισχυρισμό των Ισραηλινών ότι σκότωσαν τον Ρακάμπα και άλλους.

Η τακτική του Ισραήλ σε ένα δύσκολο αστικό περιβάλλον

Ισραηλινοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν να πουν αν οι επιδρομές αυτής της εβδομάδας ισοδυναμούν με την έναρξη της εισβολής, η οποία μπορεί να εξελιχθεί σταδιακά και να διαρκέσει μήνες.

Προς το παρόν, το Ισραήλ θα μπορούσε να στοχεύει σε μια αργή και σταδιακή ώθηση στη Γάζα αντί για μια μεγάλης κλίμακας χερσαία επίθεση, με τους στρατιώτες του να καταλαμβάνουν περιορισμένες περιοχές εδάφους κάθε φορά πριν στείλουν μεγαλύτερες ποσότητες χερσαίων στρατευμάτων και τεθωρακισμένων.

Τέτοιες μικρότερες ωθήσεις θα μπορούσαν επίσης να αντανακλούν την τακτική που θα εφαρμόσει το Ισραήλ σε ένα εξαιρετικά δύσκολο αστικό έδαφος.

Ο υποστράτηγος εν αποστρατεία Amos Yalin, πρώην επικεφαλής των ισραηλινών αμυντικών πληροφοριών και ανώτερος συνεργάτης στο Κέντρο Belfer της Σχολής Κένεντι του Χάρβαρντ, λέει ότι η χερσαία εκστρατεία δεν είναι μέχρι στιγμής “ένας αιφνιδιαστικός πόλεμος”. Όπως είπε: “Είναι σπιθαμή προς σπιθαμή, μέτρο προς μέτρο επιχείρηση, προσπαθώντας να αποφύγουμε απώλειες και προσπαθώντας να σκοτώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους τρομοκράτες της Χαμάς.

Το μεγαλύτερο εμπόδιο για την πρόοδο σε αυτό το στάδιο θα είναι η διάσωση των ομήρων, πρόσθεσε, η οποία “περιορίζει την επιχείρηση του Ισραήλ. Διαφορετικά, το Ισραήλ [θα ήταν] πολύ πιο επιθετικό τόσο στον αέρα όσο και στο έδαφος”.

Κόπηκαν επικοινωνίες, καύσιμα, νερό, τρόφιμα και ιατρικές προμήθειες

Τα ισραηλινά πλήγματα έχουν διακόψει σχεδόν όλες τις επικοινωνίες μέσω διαδικτύου και κινητής τηλεφωνίας στη Λωρίδα της Γάζας, αποκόπτοντας τους πολίτες από τον υπόλοιπο κόσμο και ενδεχομένως εκμηδενίζοντας τ δυνατότητα των μαχητών της Χαμάς να επικοινωνούν μεταξύ τους. Ως αποτέλεσμα, ελάχιστες πληροφορίες προκύπτουν για την κατάσταση στο έδαφος εκτός από αυτές που ανακοινώνονται από τον Ισραηλινό στρατό.

Στο μεταξύ, το Ισραήλ έχει επιβάλει πλήρη πολιορκία στη λωρίδα, κόβοντας καύσιμα, νερό, τρόφιμα και ιατρικές προμήθειες.

Μια μικρή ποσότητα ανθρωπιστικής βοήθειας εισήλθε στη Γάζα από ένα συνοριακό πέρασμα με την Αίγυπτο που ξεκίνησε το περασμένο Σαββατοκύριακο. Οι ομάδες βοήθειας λένε ότι οι προμήθειες υπολείπονται κατά πολύ των αναγκών των 1,4 εκατομμυρίων ανθρώπων στη Γάζα που έχουν εκτοπιστεί. Οι ισραηλινές αρχές δήλωσαν ότι οι παραδόσεις βοήθειας θα περιοριστούν στη νότια Γάζα. Το Σάββατο δεν επετράπη η είσοδος σε κανένα φορτηγό με βοήθεια, σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες.

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε την Παρασκευή ένα μη δεσμευτικό ψήφισμα με το οποίο ζητούσε μια διαρκή ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα.

Τα Ηνωμένα Έθνη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και πολλές ομάδες αρωγής δήλωσαν ότι έχουν χάσει την επικοινωνία με το προσωπικό τους μέσα στη Γάζα εν μέσω της εντεινόμενης ισραηλινής εισβολής.

Παραινέσεις των ΗΠΑ στο Ισραήλ

Καθώς η ισραηλινή στρατιωτική εκστρατεία γίνεται όλο και πιο έντονη, η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει παροτρύνει όλο και περισσότερο το Ισραήλ να είναι όσο το δυνατόν πιο χειρουργικό για να αποφύγει την απώλεια ζωών αμάχων. Ως αποτέλεσμα, η επίθεση που αρχικά οραματίστηκαν οι Ισραηλινοί δεν είναι αυτή που πιθανότατα θα ξεκινήσει ο ισραηλινός στρατός, σύμφωνα με ανώτερους Αμερικανούς αξιωματούχους.

“Υπάρχουν κάποιες ανησυχίες μεταξύ των ΗΠΑ για το αν οι στόχοι τους είναι απολύτως εφικτοί και αν έχουν κάνει τις κρίσιμες αξιολογήσεις που απαιτούνται για να το εξετάσουν αυτό”, δήλωσε ένας Αμερικανός αξιωματούχος.

“Έχουν κάθε δικαίωμα να υπερασπιστούν τον εαυτό τους”, δήλωσε την Παρασκευή ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας. “Ταυτόχρονα… από την αρχή είχαμε και θα συνεχίσουμε να έχουμε συζητήσεις μαζί τους για τον τρόπο με τον οποίο το κάνουν αυτό και δεν ντρεπόμαστε να εκφράσουμε τις ανησυχίες μας για τις απώλειες αμάχων, τις παράπλευρες απώλειες και την προσέγγιση που μπορεί να επιλέξουν να ακολουθήσουν”.

  • Με πληροφορίες από Wall Street Journal, Reuters, AFP

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Μπένιαμιν Νετανιάχου: «Αυτή είναι η δεύτερη φάση του πολέμου. Το Ισραήλ έχει δύο επιλογές, την ύπαρξη ή τον θάνατο»

Καμία δημοσίευση για προβολή