Ο «νονός» των BRICS μίλησε: Γελοία η δημιουργία κοινού νομίσματος

Την έντονη αντίθεσή του με την προοπτική δημιουργίας ενός κοινού νομίσματος μεταξύ των χωρών της ομάδας BRICS εκφράζει ο λόρδος Jim O’Neill, ένας πρώην οικονομολόγος της Goldman Sachs, ο άνθρωπος που «βάπτισε» με το συγκεκριμένο ακρωνύμιο την ομάδα που περιλαμβάνει τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική.

Η BRICS αναζητεί τρόπους για να τερματιστεί η κυριαρχία του δολαρίου ως το κορυφαίο αποθεματικό νόμισμα στον κόσμο και ο Πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ενός κοινού νομίσματος.

Αλλά ο O’Neill, ο οποίος επινόησε το όνομα του μπλοκ σε μια ερευνητική εργασία του 2001, δεν είναι πεπεισμένος.

«Είναι απλά γελοίο», είπε στους Financial Times σε συνέντευξή του τη Δευτέρα. «Πρόκειται να δημιουργήσουν μια κεντρική τράπεζα BRICS; Πώς θα το κάνουν αυτό; Είναι σχεδόν ντροπιαστικό».

Ο οικονομολόγος μίλησε ενόψει της 15ης συνόδου κορυφής των BRICS την επόμενη εβδομάδα, όπου τα έθνη θα συναντηθούν για να αποφασίσουν εάν θα επεκτείνουν την ένταξη σε άλλες χώρες και μπορεί επίσης να επικαλεστούν την ιδέα του κοινού νομίσματος — αν και η Νότια Αφρική αρνείται ότι αυτό είναι στην ημερήσια διάταξη.

Η αποδολαριοποίηση είναι το τελευταίο τσιτάτο που αιχμαλωτίζει τη φαντασία της αγοράς και αναφέρεται σε προσπάθειες που στοχεύουν στην υπονόμευση της κυριαρχίας του δολαρίου στο παγκόσμιο εμπόριο προωθώντας τη χρήση άλλων νομισμάτων.

Οι υποστηρικτές της ιδέας επισημαίνουν το γεγονός ότι το μερίδιο του δολαρίου στα παγκόσμια αποθέματα έχει μειωθεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες — αν και εξακολουθεί να αποτελεί σχεδόν το 60% των παγκόσμιων συναλλαγματικών διαθεσίμων, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Στη συνέντευξη, ο O’Neill επέκρινε τον ρόλο του δολαρίου στην κατεύθυνση των κινήσεων άλλων νομισμάτων σε όλο τον κόσμο.

«Ο ρόλος του δολαρίου δεν είναι ιδανικός για τον τρόπο που έχει εξελιχθεί ο κόσμος», είπε. «Έχουμε όλες αυτές τις οικονομίες που ζουν σε αυτήν την κυκλική ατελείωτη ανατροπή ανάλογα με το τι θα αποφασίσει να κάνει η [Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ] προς το συμφέρον των ΗΠΑ».

Αλλά δεν βλέπει ένα μέλλον στο οποίο το ρενμίνμπι, το γιεν ή το ευρώ μπορούν να ξεπεράσουν το αμερικανικό νόμισμα.

«Τίποτα από αυτά δεν θα συμβεί ποτέ μέχρι αυτές οι χώρες να θέλουν να χρησιμοποιούν τα νομίσματά τους από ανθρώπους σε άλλα μέρη του κόσμου».

Η Νότια Αφρική έχει ήδη αναγκαστεί να επαναλάβει τη σύνοδο κορυφής αφού ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν επέλεξε να παραλείψει την εκδήλωση λόγω της κατηγορίας του από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Ως μέλος του ΔΠΔ, η Νότια Αφρική θα ήταν νομικά υποχρεωμένη να συλλάβει τον Πούτιν κατά την άφιξή του στη χώρα. Θα λάβει μέρος εξ αποστάσεως, ενώ θα παραστεί και ο υπουργός Εξωτερικών του Σεργκέι Λαβρόφ.

Ενώ η Κίνα και η Νότια Αφρική πιέζουν να επεκτείνουν τη λέσχη Brics και σε άλλες χώρες στον παγκόσμιο νότο, οι αναφορές αναφέρουν ότι η Ινδία αντιτίθεται στην πρόταση να συμπεριληφθούν περισσότερα μέλη.

«Είναι καλή δουλειά για τη Δύση που η Κίνα και η Ινδία δεν συμφωνούν ποτέ σε τίποτα, γιατί αν το έκαναν, η κυριαρχία του δολαρίου θα ήταν πολύ πιο ευάλωτη», είπε ο O’Neill.

«Συχνά λέω στους κινέζους φορείς χάραξης πολιτικής. . . ξεχάστε τις ατελείωτες ιστορικές σας μάχες και προσπαθήστε να προσκαλέσετε την Ινδία να μοιραστεί την ηγεσία σε μερικά μεγάλα ζητήματα, γιατί τότε ο κόσμος μπορεί να σας πάρει λίγο πιο σοβαρά».

Καμία δημοσίευση για προβολή