Ο οίκος Fitch προχώρησε σε υποβάθμιση της Τουρκίας

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας από ΒΒ σε ΒΒ-, με αρνητική προοπτική.

Ο οίκος Fitch, στο σκεπτικό για την υποβάθμιση, αναφέρει ότι η απόλυση του διοικητή της κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας εγείρει αμφιβολίες αναφορικά με την ανοχή των αρχών σε περίοδο παρατεταμένης υποτονικής ανάπτυξης και αποπληθωρισμού. Παράλληλα, ο οίκος αξιολόγησης τονίζει ότι αυτή η κίνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν οδηγεί στην επιδείνωση της θεσμικής ανεξαρτησίας, της συνοχής και της αξιοπιστίας της οικονομικής πολιτικής.

Από τον οίκο επισημαίνεται ότι η Τουρκία ακόμη κινδυνεύει με την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ, μετά την παραλαβή του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400.

Ο Fitch θυμίζει ακόμη ότι ο Ερντογάν έχει διατυπώσει αρκετές φορές ανορθόδοξες απόψεις για τη σχέση μεταξύ επιτοκίων και πληθωρισμού και πρόσφατα δήλωσε ότι ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας αντικαταστάθηκε επειδή δεν ακολούθησε κυβερνητική εντολή για τα επιτόκια.

Αλλαγή στην πολιτική των επιτοκίων και μείωσή τους πέρα από τις προσδοκίες της αγοράς ενέχει τον κίνδυνο υποτίμησης της λίρας, κάτι που θα μπορούσε να ασκήσει πιέσεις στις επιχειρήσεις και τις τράπεζες και να θέσει σε κίνδυνο τη σταθεροποίηση της οικονομίας, επισημαίνει ο οίκος Fitch.

Τέλος, προβλέπει πιθανή μείωση των επιτοκίων, στο 18% έως τα τέλη του 2019, έναντι 20% που ανέμενε στις εκτιμήσεις της τον Ιούνιο, ενώ διατηρεί την πρόβλεψή της για συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 1,1% φέτος και αύξηση κατά 3,1% το 2020.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή