Ο Όλαφ, ο Ρετζέπ, τα Eurofighter και… στο βάθος η Ελλάδα: Τι κρύβει η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στη Γερμανία

Eurofighter Typhoon-Ερντογάν
Eurofighter Typhoon

Στο περίφημο έργο του, «Η Τέχνη του Πολέμου», ο Κινέζος στρατηγός Σουν Τζου, ανάμεσα στα πολλά που γράφει σημειώνει και ότι «στον πόλεμο, εξασκήσου στην προσποίηση και θα πετύχεις». Είναι μια συμβουλή που μάλλον αγνοεί ο Τούρκος πρόεδρος, με αποτέλεσμα οι επιδιώξεις του συχνά να «πέφτουν στα βράχια». Κάτι τέτοιο αναμένεται και συμβεί και σήμερα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Γερμανία. Κι αυτό, διότι, με το κλίμα που έχει δημιουργηθεί, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δεν είναι πιθανό να συμφωνήσει σε νέο αίτημα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για αγορά αεροσκαφών Eurofighter Typhoon, καθώς οι εντάσεις υποβόσκουν για μια σειρά από ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της στάσης του Ερντογάν έναντι της κρίσης στη Μέση Ανατολή, όπου κατακεραυνώνει το Ισραήλ και στηρίζει τη Χαμάς.

Τα Eurofighter

Σύμφωνα με το Βloomberg, o Ερντογάν θα ζητήσει πιθανότατα από τον Σολτς στη συνάντησή τους στο Βερολίνο να άρει το μπλοκάρισμα στην πώληση των μαχητικών αεροσκαφών που χρειάζεται για να ανανεώσει τη γερασμένη πολεμική αεροπορία, σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους που γνωρίζουν το θέμα. Η Γερμανία παράγει το Eurofighter σε κοινοπραξία με τρεις άλλες χώρες.

Ωστόσο, Γερμανοί αξιωματούχοι κατέστησαν σαφές ότι ο καγκελάριος δεν αναμένεται να συναινέσει στο αίτημα αυτό, επικαλούμενοι διπλωματικές εντάσεις μεταξύ των συμμάχων στο ΝΑΤΟ για την απόκτηση από την Τουρκία αντιαεροπορικών συστημάτων από τη Ρωσία, τη στρατιωτική της εκστρατεία κατά των κουρδικών δυνάμεων στη Συρία και την καθυστέρηση στην επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Το «αγκάθι» της Χαμάς

Η ανακήρυξη του Ισραήλ από τον Ερντογάν ως «κράτος τρομοκράτη», την ίδια ώρα που αποκάλεσε τη Χαμάς εκλεγμένους κυβερνήτες και υπερασπιστές της Λωρίδας της Γάζας, έχει προστεθεί επίσης στον κατάλογο των ανησυχιών και έχει προκαλέσει πολιτική και κοινωνική ένταση στη Γερμανία. Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Τουρκία δεν θεωρεί τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση.

«Πρόκειται για μια επίσκεψη ενός δύσκολου εταίρου με τον οποίο συζητάμε μια ολόκληρη σειρά από θέματα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Χέμπεστραϊτ στους δημοσιογράφους την Τετάρτη. Πρόσθεσε ότι ο Σολτς θα καταστήσει στον Ερντογάν σαφή την πάγια θέση της Γερμανίας ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμυνθεί μετά τη φονική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς στα νότια της χώρας.

Με το βλέμμα στα ελληνικά Rafale

Ο Ερντογάν αναμένεται να ζητήσει τουλάχιστον 20 αεροσκάφη Eurofighter Typhoon με δυνατότητα διπλασιασμού του συνολικού αριθμού των μαχητικών, δήλωσαν Τούρκοι αξιωματούχοι, ζητώντας να μην κατονομαστούν, συζητώντας πριν τη συνάντηση. Η Τουρκία επιθυμεί να εξασφαλίσει μια συμφωνία για να απαντήσει στην απόκτηση μαχητικών αεροσκαφών Rafale από την αντίπαλη Ελλάδα, είπαν οι ίδιοι αξιωματούχοι.

Η Τουρκία έχει καθυστερήσει να αποσύρει τον στόλο των – πολύ παλιών – μαχητικών αεροσκαφών F-4 και ο εκσυγχρονισμός της πολεμικής αεροπορίας της χώρας έχει γίνει προτεραιότητα για τον Ερντογάν από τότε που οι ΗΠΑ απέβαλαν την Τουρκία, το 2019, από το πρόγραμμα ανάπτυξης, παραγωγής και αγοράς του stealth μαχητικού 5ης γενιάς F-35 της Lockheed Martin και επέβαλαν και κυρώσεις στην αμυντική της βιομηχανία.

Αναζητώντας αντικαταστάτη των F-35

Η αποβολή, ως γνωστόν, ήλθε όταν η Τουρκία προχώρησε στην αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού/αντιπυραυλικού συστήματος S-400, με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ να ανησυχούν ότι τα συστήματα αυτά (τα οποία είναι ασύμβατα με τα οπλικά συστήματα της συμμαχίας) θα μπορούσαν να «μάθουν» να αναγνωρίζουν το «σήμα» των F-35 στα ραντάρ τους, υποβαθμίζοντας ή και καθιστώντας άχρηστα τα stealth χαρακτηριστικά του μαχητικού.

Από τότε και μέχρι σήμερα, η Τουρκία δεν έχει καταφέρει να βρει αντικαταστάτη του F-35 για την ανανέωση του στόλου της Πολεμικής Αεροπορίας της, αν και η Βρετανία είχε προτείνει να της πουλήσει κάποια Typhoon της RAF, υπό την προϋπόθεση, βέβαια, ότι θα συναινούσαν και οι άλλες τρεις χώρες που συμμετέχουν στο consortium παραγωγής τους, δηλαδή, η Γερμανία, η Ισπανία και η Ιταλία.

Τι λέει ο Γκιουλέρ

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ, δήλωσε στο κοινοβούλιο της χώρας του ότι “η Τουρκία σχεδιάζει να αγοράσει 40 μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter“, παραδεχόμενος ότι η Γερμανία “μπλοκάρει” την πώληση αυτή, αλλά και προσθέτοντας ότι η Βρετανία και η Ισπανία δεσμεύτηκαν πως θα “πείσουν” το Βερολίνο να “αλλάξει γνώμη“.

Όταν ρωτήθηκε για το αν επαρκούν τα υπάρχοντα μαχητικά αεροσκάφη για να καλύψουν τις ανάγκες της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, ο Γκιουλέρ είπε ότι “τα F-16 και τα F-4 που έχουμε επαρκούν για τα καθήκοντα που θα εκτελέσουμε. Φυσικά κάναμε και κάποια βήματα για να εκσυγχρονίσουμε τον στόλο μας“, προσθέτοντας για τα F-16 ότι “θα αγοράσουμε 40 έτοιμακαι θα εκσυγχρονίσουμε 79 μόνοι μας στην TAI“.

Τα F-16

Ωστόσο, οι ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει ότι η επικύρωση από το τουρκικό κοινοβούλιο της αίτησης της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ αποτελεί προϋπόθεση για την πώληση μαχητικών F-16 στην Τουρκία. Η επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων του τουρκικού κοινοβουλίου άρχισε να συζητά την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, αν και δήλωσε ότι θέλει να δει γραπτά τις δράσεις κατά της τρομοκρατίας από τη Σουηδία πριν πει το «ναι».

Η Τουρκία έχει ζητήσει από τις ΗΠΑ να αγοράσει 40 νέα F-16 και 80 κιτ αναβάθμισης παλιότερων αεροσκάφών. Ωστόσο, το Κογκρέσο έχει μπλοκάρει την πώληση, επικαλούμενο την άρνηση της Τουρκίας να εγκρίνει τα πρωτόκολλα ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά και λόγω της επιθετικής τακτικής της χώρας έναντι της Ελλάδας, με διαρκείς υπερπτήσεις μαχητικών πάνω από τα νησιά του Αιγαίου.

Καμία δημοσίευση για προβολή