Ο Πέδρο Σάντσεθ ετοιμάζει… βαλίτσες για περιοδεία στην Ευρώπη

Ανέλαβε τα καθήκοντά του στις 2 Ιουνίου, μετά την υπερψήφιση πρότασης μομφής κατά του συντηρητικού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι. Είκοσι ημέρες μετά, ο Πέδρο Σάντσεθ ετοιμάζει… βαλίτσες για το πρώτο του ταξίδι. Για την πρώτη του περιοδεία ως Πρωθυπουργός της Ισπανίας.

Παρίσι, Βρυξέλλες, Βερολίνο, Λισαβόνα

Όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του πρωθυπουργού, πρώτος σταθμός της περιοδείας του Σάντσεθ θα είναι το Παρίσι, για να ακολουθήσουν οι Βρυξέλλες, το Βερολίνο και η Λισαβόνα. Εναρκτήρια ημέρα θα είναι το Σάββατο Σάββατο 23 Ιουνίου.

Για μια αλληλέγγυα Ευρώπη

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι, «Με αυτή την πλήρη ευρωπαϊκή ατζέντα, ο Πέδρο Σάντσεθ θα καταστήσει σαφές στους εταίρους του πως η Ισπανία ξαναρχίζει να έχει έναν ενεργό ρόλο για την οικοδόμηση μιας πιο ισχυρής και αλληλέγγυας Ευρώπης».

Επαφές με Μακρόν και Μέρκελ

Αναλυτικότερα, ο Σάντσεθ θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι, ενώ την Κυριακή θα συμμετάσχει στην έκτακτη σύνοδο κορυφής για τη μετανάστευση και το άσυλο στις Βρυξέλλες.

Στο Βερολίνο θα μεταβεί την Τρίτη, όπου θα συναντηθεί με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, η οποία δέχεται ισχυρή πίεση από το εσωτερικό της χώρας της για το μεταναστευτικό.

Μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 28ης και 29ης Ιουνίου, ο Σάντσεθ θα μεταβεί στη Λισαβόνα όπου θα συναντήσει τον Πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα.

Προτεραιότητα το μεταναστευτικό

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Σάντσεθ δεσμεύθηκε να «εργαστεί στενά με τους εταίρους του προκειμένου να είναι στην πρώτη γραμμή για την εξεύρεση απαντήσεων στις μεγάλες προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση», θέτοντας προτεραιότητα τις μεταναστευτικές ροές, την ανάκτηση και ενίσχυση των κοινωνικών δικαιωμάτων και του κράτους πρόνοιας.

Τέλος, όπως επισημαίνει το Γαλλικό Πρακτορείο, τα έξι προηγούμενα χρόνια ο Ραχόι είχε έναν διακριτικό ρόλο στην ευρωπαϊκή σκηνή.

Από το newsroom του economico.gr και του Politis Online

Καμία δημοσίευση για προβολή