Ο “πόλεμος” ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζεται και μετά την απόρριψη της μομφής στη Βουλή. Οι πολίτες εξακολουθούν να δίνουν ισχυρό προβάδισμα σε Μητσοτάκη και κυβέρνηση

Ο

Συνεχίζεται η πολιτική αντιπαράθεση ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ και μετά την απόρριψη – ως αναμενόταν – της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης που είχε καταθέσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η ΝΔ θεωρεί ότι “η πρόταση δυσπιστίας που υπέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ και η τριήμερη
κοινοβουλευτική διαδικασία κατέληξε να είναι μπούμερανγκ για τους
εμπνευστές της”. Και αυτό γιατί έδωσε στους πολίτες τη δυνατότητα να κατανοήσουν το βαθύ ρήγμα που τέμνει το πολιτικό φάσμα, αναδεικνύοντας τα δύο διαφορετικά σύμπαντα πουεκφράζουν η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ. Αποδείχθηκε, δε, τελικά ότι η πρόταση
του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα ακόμα πυροτέχνημα στην προσπάθειά του να βρει
λύσεις στον εσωκομματικό αναβρασμό και στον εξωκομματικό ανταγωνισμό.

ΝΔ: Η μομφή ανέδειξε το υπαρξιακό πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ

Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς κύκλους, “αποδείχθηκε ότι ήταν μια κίνηση χωρίς ουσία και χωρίς αντίκρισμα. Μία κίνηση απελπισίας. Μια αδιέξοδη πρόταση που ανέδειξε το υπαρξιακό πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ. Μια κίνηση που στόχο είχε να συσπειρώσει τις
δυνάμεις που φυλλορροούν προς άλλα κόμματα”.

  • Αλλά οι ίδιοι κύκλοι στρέφουν την κριτική τους και προς το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ. [Καθόλου τυχαίο αφού ήδη από τη δημοσκόπηση του ΣΚΑΙ προκύπτουν απώλειες και της ΝΔ προς το κόμμα του κ. Ανδρουλάκη]. Όπως τονίζουν, “το ΚΙΝΑΛ, χωρίς βέβαια να ακολουθεί τον τοξικό λόγο του ΣΥΡΙΖΑ, κινήθηκε στην ίδια γραμμή. Στο «δια ταύτα» ταυτίστηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ενώ είχε τη δυνατότητα να διαφοροποιηθεί, επέλεξε να συνταχθεί πλήρως με την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ.Εμφανίστηκε με μια αλλοπρόσαλλη στάση σε μια προσπάθεια να «πατάει σε δύο βάρκες». Από τη μια ψήφισε με στόχο να πέσει η κυβέρνηση και από την Ο πόλεμοςάλλη εξηγούσε ότι θα ήταν λάθος να γίνουν τώρα εκλογές, θα ήταν λάθος να περάσει η πρόταση που στήριζε”.

ΣΥΡΙΖΑ:Η κυβέρνηση ήταν τρεις μέρες απολογούμενη 

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι “γίνεται ξεκάθαρο ότι η κοινωνία πληρώνει πολύ ακριβά την κυβέρνηση Μητσοτάκη και αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει”.

“Ηταν αίτημα της κοινωνίας η κυβέρνηση να βρεθεί τρεις μέρες απολογούμενη στη Βουλή», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105,5».Ο κ. Ηλιόπουλος υποστήριξε επίσης ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν απάντησε σε κρίσιμα ερωτήματα για τη θεσμική παρακμή που ζει αυτήν τη στιγμή η χώρα»

Τι δείχνει η νέα δημοσκόπηση

Η αντιπαράθεση αυτή εξελίσσεται υπό το φως νέας δημοσκόπησης (της PULSE για λογαριασμό του ΣΚΑΙ). Σύμφωνα με την μέτρηση αυτή – που καλύπτει και την αντίδραση της Κοινής Γνώμης για όσα συνέβησαν στην πρόσφατη χιονοκαταιγίδας – προκύπτουν τα εξής ευρήματα:

Η Νέα Δημοκρατία διατηρεί ισχυρό προβάδισμα δέκα μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, παρά τη σχετική φθορά (δύο μονάδες) που υπέστη από την κακή διαχείριση της πρόσφατης κακοκαιρίας. Φθορά μιας μονάδας υφίσταται  και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης , προφανώς λόγω της κακής αντιπολιτευτικής του απόδοσης, ενώ το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ υπό τη νέα του ηγεσία κερδίζει 5 μονάδες, απέχει ωστόσο από τα απειλεί άμεσα τον ΣΥΡΙΖΑ, από τον οποίο υπολείπεται σήμερα 8 μονάδες. Πιό συγκεκριμένα:

  • Το κυβερνών κόμμα έχει συντριπτική υπεροχή στην παράσταση νίκης (56% ένατι 21% του ΣΥΡΙΖΑ).
  • Στην ερώτηση “ποιος εκφράζει καλύτερα τον κεντρώο χώρο” πρώτος έρχεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με δεύτερο τον «Κανένα», τρίτο τον Νίκο Ανδρουλάκη και τέταρτο τον Αλέξη Τσίπρα.
  • Στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 15 μονάδες του Αλέξη Τσίπρα, συγκεντρώνοντας το 38% έναντι 23% του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αντίθετα, το ποσοστό των ερωτηθέντων που απάντησαν «Κανένας από τους δύο» ανέρχεται στο 34% και εκείνων που είπαν «Δε γνωρίζω/Δεν απαντώ» στο 5%.
  • Εάν διατηρηθούν τα ποσοστά αυτά στις επαναληπτικές εκλογές (μετά από αυτές που θα γίνουν με απλή αναλογική) η ΝΔ δεν έχει αυτοδυναμία, αλλά είναι η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να την κατακτήσει, βελτιώνοντας κατά 1,5%-2,5 % τα ποσοστά της (αναλόγως του αριθμού των κομμάτων που θα μπούν στη Βουλή). Ωστόσο έως τότε υπάρχει μακρύς πολιτικός χρόνος και όλα μπορούν να συμβούν.

 

Καμία δημοσίευση για προβολή