Ο Τσαβούσοβλου “απαιτεί τη συγγνώμη” της Γαλλίας για διασπορά “ψευδών πληροφοριών”

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου εε δήλωσή του ανέφερε ότι περιμένει από το Παρίσι «να ζητήσει συγγνώμη» για το πρόσφατο περιστατικό μεταξύ πλοίων των δύο χωρών, το οποίο είχε προκαλέσει σοβαρή Γαλλο-Τουρκική αντιπαράθεση στο ΝΑΤΟ.

«Δεν είναι αποδεκτό η Γαλλία να προχωρεί σε ψευδείς δηλώσεις και να ενεργεί κατά της Τουρκίας», τόνισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναφερόμενος στις κατηγορίες που διατύπωσε το Παρίσι κατά της Άγκυρας ότι μία από τις γαλλικές φρεγάτες στην ανατολική Μεσόγειο έγινε στόχος επιθετικών ενεργειών εκ μέρους τουρκικών πολεμικών πλοίων κατά την διάρκεια ελέγχου πλοίων στην περιοχή.

Συγκεκριμένα το Παρίσι είχε καταγγείλει πως γαλλική φρεγάτα που επιδίωκε να προσδιορίσει την ταυτότητα ενός φορτηγού πλοίου ύποπτου για μεταφορά όπλων προς τη Λιβύη, αποτέλεσε αντικείμενο μιας «εξαιρετικά επιθετικής ενέργειας» εκ μέρους τουρκικών πλοίων.

Επίσης ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν ανακοίνωσε ότι οι Ευρωπαίοι ομόλογοί του θα συναντηθούν στις 13 Ιουλίου για να συζητήσουν το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας, λέγοντας ότι θα εξεταστεί η πιθανότητα επιβολής νέων κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας: «Έχουν ήδη επιβληθεί κυρώσεις στην Τουρκία από την ΕΕ για τις γεωτρήσεις στην οικονομική ζώνη της Κύπρου. Ενδέχεται να εξεταστούν και άλλες κυρώσεις», πρόσθεσε ο Λε Ντριάν.

Η Γαλλίδα υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Φλοράνς Παρλί είχε θέσει το συμβάν κατά τη διάρκεια συνάντησης των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, ενώ είχε εξαγγελθεί έρευνα για τη διαλεύκανσή του.

Η κα Παρλί τόνισε και την απόφαση του Προέδρου Μακρόν για την προσωρινή απόσυρση των γαλλικών δυνάμενων από την επιχείρηση “Ειρήνη”, ενώ παράλληλα κατήγγειλε και την στάση της Μόσχας στην περιοχή.

Η κ. Παρλί δήλωσε ότι όσον αφορά την επιθετική πολιτική που ακολουθεί η Άγκυρα στην Ανατολική Μεσόγειο: «η Γαλλία δεν πιστεύει σε στρατιωτική λύση, αλλά αντιθέτως προσυπογράφει τη διαδικασία για πολιτική επίλυση μέσω του ΟΗΕ και της διαδικασίας του Βερολίνου. Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη έχουν εκτροχιάσει τη διαδικασία και ο στόχος είναι να επιστρέψουμε στην πολιτική διαδικασία, η οποία θα πρέπει να ξαναμπεί στις ράγες».

Καμία δημοσίευση για προβολή