Ο Τσίπρας δέσμευσε τον Μητσοτάκη με δύο δις νέους φόρους – Παραιτήθηκε από το αίτημα για το αφορολόγητο

 

Αντίθετα από την εσωτερική προεκλογική παραφιλολογία της, η κυβέρνηση παραιτήθηκε από το αίτημά της (που είχε διατυπωθεί ατύπως και επίμονα σε όλα τα επίπεδα των δανειστών) να μην ισχύσει η μείωση του αφορολόγητου από την 1η Ιανουαρίου 2020. Ο Ευκλείδης Τσκαλώτος δεσμεύτηκε εκ νέου απέναντι στους Θεσμούς ότι ισχύει πάντα η μείωση του αφορολόγητου, όπως ακριβώς το έχει αποδεχτεί ο κ. Τσίπρας, σε σειρά υποχωρήσεων του απέναντι στους Θεσμούς.

Η σχετική διαβεβαίωση δόθηκε από τον υπουργό Οικονομικών στους Ευρωπαίους ομολόγους του την περασμένη Παρασκευή και αποτυπώθηκε στη σχετική επίσημη ανακοίνωση του Eurogroup.

Με την εξέλιξη αυτή, που οδηγεί σε νέα περικοπή μισθών και συντάξεων – μέσω της μείωσης της έκπτωσης φόρου – η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα ολοκληρώνει την ανελέητη επιπλέον φορολογική επιβάρυνση που επέβαλε στους πολίτες, κατά την τετραετή θητεία της, με το αχρείαστο τρίτο μνημόνιο. Και βέβαια δεσμεύει την επόμενη κυβέρνηση, που όλα δείχνουν ότι θα είναι κυβέρνηση Μητσοτάκη, να ξεκινήσει τη θητεία της εφαρμόζοντας μείωση του αφορολόγητου, η οποία πλήττει κυρίως τα χαμηλά εισοδήματα.

Τα επιπλέον 2 δισ. του 2020 έρχονται να προστεθούν στα 13 δισ. ευρώ νέους φόρους, που – όπως διαβάσατε την Παρασκευή στο economicο.gr – αποκάλυψε σε ενημέρωσή του προς τους ξένους το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών, με το ενημερωτικό σημείωμα (“economic bulletin”) που εκδίδει μόνον στα αγγλικά. Αυτά τα 13 δις ευρώ αποτελούν το υπερ-πλεόνασμα (δηλαδή η υπέρβαση πάνω από το πλεόνασμα που απαιτούσε το Μνημόνιο) των ετών 2016-2018.

Παράλληλα, στην ίδια λογική δημιουργίας υπερ- πλεονασμάτων, η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να μην πληρωθούν οι περίφημες «εκκρεμείς συντάξεις» που περιμένουν σχεδόν 100.000 δικαιούχοι που σταμάτησαν να εργάζονται.

Τον Φεβρουάριο τα Ταμεία πλήρωσαν μόλις 6 εκατ. για νέες συντάξεις ενώ χρωστούν 100 φορές περισσότερα. Δηλαδή, με το ρυθμό αυτόν θα χρειάζονταν 100 μήνες για να εισπράξουν οι δικαιούχοι τις πενιχρές νέες συντάξεις του νόμου Κατρούγκαλου. Αρκεί να σημειωθεί ότι φέτος απαιτείται 10πλάσιος χρόνος σε σχέση με πέρυσι ή το 2017 που ίσχυαν οι πιέσεις των θεσμών και καταβάλλονταν τουλάχιστον 60-80 εκατ. ευρώ κάθε μήνα (800 εκατ. ή έως και 1 δισ. ευρώ τον ετησίως).

Η χιονοστιβάδα της καθυστερημένης έκδοσης των χιλιάδων νέων συντάξεων θα πέσει επίσης στη νέα κυβέρνηση… με τις ανάλογες δημοσιονομικές επιπτώσεις.

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: [home]

 

 

 

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή