Ο Τζουμάκας … ανανεώνει τον ΣΥΡΙΖΑ, τi έβγαλε το γκάλοπ της MRB, οι ΗΠΑ σε σταυροδρόμι, το “american bar” του Αλέξη και άλλες ιστορίες

    To σχόλιο της ημέρας. “Το ότι έχουμε μπει για τα καλά σε προεκλογικό κλίμα -έστω κι αν είμαστε στον Οκτώβριο του 2022 και κάλπες δεν αναμένονται πριν από τον Απρίλιο ή Μάιο του 2023- το καταλαβαίνετε από τη θεματολογία της αντιπολίτευσης.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ -αρκεί τώρα να κάνει τη…δουλειά του- από εδώ και στο εξής φαίνεται ότι θα το κάνει… american bar σε ό,τι βρίσκει μπροστά του. Σε θέματα επικαιρότητας είτε σε θέματα “συρταριού”, θα λασπώνει και θα συκοφαντεί ό,τι υπάρχει.

    Διαβάζω καταγγελίες για κοινόχρηστα, πιο πριν κατηγορίες για κόμμα παιδοβιαστών και γενικώς πιστεύω ότι πάμε για την πιο εξευτελιστική προεκλογική περίοδο, από το’89 και μετά. Και, φυσικά, αν βρει και κανένα σοβαρό θέμα, κάτι που μοιάζει, είναι ή μπορεί να «φτιαχτεί» σαν… μέγα σκάνδαλο, τότε θα είναι η καλύτερή του.

    Γιατί, απλούστατα, είναι ηλίου φαεινότερο, κανένας δεν πιστεύει ότι ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν καλύτερη πρόταση διακυβέρνησης από τον Μητσοτάκη και την επόμενη κυβέρνησή του. Άρα, η μόνη λύση της αντιπολίτευσης είναι να πετάει… πέτρες. (Dark Room, newmoney.gr)

    ***

    Η ακρίβεια είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που απασχολεί τους πολίτες σε ποσοστό 51,9%, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της MRB που παρουσιάστηκε στο δελτίο ειδήσεων του Open.

    Όπως προκύπτει, η ΝΔ έχει απώλειες στην πρόθεση ψήφου της τάξης του 0,4%, έναντι αύξησης 0,3% του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση.

    Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή, το προβάδισμα της ΝΔ ανέρχεται στο 6,3%, καθώς συγκεντρώνει 30,4% έναντι 24,1% του ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στην τρίτη θέση με 12%, το ΚΚΕ συγκεντρώνει 5,2% και η Ελληνική Λύση 4,7%.

    ***

    Τα είπε όλα… Με δηκτικό τρόπο σχολίασε ο Έλληνας πρωθυπουργός τις νέες προκλήσεις της Άγκυρας, ουσιαστικά αποδίδοντάς τις σε προσπάθεια της τουρκικής κυβέρνησης να αλλάξει την ατζέντα από τα τεράστια εσωτερικά της προβλήματα.

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της Διαδικασίας του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια, σημείωσε χαρακτηριστικά:

    «Αν απαντούσα στις δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων κάθε φορά που προκαλούν την Ελλάδα στα λόγια, νομίζω ότι δεν θα έκανα άλλη δουλειά. Έχω πει πολλές φορές ότι δεν πρόκειται να μπούμε σε έναν ανέξοδο ανταγωνισμό δηλώσεων. Οι θέσεις της Ελλάδος είναι πάρα πολύ ξεκάθαρες. Έχουν διατυπωθεί πολλές φορές και δεν έχω να προσθέσω τίποτα περισσότερο σε αυτό. Προτιμώ να συζητώ για τα ζητήματα τα οποία αφορούν περισσότερο την ελληνική οικονομία, για τον γεωστρατηγικό ρόλο της πατρίδος μας». Και τόνισε με αιχμηρό ύφος ότι «αν και η Ελλάδα είχε παραπάνω από 85% πληθωρισμό, ίσως θα ήθελα κι εγώ να αλλάζω συνέχεια τη συζήτηση και να την κατευθύνω σε άλλους τομείς και σε άλλη θεματολογία».

    ***

    “Ελάτε να … μοιράσουμε το Αιγαίο”. «Έχουμε προβλήματα με την Ελλάδα. Εμείς λέμε να επιλύσουμε τα προβλήματά μας με ειρηνικό τρόπο, στο πλαίσιο σχέσεων καλής γειτονίας και του διεθνούς δικαίου και ως δυο πολιτισμένες χώρες να έχουμε συνομιλίες και διάλογο. Ο (σ.σ. Έλληνας) ομόλογός μου, αύριο εάν πει “έρχομαι”, είναι καλοδεχούμενος. Αύριο να με καλέσει είμαι έτοιμος να πάω αμέσως. Δεν έχουμε πρόβλημα με τον διάλογο», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, αποκηρύσσοντας ωστόσο την ίδια ώρα ως «μάταιη» την προσπάθεια εξοπλισμού της Ελλάδας και ως «κάλπικες» τις ελληνικές συμμαχίες.

    «Κάθε φορά υπενθυμίζουμε στους συνομιλητές μας ότι η Τουρκία είναι ένας δυνατός έμπιστος και αποτελεσματικός σύμμαχος», συνέχισε ο κ. Ακάρ, «και με αυτήν την έννοια, ο διάλογος θα έχει όφελος προς όλες τις πλευρές, και η δίκαιη μοιρασιά του πλούτου του Αιγαίου είναι σημαντική και επωφελής για την Τουρκία και την Ελλάδα». (Οι Τούρκοι άρχισαν να σερβίρουν στο τραπέζι το… “ψητό”)
    ***

    “Δώσε και σώσε…”. Μία μεγάλη τονωτική «ένεση» κυρίως από κοινοτικό χρήμα δρομολογείται προς τα κρατικά ταμεία. Τα χρήματα αυτά δεν δίνουν «αυτόματα» τη δυνατότητα για νέα μέτρα στήριξης, αλλά επιτελούν μία άλλη, πολύ σημαντική, λειτουργία: τροφοδοτούν τα κρατικά διαθέσιμα ώστε όχι μόνο να ενισχύεται η «εικόνα» της χώρας στις αγορές – σε κάθε σενάριο για την πορεία της παγκόσμιας κρίσης – αλλά και να διασφαλίζεται η δυνατότητα παρεμβάσεων, όταν αυτό κριθεί αναγκαίο.

    Η «ένεση» στα ταμειακά διαθέσιμα προέρχεται από πολλές πηγές. Εκτείνονται από το επιπλέον δάνειο 900 εκατομμυρίων ευρώ του SURE για την αναδρομική κάλυψη δαπανών της πανδημίας για τη διασφάλιση θέσεων εργασίας και από την προκαταβολή (και ενδεχομένως τις πρώτες πληρωμές του νέου ΕΣΠΑ), έως το νέο πακέτο δόσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και το τελευταίο πακέτο δόσεων του ESM (Δήμητρα Καδδά,Insider.gr)

    ***

    Μετά τον πληθωρισμό, έρχεται ο «υπερπληθωρισμός». Ο κόσμος οδεύει προς τη χειρότερη χρηματοπιστωτική του κρίση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, σύμφωνα με την Elliott Management – ένα από τα μεγαλύτερα και με την ισχυρότερη επιρροή hedge funds διεθνώς. Η Ellioit προβλέπει ότι η παγκόσμια οικονομία θα αντιμετωπίσει «υπερπληθωρισμό».

    Όπως η Elliott αναφέρει σε επιστολή της προς τους μεγάλους πελάτες της, η οποία είναι σε γνώση των Financial Times, έρχεται ένα «σπάνιο» σύνολο οικονομικών ακροτήτων. Και καθώς η εποχή του φθηνού χρήματος πλησιάζει στο τέλος της «καθιστά δυνατή μια σειρά αποτελεσμάτων που μπορεί να είναι εντός ή πέρα από τα όρια ολόκληρης της μεταπολεμικής περιόδου».

    ***

    Οι ΗΠΑ σε σταυροδρόμι. Την Τρίτη 8 Νοεμβρίου, οι Αμερικανοί θα προσέλθουν στις κάλπες για τις ενδιάμεσες εκλογές, τα αποτελέσματα των οποίων αναμένονται να επηρεάσουν σημαντικά τα επόμενα δύο χρόνια της θητείας του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν και όχι μόνο.

    Οι Ρεπουμπλικανοί έχουν σημαντικές πιθανότητες να κερδίσουν την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ενώ οι Δημοκρατικοί διατηρούν μια μικρή ελπίδα να κρατήσουν την πλειοψηφία στη Γερουσία. Επισημαίνεται ότι τα δύο τελευταία χρόνια, οι Δημοκρατικοί είχαν την πλειοψηφία τόσο της Βουλής των Αντιπροσώπων όσο και της Γερουσίας, κάτι που βοηθούσε τον Μπάιντεν να περνάει τους νόμους που επιθυμούσε.

    Συνεπώς, αν ο έλεγχος της Βουλής των Αντιπροσώπων ή της Γερουσίας περάσει στους Ρεπουμπλικανούς, αυτό θα είναι αρκετό για να εκτροχιάσει το μεγαλύτερο μέρος των νομοθετικών μεταρρυθμίσεων που σχεδιάζουν Μπάιντεν και Δημοκρατικοί, ενώ θα μπορούσε να πυροδοτήσει σειρά ερευνών στο Κογκρέσο με επίκεντρο το κυβερνητικό έργο. (Τάσος Ντάφλος, Καθημερινή)

    ***

    «Ετοιμαστείτε, έρχομαι…». Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο να ξεκινήσει μια τρίτη υποψηφιότητα για τον Λευκό Οίκο αυτόν τον μήνα, δήλωσαν τρεις σύμβουλοί του την Πέμπτη, ενώ ο ίδιος ο κ. Τραμπ αναφέρθηκε σε μια ισχυρή πιθανότητα επιστροφής του κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης στην Αϊόβα αργότερα μέσα στην ημέρα.

    «Και τώρα, για να κάνουμε τη χώρα μας επιτυχημένη, ασφαλή και ένδοξη, πολύ, πολύ, πολύ πιθανόν είναι να το ξανακάνω», είπε ο πρώην πρόεδρος κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης το βράδυ της Πέμπτης, αναφερόμενος στς προεδρικές εκλογές του 2024. «Ετοιμαστείτε, μόνο αυτό σας λέω, πολύ σύντομα. Ετοιμαστείτε», πρόσθεσε. (Ωχ…)

    ***

    Η … βιτρίνα του ΣΥΡΙΖΑ έχει πλέον νέο ονοματεπώνυμο: Στέφανος Τζουμάκας (του παλαιού ΠΑΣΟΚ, βεβαίως βεβαίως). Γράφει το Protagon.gr: “Αφού το περίφημο think tank του ΣΥΡΙΖΑ, η επιτροπή 30 ειδικών που δημιούργησε ο Αλέξης Τσίπρας πριν από έναν χρόνο, δεν απέδωσε τα αναμενόμενα σε όρους πολιτικής επικοινωνίας –ελάχιστοι προβλήθηκαν και ακόμα λιγότεροι προέβαλαν κάτι θετικό στο πλαίσιο της απεγνωσμένης προσπάθειας διεύρυνσης του κόμματος– ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέστρεψε, καθώς φαίνεται, στις «παραδοσιακές αξίες», δηλαδή στο παλαιό ΠΑΣΟΚ. Ετσι, όρισε τον (76χρονο) Στέφανο Τζουμάκα (παλιά καραβάνα) των κυβερνήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κώστα Σημίτη –αλλά και διαπρύσιο επικριτή του τελευταίου– ως επικεφαλής της Επιτροπής Πολιτικής Στρατηγικής και Ανάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ”. (Τόπο στα νιάτα…)

    Θήτα Ευγενικός

    Καμία δημοσίευση για προβολή