Οχι της Αθήνας σε διάλογο με την Τουρκία όσο το Oruc Reis παραμένει στο Αιγαίο. Ψυχρό το κλίμα στη συνάντηση του ΝΑΤΟ

Ελλάδα Τουρκία ΝΑΤΟ

Σταθερή στη θέση της υπέρ του διαλόγου, ο οποίος, ωστόσο,  είτε πολιτικός είτε και τεχνικός, είναι δυνατόν να ξεκινήσει πριν απομακρυνθούν όλα τα σκάφη και φυσικά το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος «Oruc Reis» από την επίμαχη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου παρέμεινε η Αθήνα στη σημερινή  συνάντηση του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου (NAC) του ΝΑΤΟ.

Το κλίμα κατά τη συνάντηση των Μονίμων Αντιπροσώπων ήταν εξαιρετικά συγκρατημένο, με τη Γερμανία να διατηρεί την τακτική των ίσων αποστάσεων, προκειμένου να πιέσει περαιτέρω την Ελλάδα και την Τουρκία για διάλογο.

Συνάντηση των στρατιωτικών αντιπροσώπων την Πέμπτη

Αύριο Πέμπτη αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση των στρατιωτικών αντιπροσώπων επί του τεχνικού εγγράφου που κατέθεσε η Στρατιωτική Επιτροπή με σκοπό την απεμπλοκή των δυνάμεων Ελλάδος και Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα φέρεται να επικαλέστηκε το Άρθρο 1 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον, της ιδρυτικής πράξης της Ατλαντικής Συμμαχίας, επισημαίνοντας ότι η ρητορική και οι πράξεις της Τουρκίας αντιβαίνουν το περιεχόμενό του και κατ’ επέκταση τις αρχές του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών περί αποφυγής απειλής ή χρήσης βίας στις διεθνείς σχέσεις.

Παράλληλα η ελληνική πλευρά επεδίωξε να καταδείξει ότι ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρεται και δρα η Τουρκία συνιστά πλήγμα στην ίδια τη συνοχή της Συμμαχίας.

Προς επίρρωσιν της θέσης της μάλιστα, η Αθήνα, δια των μονίμων αντιπροσώπων της, φέρεται να μνημόνευσε την κατάφωρη παραβίαση του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη, τις  εισβολές σε Συρία και Ιράκ που έχουν τροφοδοτήσει και διευκολύνει την εμπλοκή της Ρωσίας στην περιοχή, τη  συνεργασία με τη Ρωσία και το Ιράν στη Συρία κα

Καμία δημοσίευση για προβολή