Οι… μπίζνες του Ηνωμένου Βασιλείου με το Ιράν – Πώς η Τεχεράνη αποφεύγει κυρώσεις με τη βοήθεια βρετανικών τραπεζών

Δύο από τις μεγαλύτερες τράπεζες του Ηνωμένου Βασιλείου φέρεται να χρησιμοποίησε το Ιράν για να διακινήσει κρυφά χρήματα σε όλο τον κόσμο

Το Ιράν φέρεται να χρησιμοποίησε δύο από τις μεγαλύτερες τράπεζες του Ηνωμένου Βασιλείου για να διακινήσει κρυφά χρήματα σε όλο τον κόσμο, ως μέρος ενός τεράστιου σχεδίου αποφυγής κυρώσεων που υποστηρίζεται από τις υπηρεσίες πληροφοριών της Τεχεράνης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, η Lloyds και η Santander UK παρείχαν λογαριασμούς σε βρετανικές εταιρείες-βιτρίνες, που ανήκαν κρυφά σε μια ιρανική εταιρεία πετροχημικών που έχει υποβληθεί σε κυρώσεις, με έδρα κοντά στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, σύμφωνα με έγγραφα που είδαν οι FT.

Οι αποκαλύψεις σχετικά με την επιχείρηση αποφυγής κυρώσεων από το Ιράν στην καρδιά του Λονδίνου έρχονται μετά την πρόσφατη συμμετοχή της Βασιλικής Αεροπορίας (RAF) στις αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ εναντίον των ανταρτών Χούτι που υποστηρίζονται από το Ιράν στην Υεμένη.

Αυτή την εβδομάδα το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ έθεσαν υπό κυρώσεις αυτό που αποκαλούσαν «διεθνικό δίκτυο δολοφονιών» που εποπτεύεται από τις  υπηρεσίες πληροφοριών του Ιράν και έχει βάλει στο στόχαστρο ακτιβιστές και αντιφρονούντες, συμπεριλαμβανομένων βρετανών κατοίκων.

Οι FT σημειώνουν ότι η ελεγχόμενη από το ιρανικό κράτος Εμπορική Εταιρεία Πετροχημικών (PCC) ενός δικτύου που οι ΗΠΑ κατηγορούν ότι συγκέντρωσε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για τη Δύναμη Κουντς των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν και ότι συνεργάστηκε με τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών για τη συγκέντρωση χρημάτων για ιρανικές πολιτοφυλακές.

Τόσο η PCC όσο και η βρετανική θυγατρική της PCC UK βρίσκονται υπό αμερικανικές κυρώσεις από τον Νοέμβριο του 2018, ανέφεραν οι FT.

Έγγραφα που αναλύθηκαν από τους FT δείχνουν ότι από τότε που τέθηκε υπό τις αμερικανικές κυρώσεις, η ιρανική PCC χρησιμοποίησε εταιρείες στο Ηνωμένο Βασίλειο για να λάβουν κεφάλαια από ιρανικές οντότητες στην Κίνα, ενώ απέκρυψε την πραγματική τους ιδιοκτησία μέσω «συμφωνιών καταπιστευματοδόχου» και διορισμένων διευθυντών.

Μία από τις φερόμενες ως εταιρείες βιτρίνας της, με την ονομασία Pisco UK, είναι εγγεγραμμένη σε μονοκατοικία στο Surrey και χρησιμοποιούσε επαγγελματικό λογαριασμό στη Santander UK, αναφέρει το δημοσίευμα.

Πρόσωπο με γνώση της κατάστασης δήλωσε ότι η Santander έκλεισε τον λογαριασμό της Pisco.

Εκπρόσωπος της Santander δήλωσε ότι η τράπεζα αρνείται να σχολιάσει συγκεκριμένες σχέσεις με πελάτες της. “Η Santander τηρεί τις νομικές και κανονιστικές της υποχρεώσεις και είμαστε ιδιαίτερα επικεντρωμένοι στη συμμόρφωση με τις κυρώσεις”, δήλωσε. “Όπου εντοπίζουμε κινδύνους παραβίασης των κυρώσεων, προχωράμε σε διερεύνηση και λαμβάνουμε τα κατάλληλα μέτρα”.

Μια άλλη εταιρεία με προοπτική PCC στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι η Aria Associates, η οποία έχει λογαριασμό στην τράπεζα Lloyds. Ανήκει επίσημα στον Μοχάμεντ Αλί Ρετζάλ, ο οποίος σύμφωνα με εσωτερικά email είναι ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της PCC UK και έχει τακτικά επικοινωνία με στελέχη της εταιρείας στην Τεχεράνη.

Εκπρόσωπος της τράπεζας Lloyds δήλωσε ότι “οι επιχειρηματικές δραστηριότητες του ομίλου συμμορφώνονται με τους ισχύοντες νόμους περί κυρώσεων”.

“Δεσμευόμαστε να τηρούμε όλες τις νομοθετικές και κανονιστικές απαιτήσεις όσον αφορά το οικονομικό έγκλημα. Δεν μας επιτρέπεται να σχολιάζουμε μεμονωμένους πελάτες”, πρόσθεσε.

Στον απόηχο του δημοσιεύματος, η μετοχή της μητρικής της Santander με έδρα τη Μαδρίτη υποχώρησε κατά 5,5% ενώ η Lloyds έχασε 1,7% το μεσημέρι της Δευτέρας.

Η Santander είχε ενισχυθεί άνω του 6% την περασμένη εβδομάδα μετά την ανακοίνωση των οικονομικών της αποτελεσμάτων για το 2023 που ξεπέρασαν τις προβλέψεις.

“Η αγορά πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι μπορεί να τους επιβληθεί πρόστιμο”, δήλωσε η Nuria Alvarez, αναλύτρια της Renta 4 με έδρα τη Μαδρίτη.

Πρόστιμα και σε ευρωπαϊκές τράπεζες

Ευρωπαϊκές τράπεζες, όπως η Unicredit και η Standard Chartered, έχουν επιβαρυνθεί με μεγάλα πρόστιμα με φόντο τις κυρώσεις σε βάρος του Ιράν στο παρελθόν, με το ιταλικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα να καταβάλει 1,3 δισ. δολάρια στις αμερικανικές αρχές για να διευθετήσει το θέμα.

Η Standard Chartered συμφώνησε να καταβάλει 1,1 δισ. δολάρια το 2019 στις αμερικανικές και βρετανικές αρχές για οικονομικές συναλλαγές που παραβίαζαν τις κυρώσεις κατά του Ιράν και άλλων χωρών.

Καμία δημοσίευση για προβολή