Δανειστές και Τσακαλώτος κλείνουν τα μνημόνια και ανοίγουν το κεφάλαιο “εποπτεία”

Οι εκπρόσωποι των δανειστών κλείνουν σήμερα με τον Ευ.Τσακαλώτο τα μνημόνια και ανοίγουν την εποπτεία

Κλάους Ρέγκλινγκ και Βλάντις Ντομπρόβσκις, στις διαδοχικές συναντήσεις που είχαν σήμερα το πρωί με τον υπουργό Οικονομικών Ευ.Τσακαλώτο , διευθέτησαν τις τελευταίες λεπτομέρειες για να κλείσει το κεφάλαιο «Ελληνικό πρόγραμμα». Και να ανοίξει η μακρά πορεία της χώρας, χωρίς τη χρηματοδοτικής στήριξη των ευρωπαϊκών θεσμών.

Τώρα, που έκλεισαν όλα τα διαδικαστικά προαπαιτούμενα, ο επικεφαλής του ESM και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν συζήτησαν με τον υπουργό Οικονομικών τα κρίσιμα ζητήματα για:

το χρέος,

τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων,

τη σταθερή δημοσιονομική πειθαρχία και

τη μόνιμη εποπτεία της ελληνικής οικονομίας.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ έλαβε τη διαβεβαίωση της κυβέρνησης ότι δεν θα πάρει πίσω τις δεσμεύσεις για τα μέτρα μετά το Μνημόνιο και είπε ότι θα τη μεταφέρει στους Ευρωπαίου

Τι δήλωσε

Σε δηλώσεις του μετά την συνάντηση με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στο υπουργείο Οικονομικών δήλωσε ότι η μεταμνημονιακή παρακολούθηση δεν είναι νέο Μνημόνιο «γιατί δεν έχει νέα μέτρα» αλλά η ΕΕ θα ελέγχει ως το 2059 «αν τηρούνται τα συμφωνηθέντα».

Όπως είπε ο κύριος Ρέγκλινγκ «υπήρχε ανησυχία από τις αγορές και κάποια Ευρωπαϊκά κοινοβούλια για πισωγύρισμα στις μεταρρυθμίσεις» αλλά «μετά την επίσκεψη στην Αθήνα διαπίστωσα για άλλη μια φορά τη δέσμευση της κυβέρνησης στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. Είναι σαφής η δέσμευση της κυβέρνησης ότι δεν θα κάνει πίσω, δεν έχω καμία ένδειξη για το αντίθετο»…

Αντί “φοντάν| πρόσφερε 1 δις

Αντί για ένα κουτί με «φοντάν» ο κ. Ρέγκλινγκ, κατά την επίσκεψή του στον κ. Τσακαλώτο,  πρόσφερε σήμερα την έγκριση από το ESM ενέκρινε της υποδόσης του 1 δις. Είναι μια ανακούφιση για τον υπουργό, καθώς τυχόν απώλεια της δόσης για την Ελλάδα θα έστελνε κακό μήνυμα στις αγορές. Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ «διάνθισε» μάλιστα χθες την έγκριση της καθυστερούμενης δόσης («στο παρά ένα» κυριολεκτικά πριν χαθεί για την χώρα) με προβλέψεις για «επιτυχή έξοδο» της Ελλάδας τον Αύγουστο.

Έλεγχοι κάθε 3 μήνες

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Κωστή Πλάντζου στο newmoney.gr:

Ο Ντέκλαν Κοστέλο της Κομισιόν επιβεβαίωσε χθες ότι θα γίνονται έλεγχοι κάθε 3 μήνες και κάθε έξι μήνες θα αλλάζει η πολιτική της λιτότητας, στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής παρακολούθησης που, στην πρώτη φάση της,  θα κρατήσει τουλάχιστον 2 με 3 χρόνια.

Το … οκταπλάσιο πλεόνασμα

Την ίδια ώρα, η Αθήνα ανακοίνωνε πρωτογενές πλεόνασμα 1,539 δισ. ευρώ (οκταπλάσιο του μνημονιακού στόχου των 180 εκατ. ευρώ) για το α΄ πεντάμηνο του 2018. Σε 5 μήνες, το υπουργείο Οικονομικών συσσώρευσε «υπερπλεόνασμα» ύψους 1,359 δισ. ευρώ πάνω από τον στόχο που είχε τεθεί ‘Ένα ποσόν, «κομμένο και ραμμένο» στα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου που ψηφίστηκε χθες  στη Βουλή και προβλέπει υπερπλεονάσματα της τάξεως των 8 δισ. ευρώ σωρευτικά σε 5 χρόνια, έως το  2022.

Η έκθεση βιωσιμότητας

Τα στοιχεία αυτά θα φανούν πολύ χρήσιμα για την έκθεση βιωσιμότητας που συντάσσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM) και θα τα παρουσιάσει στις 21 Ιουνίου στο Eurogroup, για να φανεί «αν χρειάζεται» (if needed) όπως έλεγε προχθές ο επικεφαλής του ΕΜΣ, Κλάους Ρέγκλινγκ, να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Η κυβέρνηση υπόσχεται ότι θα κάνει παροχές και φοροαπαλλαγές με τα δισεκατομμύρια που περισσεύουν (ως «δημοσιονομικός χώρος») ενώ η θέση του Βερολίνου είναι ότι η Αθήνα δεν θα χρειαστεί μεγάλη ελάφρυνση του χρέους της. Και ο επικεφαλής του Euroworking Group, Χανς Φάιλμπριφ παραδέχτηκε ότι η διαφωνία για το ελληνικό χρέος παραμένει, προβλέποντας όμως πως «στις 21 Ιουνίου θα πιούμε ούζα» για την Ελλάδα. (Δες σχετικό ρεπορτάζ του economico.gr)

[more]

Πώς επιτυγχάνεται «υπερπλεόνασμα»

Τον Μάιο το πρωτογενές πλεόνασμα μειώθηκε κατά 1/3 σε σχέση με τα 2,286 δισ. ευρώ που ήταν τον Απρίλιο (-33% σε ένα μήνα) επειδή η κυβέρνηση πιέστηκε να επιταχύνει τις πληρωμές ληξιπροθέσμων χρεών του δημοσίου, για να μην χάσει την δόση του 1 δισ. ευρώ.

Ειδικά η  ΑΑΔΕ «πληρώνει αμέσως», αφού «έριξε χρήμα» 1,9 δισ. σε 5 μήνες, δηλαδή πάνω από τα μισά από όσα υπολόγιζε για ολόκληρο το 2018 (3,65 δισ. συνολικά) και πριν καν τελειώσει η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Αυτό απειλεί ενδεχομένως τον στόχο των πλεονασμάτων, καθώς υπάρχει και το περσινό «κακό προηγούμενο» για το Κράτος, που χρειάστηκε να επιστρέψει διπλάσιους φόρους από όσους υπολόγιζε (6,1 δισ. αντί για 3,3 δισ. ευρώ).

Μειώθηκαν οι κρατικές δαπάνες

Επί του παρόντος πάντως, το 1/3 του πρωτογενούς πλεονάσματος του 1,539 δισ. τον Μάιο, οφείλεται σε μείωση των κρατικών δαπανών κατά μισό δισ. ευρώ κάτω από τον στόχο πενταμήνου. Οι δαπάνες για την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου 2018 συγκρατήθηκαν στα 19,235 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 516 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (19,751 δισ. ευρώ).

Στην  ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει ότι οι μειωμένες δαπάνες αφορούσαν κυρίως τον ευαίσθητο τομέα της Υγείας (επιχορηγήσεις νοσοκομείων και  ΥΠΕ-ΠΕΔΥ).

Άλλα 516 δισ. ευρώ επίσης «εξοικονόμησε» η κυβέρνηση, βάζοντας φρένο στις δημόσιες επενδύσεις: αντί για 1,316 δισ. ευρώ, σε 5 μήνες δόθηκαν μόλις 794 εκατ. ευρώ, ενώ για ολόκληρο το 2018 είχε εγγραφεί κονδύλι και θα έπρεπε να δοθούν 6,75 δισ. ευρώ.

Από το newsroom σε συνεργασία με το newmoney.gr

[/more]

Καμία δημοσίευση για προβολή