Οι ευρωπαϊκές τράπεζες «δεν θα παραμείνουν απρόσβλητες» από τις γεωπολιτικές αναταραχές, λέει στέλεχος της ΕΚΤ

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες «δεν θα παραμείνουν απρόσβλητες» από τις συνέπειες των γεωπολιτικών αναταραχών, προειδοποιεί η Κλαούντια Μπουχ
ARCHIV: Die Vorsitzende des Wissenschaftlichen Beirats beim Bundeswirtschaftsministerium, Claudia Maria Buch, aufgenommen in Berlin waehrend einer Pressekonferenz zur Vorstellung des Gutachtens zur Reform von Bankenregulierung und Bankenaufsicht (Foto vom 02.06.10). Die Finanzmarktexpertin Claudia Maria Buch wird einem Medienbericht zufolge neue Wirtschaftsweise. Wie die "Sueddeutsche Zeitung" (Mittwochausgabe vom 15.02.12) vorab berichtete, soll die Wissenschaftliche Direktorin am Institut fuer Angewandte Wirtschaftsforschung in Tuebingen die Nachfolge von Professorin Beatrice Weder di Mauro im Sachverstaendigenrat zur Begutachtung der gesamtwirtschaftlichen Entwicklung der Bundesregierung antreten. (zu dapd-Text) Foto: Lennart Preiss/dapd

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες «δεν θα παραμείνουν απρόσβλητες» από τις συνέπειες των γεωπολιτικών αναταραχών, της κλιματικής αλλαγής και άλλων διαρθρωτικών αλλαγών, εξελίξεις που θα μπορούσαν να αντιστρέψουν την υψηλή κερδοφορία που καταγράφουν.

Στην προειδοποίηση αυτή προχώρησε στην πρώτη της ομιλία η νέα πρόεδρος του εποπτικού βραχίονα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (SSM) Κλαούντια Μπουχ, υπογραμμίζοντας το κλίμα «υψηλής αβεβαιότητας» που επικρατεί λόγω παραγόντων όπως οι πολεμικές αναταραχές, ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός και η κλιματική αλλαγή.

Ο νέος κορυφαίος ρυθμιστικός αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δήλωσε ότι θα πιέσει τους δανειστές να καταρτίσουν πιο λεπτομερή σχέδια για το πώς θα ανταποκριθούν σε αναδυόμενους κινδύνους που θα μπορούσαν να βλάψουν τη λειτουργεία τους.

Οι τράπεζες οφείλουν να προβλέπουν

«Πολλά από τα θέματα που κυριαρχούν στα σημερινά πρωτοσέλιδα ήταν αδιανόητα πριν από μια δεκαετία», είπε η Claudia Buch στην πρώτη της ομιλία ως πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ. «Αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη για τις τράπεζες όχι μόνο να ανταποκρίνονται στους αναδυόμενους κινδύνους, αλλά και να τους προβλέπουν».

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες αντιμετωπίζουν ήδη τις συνέπειες των πολέμων στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, καθώς και την ψηφιακή τεχνολογία που έχει υπερτροφοδοτήσει τις τράπεζες, αναφέρει το  Βloomberg. Η ΕΚΤ ωθεί επίσης τους δανειστές να βελτιώσουν την αντίληψή τους για τους κινδύνους από επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, την αύξηση των επιτοκίων καθώς και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και τη μετάβαση σε μια πιο βιώσιμη οικονομία.

Υψηλός ο βαθμός αβεβαιότητας

«Αυτός ο υψηλός βαθμός αβεβαιότητας δεν μπορεί να αποτυπωθεί με τα κλασικά μοντέλα κινδύνου», είπε η Μπουχ σε ομιλία του στις Βρυξέλλες. «Μια ολιστική θεώρηση του νέου τοπίου κινδύνου απαιτεί τη χρήση σεναρίων, βελτιώσεις στα δεδομένα και τις μετρήσεις και μια στενή αλληλεπίδραση μεταξύ της ανάλυσης σε επίπεδο τράπεζας και σε μακροεπίπεδο».

Ενώ οι τράπεζες δημιουργούν τις λεγόμενες επικαλύψεις πρόσθετων προβλέψεων ζημιών για κινδύνους που δεν μπορούν να αναλύσουν πλήρως, οι προσεγγίσεις τους διαφέρουν και πολλές «στερούνται της απαιτούμενης ευαισθησίας κινδύνου», είπε η Buch. Η ΕΚΤ ζήτησε βελτιώσεις και διενεργεί νέα επανεξέταση για να διασφαλίσει τη συμμόρφωση αυτή, πρόσθεσε.

«Μόλις εντοπίσουμε τρωτά σημεία και ανεπαρκή διαχείριση κινδύνου πρέπει να αναλάβουμε δράση» δήλωσε η Μπουχ, περιγράφοντας για την προσέγγιση της ΕΚΤ στην εποπτεία γενικά, προσθέτοντας ότι η διακυβέρνηση και η διαχείριση κινδύνου είναι συχνά καλύτεροι δείκτες δυσπραγίας από ό,τι τα χρηματοοικονομικά μέτρα, τα οποία μπορούν να δείχνουν ότι αντέχουν μέχρι να καταρρεύσουν.

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δίνουμε μεγάλη προσοχή στους μηχανισμούς εσωτερικής διακυβέρνησης των τραπεζών και στη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του επιχειρηματικού τους μοντέλου», εξήγησε.

«Πολλοί άνθρωποι ανησυχούν για το αυξανόμενο κόστος δανεισμού και τη χρηματοπιστωτική πίεση. Βλέπουν, ταυτόχρονα, ότι οι τράπεζες είναι εξαιρετικά κερδοφόρες. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αισθήματα αδικίας. Γι’ αυτό πρέπει να εξηγήσουμε τον ρόλο μας ως εποπτικές αρχές προληπτικής εποπτείας – να διασφαλίσουμε ότι οι τράπεζες παραμένουν ανθεκτικές, ότι δεν αναλαμβάνουν υπερβολικούς κινδύνους και ότι παραμένουν ανθεκτικές και σε περιόδους πίεσης», κατέληξε η Μπουχ.

  • Με πληροφορίες από Bloomberg και FT

Καμία δημοσίευση για προβολή