Bloomberg: Οι γεωπολιτικές ανησυχίες αναμένεται να φανούν στα χρηματιστήρια αυτή την εβδομάδα

Bloomberg: Οι γεωπολιτικές ανησυχίες αναμένεται να κλονίσουν αυτή την εβδομάδα τα χρηματιστήρια

Οι γεωπολιτικές ανησυχίες αναμένεται να κλονίσουν αυτή την εβδομάδα τις χρηματοπιστωτικές αγορές ενώ πολλά θα εξαρτηθούν από τα αντίποινα του Ισραήλ στο πρωτοφανές χτύπημα που εξαπέλυσε το Ιράν.

Εν μέσω των ήδη υφιστάμενων φόβων για τον επίμονο πληθωρισμό και την προοπτική των υψηλότερων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα επιτοκίων, η κλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή έρχεται να προκαλέσει νέα μεταβλητότητα όταν οι συναλλαγές ανοίξουν σήμερα  Δευτέρα.

Υπενθυμίζεται ότι όταν η Χαμάς επιτέθηκε στο Ισραήλ τον Οκτώβριο, ο μεγαλύτερος φόβος για πολλούς επενδυτές ήταν ότι το κατά πόσο το Ιράν θα εμπλακεί τελικά στις μάχες. Τώρα, καθώς η σύγκρουση διευρύνεται, πολλοί λένε ότι το πετρέλαιο θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 100 δολάρια το βαρέλι και αναμένουν φυγή των επενδυτών προς τα πιο ασφαλή καταφύγια, τα κρατικά ομόλογα, τον χρυσό και το δολάριο, μαζί με περαιτέρω απώλειες στο χρηματιστήριο.

Κινήσεις κατευνασμού

Κατευναστικά λειτουργούν προς το παρόν η δήλωση του Ιράν ότι «το θέμα μπορεί να θεωρηθεί λήξαν», καθώς και οι πληροφορίες ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν απέτρεψε ένα άμεσο χτύπημα του Ισραήλ στο Ιράν, λέγοντας στον ισραηλινό πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου ότι οι ΗΠΑ δεν θα υποστηρίξουν μια ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν.

«Η φυσική αντίδραση των επενδυτών είναι να αναζητούν ασφαλή περιουσιακά στοιχεία σε τέτοιες στιγμές», δηλώνει ο Patrick Armstrong, επικεφαλής επενδύσεων στην Plurimi Wealth LLP. «Οι αντιδράσεις θα εξαρτηθούν κάπως από την αντίδραση του Ισραήλ. Εάν το Ισραήλ δεν κλιμακώσει από εδώ και πέρα, μπορεί να προσφέρει μια ευκαιρία για αγορά περιουσιακών στοιχείων κινδύνου σε χαμηλότερες τιμές», πρόσθεσε.

Οι πρώτες ενδείξεις

Το Bitcoin έδωσε μια πρώιμη εικόνα του κλίματος που επικρατεί, καθώς βυθίστηκε σχεδόν 9% στον απόηχο των επιθέσεων το Σάββατο, για να ανακάμψει την Κυριακή και να διαπραγματευτεί κοντά στο όριο των 64.000 δολαρίων.

Οι αγορές στο Ισραήλ, τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ, οι οποίες ήταν ανοιχτές χθες Κυριακή, σημείωσαν μέτριες απώλειες με ισχνό τζίρο. «Οι αγορές της Μέσης Ανατολής άνοιξαν με σχετική ηρεμία μετά την επίθεση του Ιράν, η οποία έγινε αντιληπτή ως μετρημένα αντίποινα και όχι ως προσπάθεια κλιμάκωσης», δήλωσε ο Emre Akcakmak, ανώτερος σύμβουλος της East Capital στο Ντουμπάι.«Ωστόσο, ο αντίκτυπος στην αγορά μπορεί να επεκταθεί πέρα από τη Μέση Ανατολή λόγω των δευτερογενών επιπτώσεων στις τιμές του πετρελαίου και της ενέργειας, επηρεάζοντας ενδεχομένως τις προοπτικές του πληθωρισμού παγκοσμίως».

Το πετρέλαιο και το παγκόσμιο εμπόριο

Κλειδί για τη στάση των επενδυτών θα αποτελέσουν οι τιμές του πετρελαίου. Το αργό τύπου Brent έχει ήδη αυξηθεί σχεδόν 20% φέτος και διαπραγματεύεται πάνω από τα 90 δολάρια το βαρέλι.

Παρότι η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή δεν έχει ακόμη επηρεάσει την παραγωγή, ήδη οι επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι στην Ερυθρά Θάλασσα έχουν διαταράξει τη ναυσιπλοΐα. Μια διεύρυνση της σύγκρουσης θα μπορούσε να διαταράξει και τις μεταφορές που διεξάγουν δεξαμενόπλοια από τον Περσικό Κόλπο μέσω του Στενού του Ορμούζ.

Οι ανησυχίες για την αναταραχή στην περιοχή έχουν επίσης διαχυθεί στις παγκόσμιες αγορές. Σημειωτέον ότι ο S&P 500 προέρχεται από τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση του από τον Οκτώβριο, λόγω του υψηλότερου του αναμενόμενου πληθωρισμού στις ΗΠΑ και των απογοητευτικών τραπεζικών αποτελεσμάτων.

Εν τω μεταξύ, ο χρυσός βρίσκεται σε ανοδική πορεία, κερδίζοντας 13% φέτος για να φτάσει σε ρεκόρ πάνω από τα 2.400 δολάρια ανά ουγγιά. Οι επενδυτές αναζητούν επίσης τη σταθερότητα του αμερικανικού δολαρίου, το οποίο κατέγραψε άνοδο 1,3% την περασμένη εβδομάδα, στην καλύτερη επίδοσή του από τα τέλη του 2022.

Καμία δημοσίευση για προβολή