Οι ΗΠΑ απορρίπτουν κατηγορηματικά την προοπτική των δύο κρατών στην Κύπρο – Νέο συγκρουσιακό τοπίο της Ουάσιγκτον με την Άγκυρα

Ενοχλημένη η Άγκυρα από την ειδική συνεργασία Κύπρου με την Εθνοφρουρά του Νιου Τζέρσεϊ

Μετά τη γενοκτονία των Αρμενίων, το Κυπριακό φαίνεται ότι εντάσσεται στο συγκρουσιακό τοπίο μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας, αποτελώντας πιθανόν ένα ακόμα μοχλό πίεσης της νέας Αμερικανικής διοίκησης προς τον πρόεδρο Ερντογάν.

Ήδη το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προχώρησε σε δύο διαβήματα: Ένα προς τον πρέσβη της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον και έναν στον Τούρκο πρέσβη στην έδρα του ΟΗΕ. Είχαν προηγηθεί άλλες παρεμβάσεις τόσο από αμερικανικής όσο και από ευρωπαϊκής πλευράς προς τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών.

  • Σύμφωνα μάλιστα με διπλωματικούς κύκλους είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι οι Αμερικανοί απορρίπτουν κατηγορηματικά την προοπτική των δύο κρατών.

Η Τουρκία επιμένει στην επιθετικότητα απέναντι στην Κύπρο

Η άτυπη πενταμερής έχει παρέλθει και η Τουρκία λίαν συντόμως αναμένεται να επανέλθει στην τακτική των προκλήσεων και των τετελεσμένων. Περιοχές όπως τα Βαρώσια και η κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη αποτελούν πεδίο στο οποίο η Άγκυρα θα προχωρήσει σε ενέργειες μέσα στο επόμενο διάστημα.

Η Λευκωσία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η Τουρκία να προχωρήσει σε κάποιες κινήσεις προς δημιουργία νέων τετελεσμένων στοχεύοντας παράλληλα προς δύο κατευθύνσεις:

  • Η τουρκική πλευρά να επιχειρήσει να περάσει το μήνυμα ότι όλα αυτά είναι συνεπακόλουθο του αδιεξόδου στο Κυπριακό για το οποίο φέρουν ευθύνη οι Ελληνοκύπριοι που δεν συμφωνούν στο θέμα της κυριαρχίας,
  • Παραμονές του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να κάνει κάποια κίνηση δίνοντας την εντύπωση ότι προβαίνει σε χειρονομίες καλής θέλησης.

Ο κίνδυνος δεν έχει αποτραπεί

Μπροστά σ’ αυτό το νέο σενάριο τετελεσμένων η Λευκωσία άρχισε να κινείται προς διάφορες κατευθύνσεις, θέλοντας από τη μια να ενημερώσει εταίρους και άλλους ξένους παράγοντες για τα όσα ακριβώς είχαν συμβεί στη Γενεύη και από την άλλη να καταδείξει τις προθέσεις της τουρκικής πλευράς σε Κυπριακό και Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στη Γενεύη μπορεί σ’ αυτό το στάδιο η τουρκική κίνηση να θέσει θέμα αναγνώρισης χωριστής κυριαρχίας να έχει αντιμετωπιστεί, αλλά είναι ξεκάθαρο πως ο κίνδυνος δεν έχει αποτραπεί. Το περιεχόμενο της έκθεσης του Γενικού Γραμματέα προς το Συμβούλιο Ασφαλείας κρύβει παγίδες και είναι κάτι για το οποίο θα χρειαστεί από κυπριακής πλευράς ιδιαίτερη προσοχή.

 

Καμία δημοσίευση για προβολή