οι ΗΠΑ και η Κίνα βελτιώνουν τις διμερείς τους σχέσεις μέσω συζητήσεων για την κλιματική αλλαγή

Ανάλυση του France24

O Κέρι καλεί για «επείγουσα δράση» από Πεκίνο και Ουάσινγκτον για την αντιμετώπιση της απειλής της κλιματικής αλλαγής, καθώς οι δύο μεγαλύτεροι ρυπαντές του κόσμου αναβιώνουν τη στάσιμη διπλωματία μεταξύ τους για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Μιλώντας στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού του Πεκίνου με τον κορυφαίο διπλωμάτη της Κίνας Wang Yi την Τρίτη, ο Κέρι υπογράμμισε την ανάγκη για «παγκόσμια ηγεσία» στο θέμα.

Η επίσκεψή του στην Κίνα πραγματοποιήθηκε την ώρα που το βόρειο ημισφαίριο υπομένει ρεκόρ καλοκαιρινών κυμάτων καύσωνα, τα οποία οι επιστήμονες λένε ότι επιδεινώνονται από την κλιματική αλλαγή.

«Το κλίμα, όπως γνωρίζετε, είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα, όχι διμερές. Είναι μια απειλή για όλη την ανθρωπότητα», είπε ο Κέρι στον Γουάνγκ.

«Αυτό είναι θέμα παγκόσμιας ηγεσίας», τόνισε, προσθέτοντας ότι ο κόσμος «ελπίζει πραγματικά για αυτό και το χρειάζεται».

«Η ελπίδα μας είναι τώρα ότι αυτό μπορεί να είναι η αρχή ενός νέου ορισμού της συνεργασίας και της ικανότητας επίλυσης των διαφορών μεταξύ μας», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «και οι δύο γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πραγματικές διαφορές».

«Αλλά γνωρίζουμε επίσης από την εμπειρία ότι αν εργαστούμε σε αυτό, μπορούμε να βρούμε το μονοπάτι μπροστά και τους τρόπους επίλυσης αυτών των προκλήσεων».

Ο Wang, σε απάντηση, υπογράμμισε την ανάγκη «για μια υγιή, σταθερή και βιώσιμη σχέση Κίνας-ΗΠΑ».

«Η συνεργασία για την κλιματική αλλαγή προχωρά υπό το γενικό κλίμα της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών, επομένως χρειαζόμαστε την κοινή υποστήριξη του λαού της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε ο Ουάνγκ στον Κέρι, τον οποίο περιέγραψε ως «παλιό φίλο».

Οι συνομιλίες για το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών με τις μεγαλύτερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σταμάτησαν πέρυσι, όταν  η Νάνσι Πελόζι, τότε πρόεδρος της Βουλής  των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, εξόργισε το Πεκίνο επισκεπτόμενη την αυτοδιοικούμενη Ταϊβάν, την οποία η Κίνα θεωρεί μέρος της επικράτειάς της.

Ο Κέρι, πρώην υπουργός Εξωτερικών, έχει απολαύσει συγκριτικά εγκάρδιες και συνεπείς σχέσεις με την Κίνα, παρά το γεγονός ότι η Ουάσινγκτον και το Πεκίνο διαφωνούν για την Ταϊβάν και άλλα ζητήματα.

Ζητεί «επείγουσα δράση»

Συναντήθηκε με τον Κινέζο ομόλογό του Xie Zhenhua στο Πεκίνο τη Δευτέρα, με τους δύο άνδρες να μιλούν για περίπου τέσσερις ώρες, μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

Και οι δύο χώρες «πρέπει να αναλάβουν επείγουσα δράση σε διάφορα μέτωπα, ειδικά στις προκλήσεις της ρύπανσης από άνθρακα και μεθάνιο», έγραψε ο Κέρι σε ένα tweet μετά τις συνομιλίες.

Το Πεκίνο δήλωσε μετά τις συνομιλίες ότι «η κλιματική αλλαγή είναι μια κοινή πρόκληση που αντιμετωπίζει όλη η ανθρωπότητα».

Το ταξίδι του Κέρι ακολουθεί δύο άλλες επισκέψεις υψηλού προφίλ Αμερικανών αξιωματούχων – του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και της υπουργού Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν – που είχαν ως στόχο τη σταθεροποίηση των σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας.

Η Κίνα δήλωσε τη Δευτέρα ότι ο υδράργυρος έφτασε τους 52,2 βαθμούς Κελσίου (126 βαθμούς Φαρενάιτ) στα βορειοδυτικά της χώρας το Σαββατοκύριακο, σημειώνοντας ρεκόρ για τα μέσα Ιουλίου.

Ο Xin Xin, αναλυτής που εργάζεται για τη Μετεωρολογική Υπηρεσία της Κίνας, δήλωσε σε ανάρτησή του στον επαληθευμένο λογαριασμό του στο Weibo ότι οι 52,2 βαθμοί Κελσίου ήταν η «υψηλότερη μετρούμενη θερμοκρασία σε περιφερειακό σταθμό στη χώρα που έχω δει ποτέ».

Οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει ότι ο Κέρι στο ταξίδι του θα πιέσει το Πεκίνο να μην επιβραδύνει τις προσπάθειες για τη μείωση των εκπομπών.

«Κάθε χώρα, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, έχει την ευθύνη να μειώσει τις εκπομπές», δήλωσε ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν στο CNN την Κυριακή.

 

ΠΗΓΗ: France24

 

Καμία δημοσίευση για προβολή