Οι ΗΠΑ στηρίζουν το Ισραήλ, εγκαταλείπουν τον Νετανιάχου. «Μπίμπι, πρέπει να φύγεις», λένε στη Γερουσία (video)

Οι ΗΠΑ στηρίζουν το Ισραήλ, εγκαταλείπουν τον Νετανιάχου. «Μπίμπι, πρέπει να φύγεις», λένε στη Γερουσία

Μπορεί η κυβέρνηση των ΗΠΑ να διατηρεί μια ελαφρώς… σχιζοφρενική στάση έναντι της στρατιωτικής επιχείρησης του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, με τον πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, από τη μία να μην αποκλείει κυρώσεις για τα «τυφλά» χτυπήματα και τις χιλιάδες νεκρούς αμάχους Παλαιστινίους και από την άλλη να τονίζει ότι δεν θα εγκαταλείψει ποτέ το Ισραήλ, ωστόσο, φαίνεται ότι στην Ουάσινγκτον η δυσφορία για την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα πολλαπλασιάζεται επικίνδυνα.

«Μπίμπι, πρέπει να φύγεις»

Ενδεικτική της έντασης που επικρατεί στις ΗΠΑ ήταν και η παρέμβαση του επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, ο οποίος εξαρχής υπήρξε υποστηρικτής του Ισραήλ και είναι ο πλέον υψηλόβαθμος Εβραίος εκλεγμένος αξιωματούχος, είπε ενώπιον της Γερουσίας ότι η κυβέρνηση του Νετανιάχου «δεν ταιριάζει πλέον στις ανάγκες του Ισραήλ», προσθέτοντας ότι «ως μια δημοκρατία, το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να επιλέγει τους ηγέτες του και εμείς πρέπει να αφήσουμε ό,τι μέλλει να γίνει. Όμως, το σημαντικό είναι να δοθεί στους Ισραηλινούς μια επιλογή. Πρέπει να υπάρξει μια νέα συζήτηση για το μέλλον του Ισραήλ μετά την 7η Οκτωβρίου».

«Κατά τη γνώμη μου, αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τον καλύτερο τρόπο μέσω της διεξαγωγής εκλογών», τόνισε ο Σούμερ – αδειάζοντας μεγαλοπρεπώς τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπένιαμιν Νετανιάχου και την ακροδεξιά κυβέρνησή του, καθώς τον κάλεσε να διώξει τον Μπεν-Γκβιρ – ενώ υπογράμμισε πως θα ήταν «σοβαρό σφάλμα» για το Ισραήλ να απορρίψει μια λύση δύο κρατών και προέτρεψε τους διαπραγματευτές στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ-Γάζας να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για την επίτευξη μιας συμφωνίας εκεχειρίας, την απελευθέρωση των ομήρων και την ταχεία και αποτελεσματική διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Επίθεση και στον Αμπάς

Μάλιστα, ο Σούμερ προσέθεσε ότι «αν ο νυν συνασπισμός του πρωθυπουργού Νετανιάχου παραμείνει στην εξουσία αφότου ο πόλεμος αρχίσει να περιορίζεται και συνεχίσει να ακολουθεί επικίνδυνες και εμπρηστικές πολιτικές που θα δοκιμάζουν τις υφιστάμενες προϋποθέσεις των ΗΠΑ για βοήθεια, τότε οι ΗΠΑ δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να παίξουν έναν πιο ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση της ισραηλινής πολιτικής χρησιμοποιώντας την επιρροή μας για να αλλάξουμε την παρούσα πορεία».

Βέβαια, ο Σούμερ επιτέθηκε και στον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, καλώντας τον να παραιτηθεί και τονίζοντας ότι «αν ο Αμπάς παραμείνει, ο παλαιστινιακός λαός δεν μπορεί να έχει καμία διαβεβαίωση ότι ένα παλαιστινιακό κράτος θα είναι σε θέση να εξασφαλίσει την ασφάλεια ή την ευημερία του. Ούτε μπορεί να έχει την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση θα είναι απαλλαγμένη από τη διαφθορά. Για να υπάρχει ελπίδα ειρήνης στο μέλλον, ο Αμπάς πρέπει να παραιτηθεί και να αντικατασταθεί από μια νέα γενιά Παλαιστινίων ηγετών που θα εργαστούν για την επίτευξη ειρήνης με το εβραϊκό κράτος. Διαφορετικά, η Δυτική Όχθη θα συνεχίσει να υποφέρει και η Χαμάς – ή κάποια παρόμοια ακραία οργάνωση – θα συνεχίσει να διατηρεί ερείσματα στη Γάζα».

Αντιδράσεις στο Ισραήλ

Όπως ήταν φυσικό, η δήλωση Σούμερ προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις στο Ισραήλ, με το κυβερνών κόμμα του Νετανιάχου, το Λικούντ, να δηλώνει ότι το Ισραήλ «δεν είναι μπανανία» και η πολιτική Νετανιάχου έχει ευρεία δημόσια υποστήριξη. «Σε αντίθεση με τις δηλώσεις Σούμερ, η ισραηλινή κοινή γνώμη υποστηρίζει μια ολοκληρωτική νίκη κατά της Χαμάς, απορρίπτει οποιεσδήποτε διεθνείς υπαγορεύσεις για τη δημιουργία παλαιστινιακού τρομοκρατικού κράτους και αντιτίθεται στην επιστροφή της Παλαιστινιακής Αρχής στη Γάζα», ανέφερε η ανακοίνωση του Λικούντ.

«Ο γερουσιαστής Σούμερ πρέπει να σέβεται την εκλεγμένη κυβέρνηση του Ισραήλ και να μην την υπονομεύει. Αυτό ισχύει πάντα, και ακόμη περισσότερο εν καιρώ πολέμου», πρόσθεσε δηκτικά το κυβερνών Λικούντ, ενώ από την πλευρά του, ο ακραίος σύμμαχος του Νετανιάχου και υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης συνασπισμού υπό τον «Μπίμπι», Μπεζαλέλ Σμότριχ, ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος του Θρησκευτικού Σιωνισμού και από τους πλέον φανατικούς υποστηρικτές του πολέμου του Ισραήλ με τη Χαμάς στη Γάζα, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να σέβονται την ισραηλινή δημοκρατία.

Διακριτικές αποστάσεις από την κυβέρνηση

Στις ΗΠΑ, πάλι, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ, επιχείρησε να κρατήσει αποστάσεις από τον Σούμερ, λέγοντας ότι ότι το αμερικανικό Κογκρέσο λειτουργεί ανεξάρτητα από την κυβέρνηση, ενώ ερωτηθείς αν υπάρχει κάποιου είδους δυσφορία στις τάξεις της αμερικανικής κυβέρνησης απέναντι στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο Μίλερ υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι «υπάρχουν πολλά πράγματα που θέλαμε να δούμε το Ισραήλ να κάνει διαφορετικά», ουσιαστικά αφήνοντας «έκθετο» τον Ισραηλινό ηγέτη.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπι, δήλωσε ότι ο Σούμερ ενημέρωσε προηγουμένως τον Λευκό Οίκο για την ομιλία, και ότι ο Λευκός Οίκος δεν αποδοκίμασε, ενέκρινε ή διόρθωσε οποιοδήποτε σημείο. «Σεβόμαστε πλήρως το δικαίωμά του να κάνει αυτές τις δηλώσεις και να αποφασίζει για τον ίδιο τι θα πει ενώπιον της Γερουσίας», είπε Κίρμπι, ενώ όταν ρωτήθηκε αν το Ισραήλ θα πρέπει να οργανώσει εκλογές μετά το τέλος του πολέμου στη Γάζα, περιορίστηκε να απαντήσει ότι «εναπόκειται στους Ισραηλινούς».

Μόνο ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, καταδίκασε με σαφήνεια την ομιλία του Σούμερ, λέγοντας ότι «είναι αποκρουστικό… και υποκριτικό… για τους Αμερικανούς, στους οποίους κόβεται η ανάσα σχετικά με την παρέμβαση ξένων στη δημοκρατία μας να καλούν υπέρ της απομάκρυνσης του δημοκρατικά εκλεγμένου ηγέτη του Ισραήλ. Είναι πρωτοφανές».

Η εξήγηση

Η εντυπωσιακή παρέμβαση Σούμερ, πάντως, δεν προκάλεσε έκπληξη σε όσους παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στις ΗΠΑ και μάλιστα σε μια έντονα φορτισμένη προεκλογική χρονιά. Ήδη οι Δημοκρατικοί βρίσκονται μπροστά σε ένα διαρκώς αυξανόμενο ποσοστό ψηφοφόρων τους που απέχει από τις προκριματικές διαδικασίες για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, ζητώντας από τον Τζο Μπάιντεν να λάβει άμεσα και δραστικά μέτρα για να σταματήσει η ανθρωπιστική κρίση στη Λωρίδα της Γάζας. Αν και η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν συναινεί (ακόμα) με το ενδεχόμενο κατάπαυσης του πυρός, εντούτοις αισθάνεται πολύ πιεσμένη στο εσωτερικό της και ανήσυχη για τον αντίκτυπο που ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή θα έχει στις κάλπες του Νοεμβρίου.

Από την άλλη, ο Μπάιντεν είναι εμφανώς ενοχλημένος από το γεγονός ότι ο Νετανιάχου – και για λόγους που άπτονται της πολιτικής του επιβίωσης – αγνοεί τις εκκλήσεις της Ουάσινγκτον για αυτοσυγκράτηση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων κατά τις επιχειρήσεις τους στη Γάζα και για την πρόσβαση των αμάχων σε περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια. Ταυτόχρονα, λένε οι πληροφορίες, στις ΗΠΑ έχει αρχίσει να επικρατεί προβληματισμός για τις αντιδράσεις κατά των επιχειρήσεων του Ισραήλ στη Γάζα, αντιδράσεις που δεν περιορίζονται μόνο σε διαδηλώσεις στήριξης της Παλαιστίνης, αλλά έχουν μεταφερθεί και στο Διεθνές Δικαστήριο, όπου η Νότια Αφρική κατηγορεί το Ισραήλ για γενοκτονία, έχοντας στο πλευρό της και ουκ ολίγες άλλες χώρες.

Αν στα παραπάνω προστεθεί και η δυστοκία να σταλεί νεά βοήθεια στην Ουκρανία, αλλά και οι επιθέσεις κατά της κυβέρνησης για… τα πάντα από τον πρώην πρόεδρο και πιθανό υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία, Ντόναλντ Τραμπ, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι ο Λευκός Οίκος επιδιώκει όσο μπορεί να στείλει «μήνυμα», έστω και δι’ αντιπροσώπου (δηλαδή, του Σούμερ) στον Νετανιάχου, ότι η υπομονή του εξαντλείται…

Καμία δημοσίευση για προβολή