Οι κάλπες του Μαΐου σταυρώνουν το ΣΥΡΙΖΑ – Απογοητευτικές οι δημοσκοπήσεις για τους εκλεκτούς του Αλέξη Τσίπρα στις Αυτοδιοικητικές εκλογές.

Στις δύο μεγάλες Περιφέρειες της χώρας, την Αττική και την Κεντρική Μακεδονία, η εικόνα που δίνουν οι δημοσκοπήσεις είναι απογοητευτική για το ΣΥΡΙΖΑ.

Στην Περιφέρεια Αττικής, που περιλαμβάνει και το πολεοδομικό συγκρότημα της  πρωτεύουσας, η εκλεκτή του πρωθυπουργού Ρένα Δούρου καταρρέει. Η δημοσκόπηση της Metron Analysis – που δημοσιεύεται σήμερα (14/04) στο «ΒΗΜΑ» την εμφανίζει να κινδυνεύει να μείνει εκτός δεύτερου γύρου έχοντας τη στιγμή αυτή ποσοστό 14% όσο και ο Γιάννης Σγουρός. Ο εκλεκτός της ΝΔ Γιώργος Πατούλης συγκεντρώνει 30%.

Στον πρώτο Δήμο της χώρας, την Αθήνα, τα πράγματα είναι το ίδιο «μαύρα» για το κυβερνών κόμμα: Το «πουλέν» του Αλέξη Τσίπρα, ο Νάσος Ηλιόπουλος, κινείται στο όριο του 10%, στην τρίτη θέση πίσω από τον Παύλο Γερουλάνο (13%) και πολύ πίσω από τον, υποστηριζόμενο από τη ΝΔ, Κώστα Μπακογιάννη, που προηγείται με 37%. (Metron Analysis)

Στην Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας, που περιλαμβάνει και το πολεδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, η εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ είναι απογοητευτική: Ο εκλεκτός του κυβερνώντος κόμματος  Χρήστος Γιαννούλης βρίσκεται κάτω από το 6%, με τον Απόστολο Τζιτζικώστα (ΝΔ) να εμφανίζεται να κερδίζει την εκλογή από τον πρώτο γύρο, έχοντας σήμερα 54,4%.

Στο Δήμο Θεσσαλονίκης η προβεβλημένη – με κάθε τρόπο – φίλη του κ. Τσίπρα, πρώην υπουργός, Κατερίνα Νοτοπούλου δίνει μάχη για τη δεύτερη θέση με 10,7%, με τον Γιώργο Ορφανό να την απειλεί (10%). Πρώτος εμφανίζεται ο Νίκος Ταχιάος (ΝΔ) με 17,4% (ΚΑΠΑ Research).

Η ίδια εικόνα παρατηρείται σχεδόν σε όλους τους δήμους τη χώρα, όπου οι «καθαροί» υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ θα αποκλειστούν καθ’ όλες τις ενδείξεις από τον δεύτερο γύρο. Το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών ίσως είναι καταλυτικό για το κυβερνών κόμμα.

Σε συνδυασμό μάλιστα με το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, πιθανόν να ολοκληρώσει μία εκλογική καταστροφή για το ΣΥΡΙΖΑ, που δεν θα μπορέσει να τη διαχειριστεί έως τις εκλογές του Οκτωβρίου, αν καταφέρει να φτάσει έως εκεί. [Η τελευταία δημοσκόπηση για τις Ευρωεκλογές (Marc) εμφανίζει τη διαφορά  της ΝΔ από το ΣΥΡΙΖΑ στο 10,8% στην πρόθεση ψήφου και 11,6% στην αναγωγή επί των εγκύρων ψηφοδελτίων.]

Με τα στοιχεία και τις εκτιμήσεις αυτές, που συμμερίζονται και αρκετά κυβερνητικά στελέχη, δεν είναι τυχαίες οι τελευταίες κινήσεις του πρωθυπουργού να διευρύνει το εκλογικό του ακροατήριο, συγκροτώντας εκλογικό μέτωπο «Προοδευτικής Συμμαχίας», με στόχο την καλύτερη δυνατή  διαχείριση της ήττας.

Ωστόσο το τοπίο των «πρόθυμων» να συμμετάσχουν σε αυτή την εκλογική  σκηνοθεσία είναι εξαιρετικά ομιχλώδες. Τα πρόσωπα που είναι διατεθειμένα να συμπράξουν στους σχεδιασμούς του πρωθυπουργού είναι κυρίως πολιτικά απομεινάρια μιας άλλης εποχής ή τυχοδιώκτες της πολιτικής, χωρίς τη στοιχειώδη κοινωνική απήχηση. Πολύ λίγο θα βοηθήσουν τον κυβερνών κόμμα στο δρόμο χωρίς επιστροφή που έχει πάρει…