Οι κεντρικές τράπεζες ετοιμάζονται για νέες αυξήσεις στα επιτόκια – Τι σημαίνει αυτό για τους δανειολήπτες

Παρά το γεγονός ότι ο τραπεζικός τομέας βρίσκεται σε αναταραχή και παρά τις εκτιμήσεις πολλών αναλυτών ότι η ακολουθούμενη στρατηγική κάνει περισσότερο κακό παρά λύνει τα προβλήματα, οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο συνεχίζουν την πολιτική της αύξησης των επιτοκίων ώστε να δαμάσουν τον πληθωρισμό.

Όπως είναι φυσικό, οι εξελίξεις στις ΗΠΑ και την Ευρώπη απασχολούν – καθώς έχουν άμεσο αντίκτυπο – και το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, το οποίο ανησυχεί ότι οι αυξήσεις στα επιτόκια θα μετατρέψουν σε αυτοεκπληρούμενη προφητεία το φόβο για νέα γενιά κόκκινων δανείων. Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσίευμα του ΑΠΕ – ΜΠΕ, το οποίο περιλαμβάνει τις απόψεις insiders του τραπεζικού συστήματος της χώρας, οι ελληνικές τράπεζες είναι ανθεκτικές και θωρακισμένες, ωστόσο, το πρόβλημα των κόκκινων δανείων είναι πιθανόν να επιδεινωθεί εξαιτίας της αύξησης των επιτοκίων. Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμούν ότι απαιτείται τουλάχιστον μία πενταετία ακόμη προκειμένου να διευθετηθεί οριστικά.

Η οικονομία διαθέτει «δυνατά σημεία»

Ο Μάρτιν Μπάιστερμπος, επικεφαλής της ομάδας της ΕΚΤ για την Ελλάδα, αναγνώρισε ότι οι τράπεζες σήμερα δέχονται πιέσεις εξαιτίας της αναταραχής στις ΗΠΑ και στην Ελβετία με την Credit Suisse. Ωστόσο, διαβεβαίωσε ότι το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα παρόλο που υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης του είναι σε πολύ καλή κατάσταση, και δεν υπάρχει ανησυχία. Συμπλήρωσε δε ότι η ΕΚΤ διαθέτει τα αναγκαία εργαλεία προκειμένου να αντιμετωπίσει τυχόν προβλήματα ρευστότητας. Αναφερόμενος στην ελληνική οικονομία υπογράμμισε ότι διαθέτει δυνατά σημεία, υπογραμμίζοντας παράλληλα σημαντική μείωση των κόκκινων δανείων κάτω από 10%, ωστόσο σημείωσε ότι απαιτείται περαιτέρω μείωση τους.

Ο ίδιος τόνισε ότι είναι απαραίτητο να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα των τραπεζών ώστε να παρέχουν χρηματοδότηση. «Η κερδοφορία έχει βελτιωθεί, σταθερές πηγές εισοδήματος. Οι επενδυτές είναι εδώ οι τράπεζες γίνονται πιο ελκυστικές» ανέφερε χαρακτηριστικά, αλλά και να προχωρήσει με ικανοποιητικό η κατανομή της χρηματοδότησης από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία, καθώς και να δημιουργηθούν θεσμοί που θα υποστηρίζουν το δανεισμό για επενδύσεις στην παραγωγή.

«Βαρίδι» τα κόκκινα δάνεια

Ο Βασίλης Κουτεντάκης επικεφαλής Λιανικής Τραπεζικής της Τράπεζας Πειραιώς, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι το τραπεζικό σύστημα αντιμετώπισε προβλήματα του παρελθόντος. Ανέφερε ότι πέρυσι η πιστωτική επέκταση έφθασε στα 6,5 δις. ευρώ ενώ οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 8,5 δις. ευρώ. «Θέλαμε φέτος η πιστωτική επέκταση να ξεπεράσει τα 6,5 δις. ευρώ» ανέφερε χαρακτηριστικά. Επεσήμανε επίσης ότι είναι αναγκαίο παράλληλα με τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας να προχωρήσει και αυτός των τα τραπεζών, ώστε να διευκολυνθεί η επαφή του πελάτη με την τράπεζα.

Ο Θεόδωρος Καλαντώνης πρόεδρος της doValue Greece από την πλευρά του υποστήριξε ότι τα κόκκινα δάνεια παρά την μείωση τους αποτελούν βαρίδι για την οικονομία και ότι αναπτυξιακό σχεδιασμό. Προέβλεψε δε ότι για την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος, καθώς παραμένουν ακόμη 90 δις. ευρώ, θα χρειαστούν τουλάχιστον άλλα πέντε χρόνια ακόμη. Επομένως, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά δεν «χωρούν λαϊκισμοί και εύκολες τοποθετήσεις».

Μέχρι σήμερα οι servicers έχουν ρυθμίσει περίπου 35 δις. ευρώ κόκκινα δάνεια και περίπου 10 δις. ευρώ έχουν επιστρέψει ως πράσινα στο τραπεζικό σύστημα. Ο ίδιος εξέφρασε τον προβληματισμό του για τις συνέπειες που θα έχει η αύξηση των επιτοκίων στους δανειολήπτες νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ήδη τους τελευταίους 2 – 3 μήνες όπως είπε έχουν διαφανεί ανησυχητικά σημάδια κυρίως στα στεγαστικά και στα δάνεια των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, ωστόσο χαρακτήρισε την κατάσταση ελεγχόμενη.

Ο ρόλος του ΤΧΣ

Η Ελένη Βρετού διευθύνουσα σύμβουλος της Αttica Bank αναφέρθηκε κυρίως στα οίκου της, υποστηρίζοντας ότι ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη το σχέδιο εξυγίανσης και ενίσχυσης της Aττικής, προκειμένου να καταστεί από «μεγάλος ασθενής που είναι σήμερα σε πόλο του τραπεζικού συστήματος». Η ίδια υποστήριξε ότι η Τράπεζα Αττικής μπορεί να παίξει ουσιαστικό ρόλο στην χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας καθώς μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων βρίσκεται σήμερα αποκλεισμένος από το τραπεζικό σύστημα.

Αναφερόμενη στην σχεδιαζόμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ανέφερε ότι η Thrinvest των Μπάκου – Καϋμενάκη – Εξάρχου έχει διάθεση να επενδύσει σημαντικά κεφάλαια στην Τράπεζα Αττικής, Εφόσον δε ολοκληρωθεί η εξυγίανση της Τράπεζας όπως είπε θα προχωρήσουμε στη συγχώνευση (σ.σ με την Παγκρήτια Τράπεζα) προκειμένου να δημιουργήσουμε τον 5ο πυλώνα του Ελληνικού Τραπεζικού Συστήματος .

Τέλος, ο Ηλίας Ξηρουχάκης διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αναφέρθηκε στη συμβολή του Ταμείου με περίπου 46 δις. ευρω για την εξυγίανση των ελληνικών συστημικών τραπεζών αλλά και της Τραπέζης Αττικής της οποίας διατηρεί το περίπου 70% του μετοχικού της κεφαλαίου. Ο ίδιος ανέφερε χωρίς να «ανοίξει περαιτέρω τα χαρτιά του» ότι το ΤΧΣ έχει καθορίσει την πολιτική αποεπένδυσης του από τις τράπεζες ήδη από το τέλος του 2022. Όπως ανέφερε στόχος είναι να επιστρέψουν οι μετοχές που κατέχει το ΤΧΣ στις τράπεζες σε ιδιώτες, διαβεβαιώνοντας μάλιστα ότι έχει εμφανιστεί ενδιαφέρον προς αυτό από ιδιώτες επενδυτές.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Καμία δημοσίευση για προβολή