Οι μεταλλάξεις του κοροναϊού φέρνουν στο τραπέζι το ολικό lockdown – Τί φοβίζει τους ειδικούς και πότε αναμένονται οι αποφάσεις

Aυστρία lockdown

Στo πιο σκληρό δίμηνο του τελευταίου ημερολογιακού χρόνου φαίνεται ότι εισέρχεται η χώρα, με τις μεταλλάξεις του κοροναϊού να μηδενίζουν το κοντέρ και να γυρνάνε τον χρόνο στον περσινό Φεβρουάριο, όταν ουδείς γνώριζε τί θα σήμαινε στην πράξη η διαχείριση μιας πρωτόγνωρης πανδημίας.

Και αυτή τη φορά, η κατάσταση είναι εξαιρετικά πιο πολύπλοκη, απ όλες τις απόψεις :
  • Η κοινωνία είναι κουρασμένη και εξουθενωμένη ψυχικά και οικονομικά. Η αρχική παχυλή στήριξη του δημόσιου κορβανά σε όσους πλήττονται από την υγειονομική κρίση, έχει αντικατασταθεί σταδιακά από τις εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση και την αγωνία για τις αντοχές της οικονομίας.
  • Ολοκλήροι επαγγελματικοί κλάδοι οδηγούνται μήνα με τον μήνα στον μαρασμό. Και το χειρότερο;
  • Η επιχείρηση “Ελευθερία” για τους εμβολιασμούς, αντί για άνεμο αισιοδοξίας σκεπάζεται από ερωτηματικά για τη δυνατότητα των υπαρχόντων εμβολίων να αντιμετωπίσουν τη βρετανική, τη βραζιλιάνικη, τη νοτιοαφρικανική και θεός ξέρει ποια άλλη μετάλλαξη μπορεί να ξεπεταχθεί από τη μία μέρα στην άλλη.

Κυβερνητικές πηγές  έσπευσαν χθες να διαψεύσει το δημοσίευμα του Politico, σύμφωνα με το οποίο, μέχρι τα τέλη Αυγούστου θα έχει εμβολιαστεί το 23% των Ελλήνων, ενώ η πολυπόθητη ανοσία της αγέλης θα πραγματοποιηθεί το 2023. Αναγνωρίζουν, ωστόσο, ότι όπως και σε ολόκληρη την Ευρώπη, έτσι και στην Ελλάδα, το πρόγραμμα των εμβολιασμών θα πάει πίσω.

Ο εφιάλτης των μεταλλάξεων 

Η δραματική επιδείνωση των δεδομένων το τελευταίο επταήμερο στην Αττική σήμανε συναγερμό σε λοιμωξιολόγους και κυβέρνηση. Σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα καταγράφηκε άνοδος 45% των νέων κρουσμάτων με ένα κυλιόμενο μέσο των τελευταίων 7 ημερών, με αύξηση από το 4,8 σε 7,1 νέα κρούσματα ανα 100.000, ενώ υπολογίζονται 2.800 περίπου ενεργά κρούσματα στην Αττική. Όλα αυτά την ώρα που τα 187 κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης αποτελούν το 60% όσων ελέγχθηκαν

Καθολικό lockdown;

Με την εικόνα να παρουσιάζει αυξητική τάση η αγωνία ξυπνά μνήμες του περασμένου Μαρτίου και όλα τα μέτρα είναι στο τραπέζι της κυβέρνησης, ακόμα και του ολικού lockdown. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Μέγαρο Μαξίμου αναμένει με αγωνία τις εκτιμήσεις των λοιμωξιολόγων που θα συνεδριάσουν εκ νέου την Πέμπτη – εκτός απροόπτου – προκειμένου να εκτιμήσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα και θα προβούν σε εισήγηση για τα επόμενα βήματα. ¨Ηδη, πάντως, μία σειρά από μέλη της Επιτροπής αλλά και κυβερνητικά στελέχη αφήνουν ορθάνοικτο το ενδεχόμενο να οδηγηθούμε ταχύτατα σε ένα ολικό lockdown, τύπου Μαρτίου.

Αυτό σημαίνει ότι τα σχολεία θα ξανακλείσουν και πιθανότατα και το λιανεμπόριο, παρ ότι θα εξαντληθoύν οι προσπάθειες για να παραμείνει σε λειτουργία  έστω το click away.

Στον αέρα ο προϋπολογισμός

Το σενάριο ενός τρίτου κύματος και η παράταση της κατάστασης και μετά την άνοιξη απειλεί να τινάξει στον αέρα το βασικό σενάριο του κρατικού προϋπολογισμού που προβλέπει έκτακτα μέτρα στήριξης μέχρι τον Απρίλιο, αλλά και την ανάκαμψη του 2021, η οποία μπαίνει πλέον σε αχαρτογράφητα νερά, όταν μάλιστα το κόστος του lockdown ανά μήνα ανέρχεται στα 3 δισ. ευρώ.

Καμία δημοσίευση για προβολή