Οι οφειλέτες του δημοσίου μπορούν πλέον να  ρυθμίσουν σε 72 δόσεις τα χρέη που δημιουργήθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας

 

Οι οφειλέτες του δημοσίου μπορούν πλέον να  ρυθμίσουν τα χρέη τους που δημιουργήθηκαν στη διάρκεια του κοροναϊού στα τέλη Ιανουαρίου του 2022. Μέχρι τότε τα χρέη παραμένουν παγωμένα χωρίς να επιβάλλονται πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Σύμφωνα με την Απόφαση του αρμόδιου υφυπουργού Α. Βεσυρόπουλου, η αίτηση για υπαγωγή στο πρόγραμμα ρύθμισης των 72 δόσεων υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέχρι και 31/12/2021, μέσω διαδικτυακής εφαρμογής της ΑΑΔΕ.

Ποιοί υπάγονται στη ρύθμιση

Στη ρύθμιση υπάγονται οφειλές βεβαιωμένες στις εφορίες και τα Ελεγκτικά Κέντρα οι οποίες κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, δεν τελούν σε καθεστώς άλλης ρύθμισης και έχουν βεβαιωθεί κατά το διάστημα από 1/3/2020 έως 31/7/2021. Εφόσον πληρούνται τα ακόλουθα κριτήρια μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση:

α) εφόσον πρόκειται για οφειλέτες φυσικά πρόσωπα επιτηδευματίες, νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες, που επλήγησαν λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19 (πληττόμενοι ΚΑΔ)

β) εφόσον πρόκειται για οφειλέτες φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες:

– είτε η σύμβαση εργασίας τους ανεστάλη για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας

– είτε έλαβαν αποζημίωση ειδικού σκοπού με μονομερή δήλωση

– είτε εντάχθηκαν στο μηχανισμό ενίσχυσης “ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ”

– είτε έλαβαν μειωμένο μίσθωμα και έχουν αποζημιωθεί κατόπιν ελέγχου των δηλώσεων “COVID-19”

– είτε ήταν εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ, στο επίμαχο χρονικό διάστημα.

Στη ρύθμιση υπάγεται υποχρεωτικά το σύνολο των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων οφειλών στις Δ.Ο.Υ. και τα Ελεγκτικά Κέντρα που, κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης, δεν τελούν σε καθεστώς άλλης ρύθμισης και έχουν βεβαιωθεί στο ίδιο χρονικό διάστημα, ενώ εντάσσονται ανεξαρτήτως των ανωτέρων κριτηρίων και της ημερομηνίας βεβαίωσής τους, οφειλές για τις οποίες έχει χορηγηθεί αναστολή είσπραξης και παράταση καταβολής.

Αντιθέτως, δεν μπορούν να υπαχθούν στην ευεργετική ρύθμιση ο φετινός φόρος εισοδήματος, οι οφειλές οι οποίες δεν δύνανται να ρυθμίζονται και αφορούν σε ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων που χορηγήθηκαν με τη σύσταση ειδικών αφορολόγητων αποθεματικών ή σύμφωνα με άλλες διατάξεις και δόσεις ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής, βάσει δικαστικής απόφασης ή προσωρινής διαταγής.

30 ευρώ το ελάχιστο ποσόν της δόσης

Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης ρύθμισης δεν μπορεί να είναι κατώτερο από 30 ευρώ για ρυθμίσεις οφειλών συνολικού ύψους, συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων, έως 1.000 ευρώ και δεν μπορεί να είναι κατώτερο από 50 ευρώ για ρυθμίσεις οφειλών συνολικού ύψους, συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων, άνω των 1.000 ευρώ.

Οι δόσεις επιβαρύνονται με ετήσιο επιτόκιο 2,5%, αλλά όποιοι επιλέξουν τη ρύθμιση ως 36 δόσεις δεν θα επιβαρυνθούν ούτε με μισό ευρώ. Η καθυστέρηση καταβολής δόσης συνεπάγεται την επιβάρυνση αυτής με μηνιαία προσαύξηση που ανέρχεται σε 5%.

Η ρύθμιση χάνεται, με συνέπεια την υποχρεωτική άμεση καταβολή του υπολοίπου των οφειλών σύμφωνα με τα στοιχεία της βεβαίωσης, εάν ο οφειλέτης:

α) δεν καταβάλλει δύο συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης ή

β) καθυστερήσει την καταβολή των δύο τελευταίων δόσεων της ρύθμισης για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δύο μηνών.

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή