Τι οδήγησε το Μέγαρο Μαξίμου στη διεύρυνση του “πακέτου” στήριξης. Οι δύο κατηγορίες που είχαν μείνει εκτός και το Εθνικό Σχέδιο για τους νέους

Πριν καν συμπληρωθεί μία εβδομάδα από τις εξαγγελίες πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, το κυβερνητικό επιτελείο σπεύδει να στείλει σήμα στην κοινωνία ότι έπεται και νέο, συμπληρωματικό μέτρο στήριξης επαγγελματικών ομάδων και πολιτών που δεν περιλαμβάνονται στο αρχικό.

Οι δύο παράγοντες πίσω από  το νέο πακέτο 

Πολύ καλά πληροφορημένες πηγές του Economico.gr συνδέουν την παραπάνω εξέλιξη, με δύο παράγοντες :

• Με την αισιοδοξία του ΥΠΟΚ ότι θα υπάρξει ραγδαία ανοδική πορεία της ανόδου, με ρυθμό πάνω από 7% και άρα μπορεί να υλοποιηθεί η δέσμευση του πρωθυπουργού από τη Θεσσαλονίκη ότι όσο η οικονομία πάει καλά, το μέρισμα για την κοινωνία και μεγαλώνει, και

• Με τα μηνύματα που μεταφέρουν στο Μέγαρο Μαξίμου γαλάζιοι βουλευτές ότι μπορεί οι εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη να ήταν γενναιόδωρες, αλλά αφήνουν σημαντικά κομμάτια της κοινωνίας απέξω, κάτι που προκαλεί αντιδράσεις, οι οποίες με τη σειρά τους μπορεί να πλήξουν τη δημοσκοπική εικόνα της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Οι δύο κατηγορίες που είχαν μείνει εκτός του πακέτου της ΔΕΘ

Δεν είναι τυχαίο ότι με τις χθεσινές διαρροές προαναγγέλλεται η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και για τους δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους, δύο κατηγορίες που είχαν μείνει έξω από το “πακέτο” της Θεσσαλονίκης.

Επίσης, προαναγγέλλεται  η παροχή φθηνής στέγης σε νέα ζευγάρια καθώς υπήρξε η εκτίμηση ότι αν θέλει η κυβερνητική πλειοψηφία να βρει θετικά ώτα στους νεότερους ψηφοφόρους, τότε τα μέτρα στήριξης θα πρέπει να είναι ουσιαστικά και ελκυστικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο η εισφορά αλληλεγγύης των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων θα καταργηθεί το 2022, υπό την προϋπόθεση πως θα επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για έκρηξη ανάπτυξης με ρυθμό πάνω από 7% φέτος.

Το Εθνικό Σχέδιο για τους Νέους

Παράλληλα, έως το τέλος του χρόνου η κυβέρνηση αναμένεται να βάλει σε διαβούλευση και το Εθνικό Σχέδιο για τους Νέους το οποίο θα περιλαμβάνει σειρά ενισχύσεων που φτάνουν ακόμα και στην παροχή κρατικής στέγης σε νέα ζευγάρια.

Η πρόβλεψη για ρυθμό ανάπτυξης 5,9% που έκανε ο πρωθυπουργός Κυριακος Μητσοτάκης από την ΔΕΘ θεωρείται ενδιάμεσος σταθμός και ήδη χαρακτηρίζεται συντηρητική από τον υπουργό Οικονομικών. Ανεπισήμως, δε, όλο και περισσότερες εκτιμήσεις, εντός και εκτός συνόρων, δείχνουν ότι θα υπάρξει υπέρβαση του 7%, που αποτελεί τον μέσο ρυθμό ανάπτυξης του πρώτου εξαμήνου.

Ανάλογα με το μέγεθος της εκτίναξης του ΑΕΠ και σε συνδυασμό με τις προοπτικές μονιμοποίησης των ισχυρών ρυθμών ανάπτυξης , ο πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος, ο οποίος θα δημιουργηθεί, αφήνει περιθώρια νέων παροχών. Στόχος είναι ο νέος κύκλος ελαφρύνσεων να έχει μόνιμα χαρακτηριστικά.

Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους

Σε αυτό το πλαίσιο, η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους έρχεται στην πρώτη γραμμή. Με τα σημερινά δεδομένα, η εισφορά παραμένει «παγωμένη» και το 2022, μόνο όμως για τα εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα.

Στο νέο κύκλο ελαφρύνσεων, ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης βρίσκεται και η μονιμοποίηση των μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών, κλείνοντας εντός του 2022 την προεκλογική δέσμευση για μείωσή τους κατά 5 μονάδες ( σήμερα 0,9+3 +0,5 τον Ιούνιο του 2022).

Στην ατζέντα είναι και η μείωση του ΕΝΦΙΑ, με τον συμπληρωματικό φόρο να ενσωματώνεται στον κύριο, σβήνοντας από τον χάρτη των επιβαρύνσεων το διπλό «χαράτσι» για ιδιοκτήτες ακινήτων με περιουσία πάνω από 250.000 ευρώ.

Φθηνή στέγη για νέα ζευγάρια

Παράλληλα με τις φοροελαφρύνσεις και την τόνωση του διαθέσιμου εισοδήματος, στο επίκεντρο της πολιτικής της κυβέρνησης αναμένεται να βρεθεί και η νέα γενιά, όπως επιβεβαιώθηκε άλλωστε και από την ομιλία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Ένα κομμάτι του παζλ των ενισχύσεων για τους νέους περιλαμβάνει την παροχή δωρεάν ή φθηνής στέγης σε νέα ζευγάρια. Τα ακίνητα θα παραχωρούνται για δωρεάν χρήση σε ευάλωτα νοικοκυριά, με νέα ζευγάρια και η σκέψη που υπάρχει στο κυβερνητικό επιτελείο είναι να αξιοποιηθούν χιλιάδες ακίνητα του Δημοσίου που παραμένουν ανεκμετάλλευτα.

Με την κατάρτιση του προϋπολογισμού 

Με την τελική κατάρτιση του προϋπολογισμού και πάντως ως τις αρχές Νοεμβρίου θα υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για την πορεία της οικονομίας, άρα και για το νέο “πακέτο” μέτρων…

«Όταν η χώρα πάει καλά αυτό πρέπει να έχει αντανάκλαση στις καθημερινές ανάγκες και προσδοκίες των πολιτών», δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου (ΕΡΤ), δίνοντας το στίγμα της στρατηγικής του Μεγάρου Μαξίμου.

Καμία δημοσίευση για προβολή