Οι παρενέργειες του πολέμου: Ρωσία, Κίνα και Ιράν συνασπίζονται κατά της κυριαρχίας του δολαρίου

Ουκρανία: Ρωσία, Κίνα και Ιράν συνασπίζονται κατά της κυριαρχίας του δολαρίου

Σοβαρό προβληματισμό στη Δύση έχει προκαλέσει μια «παρενέργεια» των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία, παρενέργεια που μπορεί να «κλονίσει» την εμπορική κυριαρχία της Δύσης και ειδικά των ΗΠΑ.

Όπως είναι γνωστό, ειδικά μετά το μποϊκοτάζ της Δύσης στο ρωσικό πετρέλαιο, η Ινδία έχει αυξήσει κατακόρυφα της αγορές «μαύρου χρυσού» από τη Μόσχα (αγορές που γίνονται με σημαντικές εκπτώσεις από ρωσικής πλευράς) και, μάλιστα, χρησιμοποιώντας τα διυλιστήριά της, ενίοτε το «αναβαπτίζει» και το πουλά σε δυτικές χώρες. Όμως, σύμφωνα με το Reuters, το Νέο Δελχί πληρώνει τις ποσότητες αυτές, όχι με δολάρια, που είναι το παραδοσιακό νόμισμα αγοραπωλησιών πετρελαίου, αλλά με ντιράμ των ΗΑΕ και με ρούβλια.

Εναλλακτικές πληρωμές

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι οι ρωσικοί ενεργειακοί κολοσσοί Gazprom και Rosneft, αλλά και ορισμένοι traders στο Άμπου Ντάμπι, ζητούν πληρωμές για συγκεκριμένες κατηγορίες ρωσικού πετρελαίου που έχουν τιμή πάνω από το πλαφόν των 60 δολαρίων το βαρέλι, που επέβαλε η Δύση, σε άλλα νομίσματα, πλην δολαρίου. Παρά, δε, τις κυρώσεις ΗΠΑ και Βρετανίας στη ρωσική τράπεζα MTS με έδρα τα ΗΑΕ, υπάρχουν άλλες τρεις ινδικές τράπεζες που εκκαθαρίζουν αυτές τις συναλλαγές, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.

Όλα αυτά μπορεί να φαίνονται ως λύσεις ανάγκης για την πιεσμένη Μόσχα, και το δολάριο να μην κινδυνεύει να χάσει το ρόλο του ως το κύριο νόμισμα εμπορικών συναλλαγών στον κόσμο, ωστόσο, όταν η Ινδία, ο τρίτος μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικού πετρελαίου, όχι μόνο δεν μειώνει τις εισαγωγές της, αλλά αναζητά και άλλους εναλλακτικούς τρόπους για να πληρώνει με άλλο νόμισμα τη Ρωσία, σίγουρα οι αγορές παρακολουθούν με ενδιαφέρον τα τεκταινόμενα και περιμένουν να δουν «πού θα κάτσει η μπίλια», πόσο μάλλον όταν και η Ρωσία δείχνει πρόθυμη να διευκολύνει τις πληρωμές σε άλλα νομίσματα.

«Αποδέσμευση» από το δολάριο

Σημειώνεται ότι ήδη κι άλλες χώρες επιχειρούν να «αποδεσμευτούν» από την κυριαρχία του δολαρίου: Βραζιλία και Αργεντινή συζητούν για τη δημιουργία ενός κοινού νομίσματος, ενώ Ρωσία και Ιράν επεξεργάζονται σχέδιο δημιουργίας ενός «σταθερού νομίσματος» που θα υποστηρίζεται από αποθέματα χρυσού. Επίσης, η Κίνα επιδιώκει να «σπρώξει» το γουάν ως ένα εναλλακτικό νόμισμα για εμπορικές συναλλαγές στον κόσμο, προσπαθώντας να σπρώξει στο περιθώριο το δολάριο, ιδίως σε χώρες με τις οποίες έχει ισχυρές εμπορικές σχέσεις.

Μπορούν όλα αυτά να εκθρονίσουν το δολάριο ως το κυρίαρχο νόμισμα εμπορικών συναλλαγών στον πλανήτη; Προς το παρόν, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται πιθανό, καθώς το «buck» παραμένει πανίσχυρο, ωστόσο, οι γεωπολιτικές και γεωστρατηγικές ανακατατάξεις που συμβαίνουν παγκοσμίως και οι νέες περιχαρακώσεις μεταξύ ανατολής και δύσης, αλλά και το γεγονός ότι υπάρχουν πολλές χώρες που εξαρτώνται από την Κίνα ή ενεργειακά από τη Ρωσία δημιουργούν ένα περιβάλλον ρευστότητας και πλέον τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Καμία δημοσίευση για προβολή