Οι πολίτες φοβούνται το αύριο – Η απαισιοδοξία και η ανησυχία κυριαρχεί σε μεγάλη πανελλαδική έρευνα της MRB. Το 62% (και οι μισοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ) ζητούν πρόωρες εκλογές. Το 75,9% απορρίπτουν το κλίμα πόλωσης

 

Οι πολίτες ανησυχούν για το αύριο. Οι 6 στους 10 πολίτες (60,7%) δεν πιστεύουν ότι η χώρα θα καταφέρει να πετύχει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2019. Περισσότεροι από τους μισούς μάλιστα (το 53,5%) φοβούνται ότι είναι πιθανό να ληφθούν επιπλέον οικονομικά μέτρα από αυτά που έχουν ήδη συμφωνηθεί.

Όσοι αισθάνονται  απαισιόδοξοι για το μέλλον της χώρας μετά την ολοκλήρωση της δανειακής σύμβασης είναι υπερδιπλάσιοι από όσους αισθάνονται αισιόδοξοι (43,1% – 19,7%)

Το δυσάρεστο είναι ότι οι πολίτες, στη μεγάλη πλειοψηφία τους, είναι εξαιρετικά απαισιόδοξοι για το άμεσο μέλλον τους. Το 66,7% πιστεύει ότι, με βάση τη σημερινή οικονομική πραγματικότητα, δεν θα μπορέσουν να διατηρήσουν την όποια  σημερινή ποιότητα της ζωής τους, φοβούμενοι περισσότερο υποβάθμιση της καθημερινότητας  τους.

Οι φόβοι αυτοί κυριαρχούν στην κοινωνία, σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα της MRB για λογαριασμό της εφημερίδας Real News. (Η έρευνα έληξε στις 6 Δεκεμβρίου του 2018 και συντελέστηκε με συνεντεύξεις και απαντήσεις σε γραπτά ερωτηματολόγια σε 2.000 πολίτες).

Ως συνέπεια αυτού του διάχυτου κλίματος ανησυχίας για το αύριο, οι πολίτες στη συντριπτική πλειοψηφία τους, απορρίπτουν το κλίμα πόλωσης της δημόσιας ζωής και ζητούν εθνική συνεννόηση. Το 75,9% ζητούν να υπάρξει εθνικός διάλογος στην Ελλάδα της μετα -μνημονιακής περιόδου, με μόνο το 15,3% να απορρίπτει το αίτημα αυτό. Η ανάγκη εθνικής συνεννόησης υπερβαίνει τις κομματικές γραμμές και είναι οριζόντια στην ταλαιπωρημένη κοινωνία.

Η σημερινή κατάσταση δεν αντέχεται για τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών. Το 62% επιθυμεί πρόωρες εκλογές. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας στους δύο ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ να συντάσσονται με αυτή την άποψη.

Σε ό,τι αφορά τις προτεραιότητες που θα πρέπει να δώσει έμφαση  η κυβέρνηση το 2019, οι πολίτες, επιλέγοντας τρείς απαντήσεις, προκρίνουν:

1.Την πορεία της οικονομίας και της ανάπτυξης (73,9%)

2.Το μεταναστευτικό-προσφυγικό (59,9%)

3.Τις φοροελαφρύνσεις στη Μεσαία τάξη (42%)

4.Την κοινωνική σταθερότητα και τη συνοχή (38,7%)

5.Την πολιτική σταθερότητα (21,5%)

Είναι, τέλος, ενδιαφέρουσα – και χαρακτηριστική του γενικού κλίματος – η απάντηση που δίνουν οι πολίτες στο επίκαιρο ερώτημα: «Πείτε μας δύο ευχές που θα κάνατε τη βραδιά της πρωτοχρονιάς». Οι απαντήσεις που κυριαρχούν είναι:

Να νοιώσουμε μεγαλύτερη ασφάλεια και σιγουριά για το μέλλον (89,9%)

Να βελτιώσουμε τα επαγγελματικά και τα οικονομικά μας (81,7%)

Να μπορέσουμε να ξανακάνουμε σχέδια για το μέλλον (61,4)

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: [home]

 

 

 

 

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή