Οι Ταλιμπάν ανακοινώνουν την νέα κυβέρνηση του Αφγανιστάν – Ποια είναι τα τέσσερα πρόσωπα που θα κυβερνήσουν την χώρα

Ταλιμπάν ηγέτης

Τη νέα τους κυβέρνηση ετοιμάζονται να ανακοινώσουν οι Ταλιμπάν, τη στιγμή πάντως που η οικονομία του Αφγανιστάν βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής και ενώ συμπληρώνονται περίπου δύο εβδομάδες από την κατάληψη και την πτώση της Καμπούλ που με τη σειρά της έβαλε τέλος σε έναν χαοτικό πόλεμο 20 ετών.
Ο αξιωματούχος των Ταλιμπάν, Ahmadullah Muttaqi, έκανε γνωστό μέσα από τα social media πως γίνονται προετοιμασίες στο Προεδρικό Μέγαρο για την τελετή, ενώ τα τοπικά ΜΜΕ αναφέρουν πως επίκειται η ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης.

Ο ανώτατος ηγέτης Haibatullah Akhundzada

Σύμφωνα με το Reuters, o ανώτατος ηγέτης των Ταλιμπάν, Haibatullah Akhundzada, αναμένεται να έχει τον τελικό λόγο στο υπουργικό συμβούλιο, ενώ στο κυβερνητικό σχήμα θα υπάρχει και ένας πρόεδρος κάτω από τον Akhundzada.

Ο ανώτατος ηγέτης των Ταλιμπάν θα έχει, με βάση τις ίδιες πληροφορίες, τρεις αναπληρωτές:

  • Τον Mawlavi Yaqoob, το γιο του ιδρυτή του κινήματος Mullah Omar
  • Τον Sirajuddin Haqqani, τον ηγέτη του ισχυρού δικτύου Haqqani και
  • Τον Abdul Ghani Baradar, ένας από τα ιδρυτικά μέλη των Ταλιμπάν

Η αναγνώριση της νέας κυβέρνησης από τη διεθνή κοινότητα είναι καθοριστικής σημασίας για τους Ταλιμπάν, καθώς η διεθνής νομιμοποίηση της είναι αυτή που θα κρίνει και το εάν η οικονομία του Αφγανιστάν θα παραμείνει βιώσιμη ή θα καταρρεύσει.
Οι Ταλιμπάν είχαν κυβερνήσει το Αφγανιστάν από το 1996 έως το 2001 μέσω ενός μη εκλεγμένου συμβουλίου.
Αν και σε αυτήν την πρώτη τους «θητεία» επέβαλλαν τη σαρία, πλέον οι Ταλιμπάν επιθυμούν να εμφανίσουν ένα πιο μετριοπαθές πρόσωπο, διαμηνύοντας πως θα προστατεύσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα δικαιώματα των γυναικών και ότι δεν θα προχωρήσουν σε αντίποινα στους αντιπάλους τους και σε όσους συνεργάστηκαν με τη Δύση.

Οι φόβοι της Δύσης

Παρά τις δεσμεύσεις αυτές, η Δύση εμφανίζεται ιδιαίτερα επιφυλακτική, καθώς δεν λείπουν οι αναφορές τόσο για αντίποινα όσο και για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Σε κάθε περίπτωση, ΗΠΑ και ΕΕ γνωρίζουν πως αυτή τη στιγμή το μόνο ουσιαστικό «όπλο» που διαθέτουν έναντι των Ταλιμπάν είναι η αναγνώριση της κυβέρνησης τους.
Για αυτό άλλωστε και διαμηνύουν πως τόσο η επίσημη αναγνώριση της κυβέρνησης των Ταλιμπάν όσο και η παροχή οικονομικής βοήθειας στο Αφγανιστάν θα είναι σε άμεση συνάρτηση με τις πράξεις και τις ενέργειες της νέας κυβέρνησης.
«Δεν θα λάβουμε υπόψη μας τα λόγια τους, θα λάβουμε υπόψη μας τις πράξεις τους.
Οπότε έχουν πολλά να αποδείξουν (…) και έχουν επίσης πολλά να κερδίσουν, αν μπορέσουν να κυβερνήσουν το Αφγανιστάν με πάρα πολύ διαφορετικό τρόπο σε σχέση με την προηγούμενη φορά που βρέθηκαν στην εξουσία» υποστήριξε η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ.

Καμία δημοσίευση για προβολή