Οι Βρυξέλλες «τραβούν το αυτί» της Τουρκίας: Οι απειλές κατά της Ελλάδας είναι απαράδεκτες και πρέπει να σταματήσουν

Με τον πλέον εμφατικό τρόπο οι Βρυξέλλες έστειλαν μήνυμα στην Άγκυρα ότι η διαρκώς κλιμακούμενη επιθετική ρητορική και οι απειλές σε βάρος της Ελλάδας θα πρέπει να σταματήσουν άμεσα και να επικρατήσει ηρεμία και διάλογος.

Έτσι, μετά και τις πρόφατες απειλητικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για χρήση κατά της Ελλάδας του τουρκικού βαλλιστικού πυραύλου «Tayfun», ο εκπρόωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα εξωτερικών υποθέσεων, Πίτερ Στάνο, ξεκαθάρισε ότι «η ΕΕ έχει επανειλημμένα τονίσει ότι τα εχθρικά σχόλια κατά της Ελλάδας εγείρουν σοβαρές ανησυχίες και έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις πολύ αναγκαίες προσπάθειες αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Οι απειλές είναι απαράδεκτες»

«Υπενθυμίζω τη δήλωσή μας της 5ης Σεπτεμβρίου σχετικά με αυτό, τονίζοντας ότι οι απειλές και η επιθετική ρητορική είναι απαράδεκτες και πρέπει να σταματήσουν» επισήμανε προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «έχουμε επανειλημμένα ξεκαθαρίσει ότι η αντικατάσταση της απειλητικής ρητορικής με ουσιαστικό και ειλικρινή διάλογο και επικοινωνία είναι το κλειδί για την εκτόνωση των εντάσεων, την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης και την ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας καθώς και περιφερειακά στην Ανατολική Μεσόγειο» και υπογραμμίζοντας ότι «προσδοκία μας είναι η Τουρκία να εργαστεί σοβαρά για την αποκλιμάκωση των εντάσεων με βιώσιμο τρόπο».

Αιχμές για τις… μη κυρώσεις στη Ρωσία

Επίσης, όσον αφορά στη μη ευθυγράμμιση της Τουρκίας με τις κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν ανέφερε ότι «έχουμε αναφερθεί και στο παρελθόν σε αυτό το θέμα, το οποίο είναι υψίστης σημασίας, ιδίως δεδομένης της τρέχουσας κρίσιμης γεωπολιτικής συγκυρίας. Είχαμε εκφράσει επανειλημμένα την έντονη προσδοκία μας από την Τουρκία να ευθυγραμμιστεί με τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας και να συνεργαστεί μαζί μας για την επιβολή της εφαρμογής τους και την αποτροπή κάθε προσπάθειας καταστρατήγησης».

Ο Στάνο σημείωσε ότι «πρόσφατα, οι τουρκικές αρχές έδωσαν θετικά μηνύματα ως προς την ετοιμότητά τους να συνεργαστούν μαζί μας για αυτό το θέμα, κάτι που είναι φυσικά μια εξέλιξη που μπορούμε να χαιρετίσουμε. Ανυπομονούμε να δούμε τις σχετικές ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση και ελπίζουμε ότι η συγκεκριμένη συνεργασία θα ξεκινήσει γρήγορα». Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία είναι η μοναδική χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ που δεν έχει επιβάλλει καμία απολύτως κύρωση στη Ρωσία, για την εισβολή στην Ουκρανία. Αντιθέτως, πλειστάκις έχει «συλληφθεί» να προβαίνει σε ενέργειες που υποσκάπτουν την αποτελεσματικότητα των κυρώσεων αυτών, προκαλώντας δυσφορία σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Νέες προκλησεις Τσαβούσογλου

Οι δηλώσεις Στάνο έρχονται μόνο λίγες ώρες μετά νέες επιθετικές δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ, ο οποίος για άλλη μια φορά έβαλε στο στόχαστρο τα νησιά του Αιγαίου. Συγκεκριμένα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι «για πρώτη φορά στην κυβέρνησή μας αναφέραμε την παραβίαση αυτών των νησιών, των αποστρατικοποιημένων νησιών, από την Ελλάδα στις επιστολές που στείλαμε στον ΟΗΕ και για πρώτη φορά το συνδέσαμε με την κυριαρχία τους. Αυτό κάναμε. Δεν έχει γίνει από το 1960 μέχρι σήμερα. Λέμε “στείλαμε 3 επιστολές στον ΟΗΕ”. Τώρα το συνδέουμε με την κυριαρχία και λέμε: “Αν η Ελλάδα δεν σταματήσει αυτή την παραβίαση, θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται”. Στηρίξτε μας. Στείλαμε 3 επιστολές».

Καμία δημοσίευση για προβολή