Όλο και πιο κοντά Κίνα και Ρωσία: Σι και Πούτιν συμφώνησαν σε στενότερη συνεργασία σε διάφορους τομείς και στην άμυνα

Σι και Πούτιν συμφώνησαν σε στενότερη συνεργασία στην άμυνα

Ένα σενάριο το οποίο θεωρείται από πολλούς αναλυτές ότι θα ανατρέψει συνολικά τους συσχετισμούς στο πεδίο της γεωπολιτικής και της γεωστρατηγικής φαίνεται ότι βρίσκεται σε φάση… υλοποίησης μεταξύ Πεκίνου και Μόσχας.

Καθώς διανύουμε τον τέταρτο μήνα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, Κίνα και Ρωσία μοιάζουν να έρχονται όλο και πιο κοντά, καθώς οι δυτικές κυρώσεις πλήττουν σε μεγάλο βαθμό τη ρωσική οικονομία, με τη Μόσχα να στρέφεται προς το Πεκίνο για βοήθεια και -κατά τα φαινόμενα- να τη βρίσκει.

Διεύρυνση της συνεργασίας

Στο πλαίσιο αυτό, καμία εντύπωση δεν προκαλεί το γεγονός ότι σε νέα τηλεφωνική επικοινωνία του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να διευρύνουν τη συνεργασία τους στους τομείς της ενέργειας, της βιομηχανίας και των χρηματοοικονομικών.

«Συμφωνήθηκε να διευρύνουμε τη συνεργασία στην ενέργεια, την οικονομία, τη βιομηχανία, τις μεταφορές και άλλους τομείς, λαμβάνοντας υπόψη ότι η παγκόσμια οικονομική κατάσταση έχει γίνει πιο περίπλοκη, λόγω της παράνομης πολιτικής των κυρώσεων της Δύσης», ανέφερε η ρωσική προεδρία, προσθέτοντας ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης για «την ανάπτυξη των στρατιωτικών σχέσεων» των χωρών τους.

Το Πεκίνο δεν καταδικάζει την εισβολή

Υπενθυμίζεται ότι η Κίνα έχει αρνηθεί να καταδικάσει την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» της Ρωσίας στην Ουκρανία ή να την χαρακτηρίσει ως «εισβολή» και, φυσικά, έχει αρνηθεί να επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία (αν και στην αρχή του πολέμου είχε κρατήσει επιφυλακτική στάση ως προς την αποστολή κάποιων εμπορευμάτων, όπως ανταλλακτικά για πολιτικά αεροσκάφη).

Αντιθέτως, Κίνα και Ρωσία αποκτούν ολοένα και πιο στενές σχέσεις τα τελευταία χρόνια και τον Φεβρουάριο ο Πούτιν και ο Σι υπέγραψαν ευρεία στρατηγική σύμπραξη με στόχο να αντιμετωπιστεί η αμερικανική επιρροή και δήλωσαν ότι δεν θα έχουν «“απαγορευμένους” τομείς συνεργασίας», ενώ την Παρασκευή, οι δύο χώρες άνοιξαν μια νέα διασυνοριακή γέφυρα στην Απω Ανατολή, με την οποία ελπίζουν να ενισχύσουν περαιτέρω το εμπόριο.

Στρατιωτική συνεργασία

Αυτό που ανησυχεί τη Δύση είναι το γεγονός ότι η συνεργασία Πεκίνου και Μόσχας αρχίζει σταδιακά να επεκτείνεται και στον τομέα της άμυνας, καθώς οι δύο χώρες πολύ πρόσφατα πραγματοποίησαν κοινή αεροπορική περιπολία στο θαλάσσιο χώρο κοντά στην Ιαπωνία, διευρύνοντας, έτσι, το πεδίο συνεργασίας τους σε στρατιωτικό επίπεδο. Άλλωστε, η ρωσική αμυντική βιομηχανία παραδοσιακά προμηθεύει την Κίνα με οπλικά συστήματα και τεχνολογία.

Στο ίδιο τηλεφώνημα, ο Σι Τζινπίνγκ, σύμφωνα με το Πεκίνο, δήλωσε στον Βλαντίμιρ Πούτιν ότι όλες οι πλευρές θα πρέπει να εργαστούν προς την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία «με υπεύθυνο τρόπο» και επανέλαβε την προθυμία της Κίνας να βοηθήσει να επιλυθεί η κατάσταση, καθώς το Πεκίνο έχει εξαρχής ταχθεί υπέρ μιας λύσης στη βάση διαπραγμάτευσης των δύο πλευρών.

Δυσπιστία κατά της Δύσης

Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η Κίνα έχει κρατήσει στάση «ίσων αποστάσεων», επιχειρώντας ξεκάθαρα να αποφύγει να «στιγματιστεί» όπως η Ρωσία, αλλά και κάνοντας σαφές ότι η δυσπιστία της έναντι της Δύσης διαρκώς αυξάνεται και εντείνεται. Μάλιστα, έχει κατηγορήσει τη Δύση ότι, μέσω των κυρώσεων κατά της Ρωσίας διαπράττει «οικονομική τρομοκρατία».

Κάποιοι αναλυτές ανησυχούν ότι ο τρόπος διαχείρισης της Ρωσίας από τη Δύση, την στέλνει όλο και πιο πολύ στην «αγκαλιά» της Κίνας, δημιουργώντας ένα τεράστιο αντιδυτικό μέτωπο που ξεκινά από την Ευρώπη και καλύπτει σχεδόν ολόκληρη την Ασία. Μάλιστα, επισημαίνουν ότι και η Ινδία έχει διατηρήσει καλές σχέσεις με τη Μόσχα και έχει αυξήσει τις εμπορικές δοσοληψίες της, ιδίως στον τομέα των ορυκτών καυσίμων.

Καμία δημοσίευση για προβολή